Reddet av lang Heitinga-tå Foto: OLEG POPOV
Robben bommet på kampens største sjanse Foto: DAVID GRAY
Høytsvevende Casillas Foto: DYLAN MARTINEZ
Stor Stekelenburg Foto: DAVID GRAY
Tribuner i oransje og rødt Foto: KAI PFAFFENBACH

– Dette er et historisk øyeblikk. En stor takk til alle på laget. Dere er best, sa Spanias 10-er Cesc Fàbregas.

Real Madrids Xabi Alonso var et stort glis etter 1-0-seieren over Nederland.

– Alt føles bra. Jeg føler en ekstrem lykkefølelse. Alt er positivt. Det som teller er å vinne VM-finalen. Det var vanskelig, men vi klarte det, sa Alonso.

Etter 116 minutters fotballkrig falt avgjørelsen, da Andres Iniesta avgjorde VM-finalen etter en nydelig pasning fra innbytter Fabregas.

En knalltøff finale ble akkurat så dramatisk som en VM-finale bør være.

BILDEGALLERI

VILL JUBEL: Her har Spania nettopp scoret kampens eneste mål i VM-finalen. FOTO: SCANPIX

Spania startet best

VM-finalen startet i et forrykende tempo. Spania presset knalltøft, og høyt, og trykket

Nederland langt tilbake i banen rett fra avspark.

Nederland var godt organisert bakover, og forsvarte seg godt, men to ganger maktet Spania å komme til solide sjanser allerede i åpningsminuttene av finalen. Begge sjansene kom ved høyreback Sergio Ramos.

Først, etter bare fem minutters spill, fikk Ramos til en solid heading fra i underkant av 10 meter etter et flott innlegg fra Xavi. Ramos headet hardt og godt plassert, men Stekelenburg i Nederland-buret reddet flott.

Fem minutter senere fikk Ramos ballen fra Iniesta på en Spania-overgang, og trakk seg fri i Nederlands felt. Nydelige overstegsfinter ga Ramos en god avslutningsmulighet. Nederland fikk med nød og neppe blokkert på tre meter, og ballen spratt til corner.

MANGE MULIGHETER: Sergio Ramos kunne scoret to ganger allerede tidlig i første omgang. Han fortviler her etter en bom. FOTO: Digitalsport

Etter den flotte Spanske åpningen fikk begge lag vist seg som fantastiske angrepslag. Begge lag var godt organisert, og ingen slapp motstanderen til i særlig grad.

Stillingskrigen som kom ut av begge lags gode defensive organisering ga mange dueller på midten. Og kampen ble etter hvert knallhard.

Styggere og styggere

Fra et kvarters spill, og til halvtimen var passert hadde dommer Howard Webb delt ut hele fem gule kort. Både Robin van Persie, Carles Puyol, Mark van Bommel, Sergio Ramos og Nigel de Jong fikk alle sin bit av Webbs kortstokk.

Mark van Bommels gule kort kom etter en real grisetakling med hevede knotter mot Iniesta, og kunne nesten like gjerne gitt rødt kort som gult. Og Nigel de Jongs takling fikk i høyeste grad diskusjonene om utvisning til å starte. Han stemplet Alonso midt i brystkassa med strake knotter, og var heldig som ikke ble utvist før halvspilt VM-finale.

Omgangen ebbet ut til 0-0, selv om Nederland fikk sine største sjanser for omgangen mot tampen av den første omgangen. Først bommet Mathijsen regelrett på ballen etter at en innøvd cornervariant ga han ballen i fanget på bakerste stolpe. Så avsluttet Robben godt, da han trakk seg fri på overtid. Casillas i Spanias mål var helt nede i hjørnet og reddet fint.

Ny god spansk åpning

Spania startet best også i den andre omgangen, selv om den gode perioden ikke var like lang som i første omgang.

Fire minutter ut i andre omgang slo Xavi en strålende corner, som Puyol stusset videre. Ballen spratt rett forbi føttene til Capdevila, som sto upresset på 10 meter. Han maktet ikke å stokke beina, og ballen rullet forbi.

Stillingskrig

Ingen av de to kontringssterke lagene slapp til på kontringer, og begge lag fortsatte med glimrende defensiv organisering.

Duellene fortsatte å være mange og tøffe, og både Giovanni van Bronckhorst og Johnny Heitinga fikk gule kort før timen var spilt.

Robbens kjempesjanse

Jesus Navas kom inn for Pedro etter en times spill for å sette fart i det spanske angrepet. Men like etter byttet kom kampens til da desidert største sjanse til Nederland.

