Branns nye lønnsstruktur er absolutt. Den første storfisken som glapp på grunn av innstramningene kan ha vært Rodolph Austin. Han valgte for noen uker siden å gå til Brøndby i Danmark. Branns daglige leder Vibeke Johannesen bekrefter overfor BT at også den tidligere Leeds-spilleren måtte passet inn i Branns lønnsstige dersom han skulle kommet tilbake til Bergen.

— Men danskene betaler godt?

— Det vet vi. Og han gikk til Danmark, sier Johannesen.

Det meste Brann kunne tilbudt jamaicaneren, var en månedslønn på 75.000 kroner, pluss bonuser. Såkalt signeringsbonus eller sign-on-fee er avskaffet i Brann. I København har han antagelig fått det mangedobbelte, i tillegg til at det danske skattenivået er ekstremt gunstig for fotballspillere.

Men Brøndby er ikke alene i Skandinavia om å kunne tilby ekstraordinære lønninger. I år har menn som Moa Abdellaoue (Vålerenga) og Anders Konradsen (Rosenborg) vendt hjem til eliteserien fra henholdsvis tysk og fransk toppserie. Begge fikk lønninger på et helt annet nivå enn det Brann vil ut med.

Fire kan betale langt mer

Rosenborg er fortsatt lønnsledende i Norge, ifølge en ringerunde BT har foretatt til spillere, agenter og klubbansatte i Norge. Trønderne har også gått over til en modell med høyere bonusbasert lønn, men betaler fremdeles ut rause grunnlønner og sign-on-fees.

Brann med maks 75.000 i måneden

Under er en oversikt over flere norske toppklubber og deres modeller for avlønning:

Vålerenga: Ingen betales mer enn 100.000 kroner i måneden i grunnlønn. Derimot er bonusene rause, enkelte spillere kan ha opp mot et femsifret antall kroner i bonus per poeng i eliteserien. Slik tjener stjernene opp mot to millioner kroner i året, med nevnte Moa som unntak. Han mottok i tillegg en millionsum som sign-on-fee da han vendte hjem til Oslo i sommer.

HAR SVÆRT GODE BONUSORDNINGER: Rosenborgs Fredrik Midtsjø (i midten) og Moldes Etzaz Hussain i aksjon under eliteserieoppgjøret på Lerkendal i juni. Foto: Ned Alley, NTB scanpix

Molde: Har i likhet med Rosenborg og Vålerenga også svært gode bonusordninger som sikrer ballonger og papirhatter ved sportslig suksess. Grunnlønnen begrenses også i Molde oppad til 100.000 kroner i måneden, men romsdalingene kan i gitte tilfeller betale ut sign-on-fee eller såkalt lojalitetsbonus etter at spilleren har valgt å bli værende lenge i klubben. Aalesund: Kanskje noe overraskende er sunnmøringene i stand til å lønne enkeltspillere svært godt. Sign-on-fee i millionklassen forekommer, og grunnlønnen begrenses til maksimalt 100.000 kroner i måneden. Ikke like rundhåndet med bonusutbetalinger som storklubbene.

Odd med høyere grunnlønn

De fire klubbene over har alle anledning til å tilby en spiller bedre betalt enn Brann. Men selv i Skien betales det ut millionlønninger. Taket på grunnlønn i Odd er satt til 90.000 kroner i måneden, men telemarkingene viser moderasjon ved at de ikke utbetaler sign-on-fee. Bonusnivået ligger heller ikke svært høyt, typisk på mellom 5.000 og 10.000 kroner per startede kamp for de beste spillerne.

Strømsgodset s lønnstak er på 70.000 kroner, men flere kilder oppgir til BT at drammenserne har begynt å bli litt fleksible i toppkategorien. Godset er ikke tilhenger av å betale ut sign-on-fee, men belønner toppspillere med såkalt lojalitetsbonus etter at overgangsvindu stenges og de fortsatt spiller for klubben. Godset kan altså tilby lønnspakker på godt over millionen for sine beste menn.

FK Haugesund har ingen rigid modell, men araberne kan i noen tilfeller betale ut sign-on-fee for å sikre seg fleksibiliteten til å hente inn toppspillere. Grunnlønnen begrenses oppad til rundt 60.000-65.000 i måneden, med kampbonuser i tillegg. Her vil lønnsnivået på klubbens beste spillere ligge om lag på nivå med Branns aller fremste menn.

Tore Strands kritikk finner du her

Det samme gjelder Viking . Lønnstaket i Stavanger er på 60.000 kroner i måneden, men bonuser og mulighet for å utbetale sign-on-fee gjør at de sikrer konkurranseevne. Likevel har siddisene foretatt innstramninger som ikke lenger gjør dem i stand til hente virkelig store "kanoner" til Rogaland.

Tromsø er også i ferd med å lage en lønnsmodell som deler spillergruppen i tre kategorier. Ingen skal lenger tjene en million kroner i Tromsø, bedyret nylig sportssjef Svein Morten Johansen. Slik er det også i kriserammede Start , hvor lønnstaket ligger på en million kroner. I Kristiansand er det nå ingen spillere som tjener opp mot denne topplønnen.

Du savner kanskje medaljejagende Stabæk i denne oversikten? De er fortsatt svært moderate, og de best betalte spillerne tjener rundt 600.000 kroner i året.