KRISTIANSUND (Aftenposten): Folk i Kristiansund trenger ikke se lenger enn til egen stadion for å finne sine fotballhelter.

Molde-flagget er borte og Rosenborg flaggene er nesten borte fra balkongene i Kristiansund på kampdager.

— Det begynner å bli mange KBK-flagg nå. Det er bra, slår ordføreren i Kristiansund, Kjell Neergaard, fast.

Molde har alltid vært fotballens storebror nord i Møre og Romsdal. Jyplingene i klippfiskbyen ypper seg nå.

  • Se historien om mannen som fikk hjerteinfarkt av å høre på en Kristiansund-kamp lenger ned i saken!

Uhelbredelig sykdom

Den ikke medisinerbare sykdommen fotballfeber har bitt seg fast i Kristiansund denne høsten. Alle snakker om det, tenker på det, og 3100 får plass på stadion. Resten hører på radio, ser på TV.

-Jeg har aldri opplevd lignende interesse, sier assistenttrener Ole Olsen. En legende i byen blant dem som alltid har vært fotballinteressert.

Han debuterte på Clausenengen i 1965 og spilte 17 sesonger før han ble trener. En av guttungene han trente opp var en spinkel kar fra Karihola (en bydel i Kristiansund) som het Ole Gunnar Solskjær.

I 40 år har de samlet seg til fotballprat til samme tidspunkt. Alle har de spilt fotball og alle har et bankende hjerte for klubben. Fra venstre Gisle Ohr, Terje Sørlie, Erik Ohr, Kåre Sørlie, Tore Sunde og Guttorm Sætran. Erik Ohr er en av klubbens mellomstore sponsorer gjennom sitt eget selskap. Tore Sunde har vært fotballdommer i 46 år og dømmer fortsatt fotball. Foto: ØRN BORGEN

I spisesalen på Astoria hotell sitter en gjeng godt voksne mannfolk som veldig godt vet hvem både Ole Olsen og Ole Gunnar Solskjær er. Her møtes de hver dag klokken 12. Det har de gjort i 40 år.Alle har spilt for Kristiansund Fotballklubb (KFK), en av byens eliteklubber før det ble skapt en felles elitesatsing i byen i 2003. Som i alle mellomstore fotballbyer er det faste kafébord hvor menn, det er som regel bare menn, møtes for å diskutere fotball, fotball og litt verdensproblemer.

— Nå har vi sluttet å si at alt var bedre før, sier Kåre Sørlie. Han er gammel venstreback for Kristiansund Fotballklubb (KFK). Sammen med sine kaffekompiser har det handlet veldig mye om byens eget fotballag.

2–14 tapet mot Lyn

Utenfor ordførerens kontorvinduer pisker sørvestkuling på grensen til storm, regnet vannrett over havna og byen lever opp til nasjonalsangen – furet værbitt.

Kristiansund, i utkanten av Vestlandet og i grenseland til å bli definert som skaptrøndersk, har én eneste sesong i historien, hatt lag i den øverste divisjonen.

Det var i 1951. Fire poeng, et historisk hjemmetap (2-14 mot Lyn) og øyeblikkelig nedrykk ble resultatet av det eventyret.

Rune Edøy er lokalavisen Tidens Kravs eneste fast ansatte sportsjournalist. Han dobler opp som superentusiastisk radioreporter som nå er blitt kjent utenfor sitt lokalområde. Her gjenopplever han litt av egen galskap på luften. Foto: Ørn Borgen

De 64 neste årene har det handlet om spill i lavere divisjoner, bydelsklubber som aldri har vært sterke nok alene til å hevde seg helt i toppen, klubbøkonomi ofte i dype bølgedaler. Nesten aldri i nærheten av å spille fotball blant de aller beste.Helt til nå.

En som vet litt om hvordan det var før, er ordfører Nergaard. Han har spilt 700 A-kamper for forskjellig klubber i byen.

— Det som KBK får til, betyr ekstra mye for oss. Vi har vært gjennom et tøft år med sykehussaken. Det har kokt i befolkningen. Folk trenger noe positivt å snakke om, sier ordføreren.

Molde og sykehuset

— Hele byen gikk inn i en depresjon etter beslutningen om å legge sykehuset til Molde, sier Rune Edøy, lokalavisen Tidens Kravs eneste sportsjournalist og radiokommentatoren som de siste ukene er mest kjent for å ha gått lokalpatriotisk bananas på luften.