Sneijder spilte en fantastisk stikker til Robben, som kom fullstendig alene med Casillas i Spania-buret. Robbens mottak var godt, og kan kom seg lynkjapt frem til Casillas, som ventet på fem meter. Robben avsluttet godt, men Casillas leverte en redning i verdensklasse, da han ventet ut Robbens avslutning, og maktet å redde med en strålende beinparade.

Nederland fortsatte godt etter kjempesjansen, og Capdevila får gult kort etter å ha stoppet en nederlandsk overgang med ulovlige midler.

KUNNE SCORET: Arjen Robben hadde en av kampens største sjanser alene med Casillas i Spania-buret. Det var nesten utrolig at det ikke ble scoret mål på 90 minutter! FOTO: Digitalsport

Villa-bom

Med i overkant av 20 minutter igjen av kampen fikk Spania en stor sjanse.

Et innlegg tråkler seg gjennom Nederland-feltet, og måltyven David Villa fikk ballen innenfor femmeteren. Heitinga fikk kastet ut en fot i håp om å blokkere Villas avslutning, og på utrolig vis får han blokkert skuddet fra kloss hold.

Dirk Kuyt virket noe sliten i finalen, i forhold til i de foregående VM-kampene, og etter 70 minutter måtte han vike plass for lynraske Elia i det oransje agrepet.

Spania farlige igjen

Med et snaut kvarter igjen fikk Spanias høyreback Sergio Ramos sin tredje store sjanse for kvelden. Ramos fikk gå opp helt alene på fem meter på en spansk corner, og headet over, fullstendig upresset.

Sjansen burde absolutt vært omsatt i mål av den langhårede backen.

Robben på raid

Med syv minutter igjen av ordinær tid fikk Robben igjen en sjanse for Nederland.

Et nytt flott fremspill av Sneijder ga Robben en løpsduell med Puyol. Robben parkerte forsvareren, men Casillas var ute og plukket ballen glimrende.

Robben mente Puyol var for tøff i duellen, og ropte såpass hissig på en dommeravgjørelse i sin favør, at han ble belønnet med gult kort av dommer Howard Webb.

Fabregas fikk avslutte

Arsenal-stjernen Cesc Fabregas kom inn for Xabi Alonso med tre minutter igjen av ordinær tid.

Heller ikke han maktet å bidra til en avgjørelse innen ordinær spilletid, så kampen gikk til ekstraomganger.

Sjanserik ekstraomgang

Begge lag gikk offensivt ut i ekstraomgangene. Og den første ekstraomgangen var bare fem minutter gammel da den første store sjansen kom.

Fabregas kom seg fri alene med Stekelenburg i Nederland-målet, etter et gjennomspill fra Iniesta, men en nydelig beinparade fra keeperen stoppet innbytterens forsøk.

Bare minuttet seinere fikk de oransje en stor sjanse, da Mathijsen vant duellen på en Nederland-corner, men headingen gikk utenfor stengene.

Etter 100 minutters spill fikk Jesus Navas klinket av gårde et skudd fra 15 meter. En livsviktig blokkering fra det nederlandske forsvaret gjorde at skuddet strøk like utenfor mål.

Høydramatisk rød innspurt

Spania kastet sitt siste våpen inn i kampen da Fernando Torres tok over for David Villa før siste ekstraomgang.

Og dramatikken lot ikke vente på seg i den andre ekstraomgangen. Det toppet seg da John Heitinga var for tøff i en duell etter et spansk gjennomspill, og fikk sitt andre gule kort for dagen da han stoppet gjennombruddet med ulovlige midler. Heitinga måtte gå i dusjen.

Frisparket banket Xavi over fra 20 meter, men Spania fikk avslutte med en mann mer på banen.

SÅ RØDT: Heitinga ble utvist etter to gule kort i VM-finalen mot Spania. FOTO: SCANPIX

Iniesta fikk avgjøre

Med fire minutter igjen av den siste ekstraomgangen falt avgjørelsen. Og det var innbytter Cesc Fabregas som skulle servere målet.

Fabregas fikk ballen på 16 meter, under hardt press, men fikk likevel sendt en nydelig pasning til Andres Iniesta, som sto godt plassert i det nederlandske feltet.

Iniesta fikk lagt ballen til rette for seg selv, og banket ballen i hjørnet, utagbart for Stekelenburg i det nederlandske målet.

KASTET SKJORTA: Her har nettopp Andres Iniesta sendt Spania til himmels med sitt mål i andre ekstraomgang. Trøya falt i feiringen, og t-skjorta hyllet en død kamerat, Daniel Jarque, som døde 8. august 2009 under tragiske omstendigheter av hjertesvikt under en treningsleir med sitt lag Espanyol . FOTO: SCANPIX