Mandag var det sesongstart for Vålerenga-spillerne. Innendørs i Vallhall var laget samlet til den første fellestreningen i 2016. Der var også trener Kjetil Rekdal, ikledd sort vinterjakke for anledningen, så han spillerne ta fatt på jobben med å revansjere 2015-sesongens 7. plass.

Han brukte mye av fjoråret til å planlegge årets sesong.

For i år er Vålerenga fristilt fra en rekke økonomiske forpliktelser de har hatt med tidligere spillere, planen er å gå i null på budsjettet, og samtidig bite bedre fra seg i serien enn de har gjort i Rekdals tre foregående år i sin andre periode ved roret i VIF.

*** Husker du denne: Evighetsmaskinen Morten Berre tok farvel med Ullevaal**

To nye keepere

Seks spillere er signert. Fire ble klare før jul, to nye kom servert som en nyttårspresang fra Valle mandag.

Kjetil Wæhler (39) og Enar Jääger (31) spilte begge i Vålerenga i fjor, og begge har signert kontrakt også for 2016-sesongen. Jääger ble meldt VIF-klar mandag.

Aslak Falch kommer til VIF etter opphold i Hødd. 23-åringen blir trolig 2. keeper i VIF. Foto: Alexander Worren

I tillegg kommer Anders Nedrebø (27) fra Bærum, en overgang Aftenposten fortalte om allerede i august, den svenske venstrebacken svenske Jesper Arvidsson (31) fra Djurgården og den svenske keeperen Marcus Sandberg (25) fra IFK Göteborg.Mandag ble også keeper Aslak Falch (23) klar for VIF.

Flere på vei ut?

Men det kan bli flere utskiftninger for Rekdal og hans apparat på Oslo øst. For hva som skjer med en spiller som Ghayas Zahid er uvisst. Det var interesse og ikke minst spekulasjoner rundt midtbaneeleganten sist sesong.

*** VIF-kometen Zahid: — Blir veldig motivert av å spille i drakt nummer 10**

Sentralt på midtbanen, med den foretrukne formasjonen 4-2-3-1, har Rekdal slitt litt med å finne den riktige konstellasjonen. Kaptein Christian Grindheim er selvskreven, men om det blir Herman Stengel eller Sander Berge, eventuelt andre, i spann med Grindheim, gjenstår å se.

Ghayas Zahid har vært god for Vålerenga i to sesonger. Blir han værende eller forsvinner han utenlands? Foto: NTB Scanpix

Og hva gjør Rekdal offensivt? Moa er skadefri og et naturlig førstevalg. Bak han i køen er Deshorn Brown. Gjort sine saker bra, men ble aldri den erstatteren for Vidar Örn Kjartansson som smalt inn 25 seriemål i 2014. Hva gjør Vålerenga om de får bud på Brown? Og han ønsker seg videre vel vitende om at han er bak Moa? Skjer det så kan Rekdal bli nødt til å finne en ny backup for den tidligere landslagsspissen.Og hva skjer på kantene? Rasmus Lindkvist er skadeutsatt og fikk ikke satt sitt preg på 2015-sesongen som året før. Islendingen Elías Már Ómarsson er blitt ett år eldre og vil helt sikkert få mer tillit i år. På den andre kanten (høyre) er Daniel Fredheim Holm godt etablert og en av VIFs viktigste spillere. Han blir ikke mindre viktig i sesongen som kommer.

Disse har forlatt VIF

Mye har forsvunnet ut fra Vålerenga også. Daniel Braaten og Morten Berre er begge borte. Det samme er keeperne Michael Langer og Sascha Burchert.

Morten Berre ble hyllet på Ullevaal etter sin siste hjemmekamp som Vålerenga-spiller. Foto: NTB Scanpix

Leiesoldaten Melker Hallberg har reist, det samme har Lars Hirschfeld, André Muri (langtidsskadet), Ruben Kristiansen (gikk til Brann midtveis i sesongen), Sivert Heltne Nilsen (gikk til Brann midtveis i sesongen) og Moussa Njie (gikk til Bærum midtveis i sesongen) gjort. Niklas Gunnarsson returnerer fra låneopphold i svenske Elfsborg.Vålerengas første treningskamp er mot Kongsvinger 23. januar.

Hør årets første episode av Aftenpodden Sport her nå: