Siem er i dag generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF). Sommeren 2007 tiltrådte han en meget eksotisk og spennende jobb som administrerende direktør for den sørafrikanske fotballigaen. Siem skulle være med og bygge opp ligaen foran fotball-VM i Sør-Afrika i 2010. I forbindelse med FIFA-skandalen som nå er under opprulling er 2010-VM blitt et hett tema. FBIs kronvitne Chuck Blazer har sagt i vitneavhør at han og andre FIFA-styremedlemmer mottok bestikkelser i forbindelse med valget av Sør-Afrika som arrangørnasjon.

Det er også blitt hevdet at FIFAs generalsekretær Jerome Valcke var involvert da den sørafrikanske regjeringen i 2008 utbetalte 10 millioner dollar (ca. 80 millioner kroner) til daværende CONCACAF-sjef Jack Warner. Amerikanske myndigheter hevder at pengene som ble utbetalt var betaling for at Warner og det karibiske forbundet bidro til å få VM i 2010 til Sør-Afrika.

Siem.jpg

– For det første må ingen la seg overraske over at det finnes korrupsjon i Afrika. Det er ikke noe nytt, det har de levd med både før og etter at jeg var der. Korrupsjon er faktisk vanlig på store deler av vår planet. Å tro noe annet er naivt, sier Siem til Bergens Tidende.Med interesse følger han den konkrete saken om Sør-Afrikas utbetaling på 10 millioner dollar.

– Spørsmålet er jo hva som skjedde med de pengene. Hvis man kan redegjøre for at pengene er brukt til å bygge opp fotballbaner og lignende, er det greit. Det blir noe annet hvis dette var et «takk for hjelpen» for å få VM til Sør-Afrika, sier Siem.

Mye hverdagskorrupsjon

Den nåværende generalsekretæren i NFF bekrefter at korrupsjon er helt vanlig i landet der han bodde i flere år.

– Da stadioner skulle bygges før VM, husker jeg at det var mye snakk om anbudsprosessene. De skulle være åpne, men i realiteten var de ikke det, mente mange, sier Siem.

Selv var han involvert i for eksempel TV-avtaler i forbindelse med VM, og Siem forteller at Sør-Afrika var opptatt av ikke å «grumse til» ryktet sitt med korrupsjon.

– Føler du selv at du var med på å bidra i positiv forstand mens du var i Sør-Afrika?

– Du klarer ikke å endre en hel kultur sånn over natten. Men jeg følte at vi fikk ryddet opp i mye. Med et VM på vei til Sør-Afrika hadde man et veldig sterkt våpen: Man ønsket ikke en besudling av ryktet på grunn av korrupsjon, sier Siem.

Derimot opplevde han mye hverdagskorrupsjon.

– Blir man tatt i en fartskontroll betaler man seg ut av det med en hundrelapp. Det er helt vanlig, sier Siem og fortsetter:

– På alle grenseovergangene var det vanlig å betale en sum. Enten står man der i timevis, eller så betaler man en sum. Det blir bare sånn. Har man masse ekstra søppel så gir man en ekstra sum til den som henter søppelet. Slik er pakken. I kantinen var det gjerne slik at catering-selskapet måtte betale en «ticket» for å ha oppdraget, sier Siem.

– Husk at det er fantastisk mye bra innenfor næringslivet i Sør-Afrika, de er enormt robuste innenfor bank og forsikring, blant annet. Men så har du den andre siden med gatesalg uten kvittering, sier Kjetil Siem.

Hvor ble pengene av?

Tilbake til saken om de 10 millioner dollarene: Torsdag ble det kjent at en spesialavdeling i det sørafrikanske politiet nå går inn i saken som omhandler bestikkelser knyttet til FIFA-skandalen. Gruppen som nå starter en forberedende etterforskning kaller seg The Hawks, og den jobber stort sett med prioriterte og særlig alvorlige kriminalsaker.

I første omgang skal det sørafrikanske politiet undersøke påstandene om at fotballforbundet i landet har vært involvert i bestikkelsesskandalen som er under opprulling. Den forberedende etterforskningen ble satt i gang etter at det politiske partiet Freedom Front Plus ga dokumenter til politiet som angivelig skal involvere personer i fotballforbundet.

– Vi setter oss inn i saken, og det vi finner ut vil være avgjørende for om dette kommer til å ende i en fullskala etterforskning, sier Hawks-talsmann Hangwani Mulaudzi. Han sier videre at det sørafrikanske politiet ikke har mottatt noen forespørsler fra FBI i sakens anledning.

Sør-Afrikas sportsminister Fikile Mbalula sier at summen på 10 millioner dollar ikke var bestikkelser, men betaling for et godkjent prosjekt som er gjennomført i all åpenhet.

– Hvis man forsøkte seg på korrupsjon i dette tilfellet virker det veldig rart å involvere FIFA og dets revisorfirma. Det interessante spørsmålet nå er hva som egentlig skjedde med pengene, sier Kjetil Siem i NFF.