  • Hør Edøy kommentere i videovinduet under:

I det hele tatt boblet det som bare heter “Sykehussaken”, friskt under overflaten i alle samtaler i Kristiansund denne vindfulle oktoberdagen.

For ett år siden ble det fattet vedtak om å legge ned sykehuset i Kristiansund og bygge stort, flott og nytt i nabobyen Molde. Det satte sinnene i kok. Ikke minst fordi folk i Kristiansund mente at det ikke var noen reell vurdering av om sykehuset skulle ligge.

Det folkelige engasjementet var enormt. 10.000 stilte opp i demonstrasjonstog i en by med 25.000 innbyggere en desemberdag i fjor. Sinne, frustrasjon og bitterhet kom til uttrykk.

Suksessen på fotballbanen er blitt viktig for humøret.

Jarl Ivar Eriksen Foto: Ørn Borgen

Ikke redd for å tapeI morgen spiller klubben, som ble startet på initiativ fra den lokale banken i 2003, mot selveste Brann. Det er en kamp som kan avgjøre om Kristiansund Ballklubb – eller bare KBK som det heter i byen – skal spille i den aller øverste divisjonen neste år.

— 3–0 til oss, slår Jarl Ivar Eriksen fast. Han er leder for supporterklubben til Kristiansund. De kaller seg Uglan, etter uglen som er sentral i klubblogoen.

— Søndag før kamp. Det blir helt jævlig. Han både gleder og gruer seg.

En som stort sett bare gleder seg er Rune Edøy. Tidens Krav-journalisten kommenterer kampen direkte på avisens egen radiostasjon og på nett. Han har fått oppmerksomhet landet rundt etter at flere medier, blant dem TV 2, er blitt oppmerksom på hans relativt høylytte, elleville og Kristiansund-patriotiske kommentering.

  • Se historien om mannen som fikk hjerteinfarkt etter å ha hørt på sendingen til Edøy i videovinduet under.

På sitt kontor inne i avishuset i sentrum av Kristiansund er han både saklig, rolig og adekvat. Det er få tegn på at dette er mannen som i radioversjon kan høres ut som en nordmørsk utgave av legendariske Bjørge Lillelien på amfetamin.

— Uansett hvordan dette går, så er det en bonus for klubben og byen. For Brann er fallhøyden enorm. Kristiansund lever godt selv om de ikke rykker opp denne sesongen, sier han.

Det er tre dager til kampen mot Brann og trener Christian Michelsen har tatt med seg laget til trening inne. På stadion var sørvesten sterk nok til at røsket kraftig i det beskjedne taket på hovedtribunen. Foto: Ørn Borgen

Traust og sindigBekreftelsen på at nordmøringer er sindige, trauste folk som skynder seg langsomt får vi bekreftet når Kristiansunds daglige leder, Kjetil Thorsen, snakker.

— Vårt mål er fortsatt å bli et stabilt lag i OBOS-ligaen. Klarer vi det, vet vi også at vi noen år vil få sjansen til å kjempe om en plass i Tippeligaen. Derfor er det ingen tragedie om vi ikke klarer det nå, sier Thorsen.

Han har vært daglig leder i klubben i 10 år og står for ett av de to årsverkene som er administrasjonen av klubben. Resten av arbeidet rundt byens stolthet blir utført av frivillige.

Thorsen har flere grunner til å glede seg uansett hvordan det går mot Brann eller i kampen for å rykke opp.

— Resultatet av dette blir uansett bra. Vi har oppnådd å bli mer kjent, mer attraktiv som klubb. Det legger sponsorer merke til og det legger spillere merke til, sier Thorsen.

I det SAS-maskinen i rute til Oslo rister seg gjennom sørvestkuling, regn og lavt skydekke på vei mot Oslo, tar trenerne Christian Michelsen og Ole Olsen med seg sine gutter inn i Nordvesthallen.

— Mini har i TV 2 sagt at det blir bare tull med små byer og små lag i Tippeligaen. Hva sier han da om Molde. Molde er ikke noe større enn Kristiansund. I dag fyller vi stadion med 3000 tilskuere. Det er ikke plass til flere. Men det var ikke noe mer folk på kamp i Molde da de begynte sitt liv i øverste divisjon, sier Rune Edøy.

Søndag klokken 15.30 er han på plass på stadion. Med mikrofon og lokal entusiasme.

PS! Norsk Regnsesentral har regnet seg frem til at sjansen for opprykk til eliteserien for Kristiansund er på 51,1 prosent.