NORGES HÅP: Molde er eneste norske klubb som kan kvalifisere seg til Champions League. Her fra forrige kvalikrunde, da laget møtte Sligo Rovers.
DEN GANG: Steffen Iversen jubler for Rosenborg-mål mot Valencia i november 2007. Foto: NTB scanpix

I kveld fortsetter Moldes jakt på Champions League-deltaktelse når laget tar imot Legia Warszawa. Skulle laget vinne over to kamper, venter en play off-runde før Solskjærs mannskap eventuelt kan gjøre seg klar for spill blant Europas beste i høst.

— Det er i grunnen en åpen kamp, 50/50. Molde var veldig nære i fjor, men de var bedre da og må opp et hakk for å ta seg videre. Men Legia er overkommelig motstand, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb før kampen.

- Ikke heldige

Mangeårig Champions League-kommentator Roar Stokke mener at Legia har forsterket seg i det siste.

— Molde har ikke vært heldige med å trekke Legia Warszawa. Det er et bedre lag enn da Rosenborg slo dem i fjor og har en god blanding av talent og erfaring, sier han.

— Molde har forsterket laget kraftig i sommer, men jeg skulle gjerne sett at de forsterket laget før sesongen. Det spørs om ikke denne kvaliken kommer for tidlig for alle de nye spillerne, sier Stokke.

Han holder polakkene som knappe favoritter.

På 90-tallet deltok Rosenborg jevnlig i Champions League, men Norge har ikke hatt deltakere i turneringen siden trønderne spilte der i 2007/08-sesongen.

Bra i fjor

— Norges innsats i Europa var veldig bra i fjor, da både Rosenborg og Molde vant kamper i Europaligaen, før det var det mange magre år. Men inngangen til Champions League er veldig tøff og norske lag blir små. Vi vil jo gjerne ha et lag i Champions League, men økonomien er vesentlig her, sier Nils Johan Semb.

- Hva har det å si med deltakelse i Champions League?

— Det ville hatt mye å si, det ligger så mye økonomi der, kanskje opp mot 100 millioner kroner. FC København har deltatt flere ganger og er blitt den ledende klubben i Skandinavia. Europaligaen er en kjempefin sportslig utfordring, men har ikke den samme betydningen økonomisk.

- Hva er årsaken til at norske lag ikke har vært med siden 2007/08?

— Det har med økonomi å gjøre. De siste årene har vært positive. Norske klubber har ikke økonomi til å konkurrere mot de store og derfor må vi utvikle oss selv, sier toppfotballsjefen.

Roar Strand spilte forrige gang det var norsk deltakelse i en gjeveste klubbturneringen og var med på Rosenborg-suksessen på 90-tallet.

— Jeg håper Molde går videre, det hadde gjort noe for entusiasmen i norsk fotball. For klubben er det en gulrot sportslig og økonomisk. Det vil også gjøre at norsk fotball utvikler seg, for de andre klubbene får noe å strekke seg etter, sier Strand.

Stabile topplag

— I Sverige er det en ulik seriemester hvert år. De har ikke hatt et lag i Champions League siden Helsingborg i 2000. Det er veldig viktig å ha stabile topplag. Norske klubber brukte penger over evne etter den første tv-avtalen: Høye spillerlønninger og mange utlendinger. Det betaler de for nå, og vi ser at utviklingen av talenter har vært for dårlig. Samtidig er det ørsmå marginer, i fjor var det marginalt da Molde røk mot Basel, mener Roar Stokke.

For tre år siden innførte Uefa en ny regel som gjør at serievinnerne fra små nasjoner som Norge og Danmark unngår å møte de nest beste lagene fra for eksempel Italia og England i Champions League-kvaliken. Det betyr at Molde slipper å møte Arsenal eller Milan i play off-runden.

- Europaliga passer bedre

- Hvilke utslag har den nye regelen gitt?

— Jeg mener at Europaligaen kanskje er en turnering som passer bedre for små nasjoner (inkludert Norge). Der spilles det seks gruppekamper der alle lagene kan vinne kamper. Den nye regelen har slått ut litt skjevt: Et lag som Debrecen deltok i Champions League og var sjanseløse sportslig. Det må være riktig nivå, og Europaligaen er en glimrende turnering for norske lag. Samtidig vil jeg svært gjerne kommentere Molde i en god gruppe til høsten, sier Stokke.

Roar Strand mener norske klubber har godt av å delta i Champions League.

— Nivået er mer fornuftig med Europaligaen, men å komme med i Champions League for å kjenne på nivået og få erfaringen er viktig.

- Kan norske klubber bli en kasteball i Champions League?

— Borte kan det skje, men hjemme tror jeg norske lag kan bite godt fra seg.