Sven-Gøran Eriksson Foto: Frank Augstein

Kvartfinaledramaet mellom England og Portugal ville ingen ende ta. Fra Michael Owens ledermål allerede etter snaut tre minutter, måtte det portugisiske folket bite negler i ytterligere 80 minutter før innbytter Helder Postiga ga vertsnasjonen den etterlengtede utligningen.

En hel nasjon trodde også at Rui Costas fantastiske scoring i andre ekstraomgang var det samme som finalebillet. Men Chelsea-kjempen Frank Lampard sørget for at dramaet måtte avgjøres fra straffemerket.

De engelske hordene trodde ikke sine øyne da David Beckham misbrukte sitt andre straffespark i turneringen. Beckham sendte den avgjørende straffen langt opp på tribuen, både over— og til side for mål. Etterpå slo han oppgitt ut med armene og pekte på straffemerket. Den sveitsiske dommer Urs Meier hadde på ingen måtte medfølelse med den engelske kapteinen.

Etter kampen forklarte Sven- Göran Eriksson hva han mente om situasjonen.

— Vi har klaget to ganger til UEFA på straffefeltet. Hver gang du tar en straffe forsvinner hele gressmatta. Vi er blitt lovet bot og bedring hver gang, men det har tydeligvis ikke skjedd noen ting, sa en oppgitt Eriksson.

England fikk imidlertid en ny sjanse da også Portugals andre målscorer Rui Costa satte lagets tredje straffe utenfor. Først i den syvende strafferunden falt avgjørelsen. Den portugisiske keeperen Ricardo lå som en tiger nede ved stolpen da Aston Villas Darius Vassell satte sitt straffespark, og Sporting-keeperen tok selv med seg ballen til straffemerket for å ta den avgjørende straffen.

Den satte han knallhardt nede i motsatt hjørne av det David James valgte å satse på.

— Jeg har aldri sett han bomme på en straffe i Sporting Lisboa. Jeg hadde tro på at han ville score, og han vil få muligheten også neste gang vi havner i en slik situasjon, sa Portugals brasilianske trener Louis Felipe Scolari etter kampen.

Dermed kunne den portugisiske majoriteten av de 60 000 tilskueren slippe jubelen vilt og uhemmet løs. Lisboas gater brøt umiddelbart ut i et vilt inferno av hysterisk glade mennesker. Bilhornene gjallet gjennom byen, og i fontenene så mange sitt snitt til å ta et tidlig nattbad. Folk kastet seg i armene på hvem det måtte være. Portugal er i semifinalen, der enten Nederland eller Sverige venter. Uansett motstander, de skal få bryne seg på en vertsnasjon med en selvtillit ut av en annen verden. Portugal ser nå for alvor muligheten til sin aller første tittel: Europamester 2004.