Følg Norge-Østerrike direkte klokken 18

ULLEVAAL: Toppscoreren i europeisk klubbfotball denne sesongen var med og tok EM-sølv i Sverige for tre år siden, men siden har det bare blitt nesten for Norge i mesterskap.

Fjorårets VM endte med et skuffende tap for England i åttedelsfinalen. OL-kvalifiseringen tidligere i år ga ingen Rio-tur til sommeren. Det var en tøff nedtur, innrømmer måljegeren.

Lars Tjærnås kommenterer:

- Det tror jeg alle kjente på, for vi hadde jo så store ambisjoner og det gikk ikke som det skulle. Vi må se oss selv i speilet og ta tak i det vi må bli bedre på. Vi må utvikle pasningsspill, relasjoner og ha det killerinstinktet som skal til for å nå toppen i fremtiden, sier 20-åringen, som nå har to sesonger bak seg i verdens beste klubblag.

Vinnerkulturen i Lyon er bygd opp gjennom flere år, laget har tatt seg til fem av de syv siste Champions League-finalene. Tre av dem er vunnet.

I år feiret de også cup— og seriegull i hjemlandet, som de også gjorde i fjor. Kan den ferske trippelmesteren ta med seg noe av dette inn i landslaget?

-  Det er jo ikke én spiller som skal gjøre dette alene, det handler om et helt lag og handler om å skape en bra kultur for et helt lag. Det tar tid å bygge opp, men det må vi utvikle i dette laget om vi skal kjempe i toppen. Det handler om en beinhard innstilling, ambisjoner og rett og slett en «go», sierHegerberg, som torsdag spiller sin første kamp på Ullevaal når Norge møter Østerrike.

Spillere ved veikryss

Landslagssjef Roger Finjord ser det som meget viktig at spillere er representert i de beste klubbene i Europa. I Wolfsburg-stallen som tapte finalen var Caroline Graham Hansen og Synne Jensen representert. Nora Holstad Berge var med og vant den tyske serien med Bayern München for andre år på rad.

Finjord ser flere spillere som nå står ved et veikryss i karrièren.

-  Spørsmålet er hva som skal skrives om dem når fotballhistorien gjøres opp om 30 år. De står overfor utfordringer om valg av klubb, mengde på treningen og fokus i hverdagen, sier han.

Ingvild Stensland, som er en av veteranene på landslaget og selv Champions League-mester med Lyon fra 2011, mener det er viktig for gruppen at spillere somHegerberg kommer hjem med suksess fra utlandet.

- Det er veldig bra at de kommer hjem med nye impulser fra de beste klubbene.

Ullevaal igjen

Før kveldens kamp topper Norge og motstander Østerrike gruppe 8 med 12 poeng hver, men østerrikerne har spilt én kamp mer. Tirsdag venter Wales borte for ubeseirede Norge, som er klar for EM i Nederland neste år med to nye seire.

Kveldens kamp blirHegerbergsførste på Ullevaal. Hun er ikke alene om å glede seg.

- Det er veldig stas, altså. Man føler ekstra sterkt på stoltheten for å spille for Norge når man kommer ut på Ullevaal, sier Lene Mykjåland.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: