Tirsdag presenterte BT Branns nye lønssystem, hvor klubbens tre til fem beste spillere maksimalt skal tjene 75.000 kroner i måneden i grunnlønn. Såkalt signeringsbonus skal ikke lenger eksistere i Brann, og klubben har heller ikke til hensikt å spandere bil eller husleie på spillere.

Tor-Kristian Karlsen har tidligere arbeidet som sportssjef i Fredrikstad og AS Monaco, og er en mye brukt spaltist og ekspert i både norske og engelske medier. Han berømmer Brann-ledelsen for å iverksette tiltak for å begrense lønningene, men er kritisk til midlene som er brukt.

Kritisk: Fotballekspert Tor-Kristian Karlsen sier Branns nye lønssystem vil gjøre Brann-stallen dårligere. Flere tidligere sportssjefer mener Brann i fremtiden kommer til å gå glipp av profiler.

— Jeg har vanskelig for å se at en svekkelse av stallen, som i mine øyne blir en uungåelig konsekvens av lønnstaket, skal kunne bidra til å skape resultatene og entusiasmen som utgjør grunnlaget for å faktisk øke inntektene gjennom billettsalg og kommersielle oppsider, sier Karlsen.Han er spesielt kritisk til lønnstaket:

— Motivene er forbilledlige, men jeg forstår ikke hvorfor klubben låser seg til et eksakt beløp. Et overordnet mål om å bli mer ansvarlige, pluss innføring av strengere kvalitetssikring og verditakstering av spillerkjøp, kunne vært et alternativt sted å starte, mener han.

Karlsen synes det kan se ut som at Brann ifører seg en tvangstrøye:

— Fra utsiden kan det nesten virke som klubben setter seg selv under administrasjon. Jeg kan forstå at norske klubber innfører rigide sparetiltak, men i motsetning til i Tromsø og i Bodø, har man i Bergen et utrolig vekstpotensial. Jeg har vanskelig for å se hvordan man skal skape vekst ved å stagge den sportslige satsingen. En ting er å spare penger, men i fotball er det på den annen side bortimot umulig å øke inntektene uten sportslig fremgang, sier han.

Vanskelig: Rune Bratseth påpeker at det er vanskelig å være konsekvent på nye lønnsstrukturer. Foto: Adresseavisa Foto: Adresseavisa

— Mange med høyere lønnAsbjørn Helgeland har nylig fratrådt sin stilling som sportssjef i Haugesund. Også han liker hensikten til Brann, men er mer skeptisk til middelet:

— Jeg er usikker på om dette er rett modell. Det kan være fornuftig å hente inn ledestjerner i stallen, og disse koster som regel mer. Så er det selvsagt viktig å treffe blink når man henter ledestjernene. Det er fornuftig å sette tæring etter næring, men med denne profilen kan det bli vanskelig for Brann å få tak i storfiskene, sier Helgeland.

Agent Stig Lillejord, som representerer flere av spillerne i Brann-stallen, er inne på det samme.

— Det er prisverdig at Brann vil redusere utgiftene. Men de skal være klar over at konsekvensene av et slikt rigid system vil være at de ikke får tak i topp profiler. Jeg vil ikke nevne klubbnavn, men det er mange klubber i Norge og Skandinavia som vil kunne tilby høyere topplønninger enn Brann. Men dette er jo ikke noe dårlig system for en normal, norsk fotballspiller.

Som Viking: Egil Østenstad er styremedlem i Viking. Han mener Branns konkurranseevne ikke vil svekkes av det nye systemet for avlønning.

Kollega Kent Karlsen tror også profiltørke vil bli en konsekvens:— De beste profilene vil kunne velge bort Brann. Men tankegangen er riktig. Brann vil fortsatt kunne være konkurransedyktige. Så gjenstår det å se hva Brann skal være, hvor de ønsker å finne sin plass i norsk fotball.

- Må tørre å miste gode spillere

Det finnes rikelig med lønnsmodeller i norsk fotball. Det er derimot vrient å finne bastante systemer som har bestått over tid. Det peker Rosenborgs tidligere sportssjef Rune Bratseth på.

— Det å være konsekvent, er vanskelig. Generelt må norske klubber ha et system de over tid klarer å holde. Med denne modellen må Brann tørre å miste gode spillere og å gå glipp av gode spillere. Det er det ingen tvil om. Det høres kanskje edelt ut, men da må Brann bli enda flinkere til å få frem egne talenter.

En som derimot liker systemet, er Vikings tidligere sportssjef Egil Østenstad. Han sitter fortsatt i styret i Stavanger-klubben, et styre som har vedtatt et enda lavere lønnstak enn i Bergen. Viking kan derimot fortsatt betale ut sign-on-fee - bonus for å signere kontrakt.

— Er ikke Brann konkurransedyktige med dette systemet, vil Viking heller ikke være det. Utover Rosenborg og Molde, er det ikke mange klubber som har betydelig større konkurranseevne enn dette, mener han.

- Vil Brann måtte risikere å selge profiler, slik Viking i sommer gjorde med Yann-Erik de Lanlay til Rosenborg?

— Det kan selvfølgelig skje. Og syretesten til dette lønnssystemet kommer når slike tilbud foreligger. Vi fikk et tilbud fra Rosenborg hvor de betalte det vi ønsket for spilleren, og vi solgte. Viking er en klubb som må utvikle og selge spillere, det er klart.