FEIRING: Det var ikke bare i Spania VM-gullet ble feiret. Dette bildet er tatt på Trafalgar Square i London. Foto: PAUL HACKETT
FEIRET PÅ CUBA: Også i Havana, Cubas hovedstad, ble Spanias seier feiret. Foto: ENRIQUE DE LA OSA
GULLFEST I MADRID: Feiret heltene i hjemlandet. Foto: ANDREA COMAS

Et enormt jubelbrøl brakte løs rundt omkring i Spania da nasjonens fotballhelter for første gang ble verdensmestere.

(Foto: Scanpix)Mens de spanske spillerne som seg hør og bør ble hyllet i Soccer City i Johannesburg, festet folket ute i gatene hjemme i Spania.

– Vi er veldig stolte og veldig fornøyde. Jeg trodde det skulle bli straffesparkkonkurranse. Iniesta reddet oss, sa 18-årige Raul.

Sentrum av hovedstaden Madrid var et hav av rødt og gult allerede fra morgentimene av, og VM-finalen ble mer spennende enn hva de fleste hadde nerver til.

Natt til mandag var gatene i Madrid fortsatt fylt av flere tusen ekstatiske fotballfans. Det ble ikke meldt om problemer, og på morgenkvisten var gatefeierne i gang med å rydde opp etter VM-fiestaen.

(Artikkelen fortsetter)

VILL FEIRING: Spanjolene tok helt av i Madrid i natt (Foto: Scanpix)

– Ekstraordinært

Da Andrés Iniesta ga spanjolene ledelsen etter 116 minutters spill, kunne festen begynne i hjemlandet.

– Det er en ekstraordinær følelse av glede og nerver, forklarte 25-årige Said Adolfo.

Lyden av jubel, fyrverkeri og bilhorn brøt kveldsstillheten. I den ekstreme sommerheten var mer enn 150.000 personer samlet bare i fansonen i Madrid. Totalt var det langt flere ute i gatene.

Festen kommer trolig til å vare helt ut i morgentimene. Flere benyttet anledningen til å hedre Paul, den klarsynte blekkspruten. Han traff på alle tips, også tipset om spansk gull.

Video: Se video fra feiringen i Madrid:

Spanjolenes elleville fest

Utkledd som Paul

En ung kvinne var ikledd et blekksprutkostyme, mens tusenvis av andre supportere draperte seg i de spanske fargene.

(Foto: Scanpix) Mer enn 2000 politibetjenter var på jobb for å sørge for sikkerheten under den elleville festen.

Og det var ikke bare i «Spania» det ble feiret. I den katalanske hovedstaden Barcelona samlet det seg minst 75.000 supportere for å følge kampen. Festen som brøt ut her var minst like vill som den som brøt ut i Madrid.

Skuffelse i Amsterdam

En enorm folkemengde hadde samlet seg i Amsterdam, men skuffelsen var stor da Spania gikk seirende ut av VM-finalen.

Så mange møtte opp i Amsterdam at myndighetene måtte sperre veiene, og be folk holde seg hjemme. Da Spania avgjorde finalen etter 116 minutters spill, var skuffelsen til å ta og føle på i den nederlandske hovedstaden.

(Foto: Scanpix)

– Jeg er veldig skuffet, men vi fortjente ikke å vinne. Det er en skam, sa 33-åringen Chris Schreve.

Over 100.000 hadde samlet seg på et torg i sentrum av byen før myndighetene sa stopp. Trolig var det til slutt 180.000 mennesker på plassen, som sikkerhetsmyndighetene mener ikke kan ta flere enn 100.000. – Titusenvis av fans beveger seg nå rolig vekk fra plassen, opplyser en talsmann for politiet.

Tidligere på kvelden var myndighetene bekymret over folkemassen.

– Ikke kom!

– Vi ber folk om å ikke komme til Amsterdam og Museumplein (Museumsplassen). For sikkerhetsgrunner, men også fordi de ikke vil få se mye av kampen, sa Bas Bruijn, talsmann for myndighetene i byen.

– Politiet kan fra luften se at plassen er for full, det samme gjelder sentrum av byen. Likevel strømmer det på med folk i biler og tog. De må stoppes, sier han.

Også i flere andre nederlandske byer strømmet folk til plasser og vannhull for å få med seg kampen. Selv i det ultrakonservative bibelbeltet ble finaleplassen feiret.

I bibelbeltet fikk de mest konservative ønsket sitt oppfylt. Der var det blitt bedt til høyere makter om spansk seier, som et svar til vannhull som ville servere alkohol på søndagen, bare på grunn av VM-finalen.

(©NTB)