SOTSJI (Aftenposten): Tidligere denne helgen ble det annonsert at Medvedev skulle ta turen til Sotsji for å ta et symbolsk åpningstrekk i det 11. partiet i VM-kampen mellom Anand og Carlsen.

— Han ble ikke ferdig med de oppgavene han hadde i Moskva. Dermed ble det ingen tur hit,sier Ilja Merenzon til Aftenposten.

Merenzon er sjef for VMs arrangørselskap Agon.

Den russiske statsministeren, Dmitrij Medvedev (til venstre), skulle egentlig besøke Sotsji søndag, men måtte avlyse. Her er han sammen med Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB scanpix

Dermed slapp Magnus Carlsen og Viswanathan Anand innblanding fra russiske toppolitikere.

Helt uten besøk fra de øverste avdelinger i russisk politikk var dog ikke dagens åpning av kampen. Til stede var den russiske visestatsministeren Arkady Dvorkovitsj. Han holdt seg langt unna spillebrettet. Dvorkovitsj er også medlem av det russiske sjakkforbundet.

Partiet som nå pågår kan bli avgjørende for hvem som de neste to årene kan kalle seg verdensmester. Magnus Carlsen leder VM-kampen med 5,5 poeng mot Anands 4,5 poeng. Dersom Carlsen vinner dagens parti, er det hele over. Blir det remis, er det nytt parti tirsdag.