Nervene stod på høykant både hos Portugal og England da det var klart for straffesparkkonkurranse i den første kvartfinalen i EM.

Portugals største fotballspiller gjennom tidene, 60-åringen Eusebio, var borte og hvisket noen ord i øret på Portugals keeper Ricardo, som gikk ut på banen med en klar plan: Beckham skulle psykes ut.

Da Beckham la ballen til rette, gikk den portugisiske keeperen frem til Englands kaptein. Om det han sa var årsaken til at Beckham misset er usikkert, men Beckham feilet og Ricardo ble til slutt den store helten da han selv satte inn den avgjørende straffen. Beckham fortvilte, mens Eusebio sank i kne og kysset gresset.

Drama fra første stund

Den første kvartfinalen i EM ble en dramatisk affære fra første stund. Mikael Owen scoret kampens første mål etter bare tre minutter. Liverpool-spissen satte ballen i mål fra åtte meter etter en forferdelig tabbe av Costinha.

Den vanligvis solide midtbanespilleren misset da han skulle klarere med en heading. England ble kraftig redusert da Wayne Rooney måtte ut med skade etter 27 minutter. Han ble erstattet av Darius Vassell som også misset i straffesparkkonkurransen.

Portugal hadde klassespillere i kø på benken og kunne putte innpå nye kanoner da andre sviktet. Luis Figo marsjerte rett i garderoben i protest da han ble erstattet av Postiga, men det var nettopp Postiga som utlignet for Portugal.

— Feil av dommeren

Og det var en annen innbytter, ringreven Rui Costa som gav vertsnasjonen 2-1. Det var vanskelig å se hvordan England skulle makte å komme tilbake. Men muligheten kom: Like før slutt headet Sol Campbell ballen i mål etter et frispark fra David Beckham, men dommer Urs Meier dømte portugisisk frispark.

— Jeg mener at det er feil. John Terry går opp og den portugisiske keeperen hopper inn i Terry og selv om engelskmannen har hånden på keeperens skulder på vei ned, så må han jo få ha hendene sine noen steder, sa Henning Berg i TV2s studio.

Portugiserne fortsatte å trykke på England i første ekstraomgang. Portugal angrep mål fra alle kanter og pepret i vei med skudd. Men engelskmennene kastet seg alle sammen og blokkerte gang på gang. Portugal var fryktelig nære flere ganger.

Til slutt sendte Rui Costa en kanonkule som holdt på å knekke tverrliggeren før ballen landet i nettet. England virket slått. Det virket som bare en dødball kunne redde laget. Og jammen kjempet de ikke til seg en corner. Det var et lite mirakel da Frank Lampard utlignet fem minutter før slutt i andre ekstraomgang.

Men heroisk kjemping til tross: England er ute av EM og David Beckham greide aldri å sette sitt preg på mesterskapet.