Vinner Magnus Carlsen over Viswanathan Anand søndag, har nordmannen sikret verdensmestertittelen. Alle er imidlertid ikke like imponert over den norske 23-åringens spill i Sotsji.

Sjakkforfatteren Leonard Barden er nemlig kritisk til Carlsen i sin spalte i den engelske storavisen The Guardian.

— Uansett hva utfallet blir, har Anand forbedret sitt rykte, mens under pari-formen Carlsen har hatt siden i sommer har fortsatt, skriver Barden.

— Kanskje hans distraksjoner, fra modelloppdrag via Real Madrid til å skrive Donald Duck-tegneserier, har en effekt.

Magnus Carlsen bidro til en Donald Duck-tegneserie i forkant av VM. Her er han avbildet med en Donald Duck-hatt, med teksten "Treneren min synes jeg har noen tvilsomme treningsmetoder". Foto: @MagnusCarlsen på Twitter

Barden er langt fra den første som reagerer på alle de utenomsportslige aktivitetene Carlsen bedriver.— Det har hele tiden vært noen som har vært kritiske til vårt opplegg, sa Espen Agdestein til Aftenposten før Sotsji-VM startet.

— Alt det andre som ikke er sjakk, har vært viktig for Magnus. Det utvider horisonten. Man treffer andre typer mennesker, og det er viktig for motivasjonen. Det er uansett ikke mulig å sitte hjemme og spille sjakk hele tiden, utdypet Agdestein.

- Inspirerer verdenstoeren

Fabiano Caruana (til høyre) beseiret Magnus Carlsen under Sinquefield Cup, og har overbevist stort i store deler av 2014. Han har imidlertid fortsatt et stykke opp til Carlsen på verdensrankingen. Foto: NTB SCANPIX

Det er kjent at Magnus Carlsen trener mindre enn mange av sine konkurrenter. Sjakkstjernen har gjennom karrieren bevisst valgt å legge mindre vekt på sine åpningsforberedelser, og heller stole på at hans geniale forståelse for mellom— og sluttspillet vil vinne frem mot slutten av partiene.Barden minner om at tidligere sjakklegender som José Capablanca og Mikhail Botvinnik opplevde en formdupp etter at de ble verdensmestere. Carlsens spill i 2014 har riktignok vært langt fra håpløst. Han tok seks poeng på ni partier under sjakk-OL i Tromsø og ble nummer to i den kruttsterke Sinquefield-turneringen i september.

Sistnevnte turnering vant nummer to på verdensrankingen, Fabiano Caruana, på overbevisende måte. Leonard Barden mener Carlsen bør passe seg for Caruana.

— At Carlsen er mer sårbar vil inspirere hans konkurrent og verdenstoer Fabiano Caruana, favoritten til å bli utfordrer i den neste VM-kampen i 2016. Italieneren, som kan bestemme seg for å representere USA, har kommentert på Sotsji-kampen med regelmessige og ikke alltid positive Twitter-meldinger, skriver Barden.

- Anand har ingenting å tape

Sjakkskribenten er blant annet kritisk til parti 9 i VM-kampen, der Carlsen med de hvite brikkene mislyktes med å bryte ned Anands forsvar, noe som resulterte i remis og poengdeling.

— Hadde Carlsen funnet noe nytt i dette vanlige territoriet? (Berlin-forsvaret, journ. anm.) Nei. Til tross for noen lange tenkepauser gjentok han et parti fra 2012 som endte med en rask remis etter trekkgjentakelse, skriver Barden.

På samme stadiet av 2013-kampen i Chennai, hadde Carlsen allerede avgjort til sin fordel. Mange sjakkeksperter trodde også at Carlsen ville klare å vinne enkelt mot Anand.

Viswanathan Anand (til venstre) hevder seg mye bedre i årets VM-turnering enn han gjorde i 2013. Her diskuterer han med Magnus Carlsen etter ett av VM-partiene. Foto: DAN P. NEEGAARD

Før torsdagens parti påpekte Aftenpostens sjakkekspert Pål Vegard Hagesæther forskjellen mellom de to VM-kampene i en analyseartikkel:— Ingen har hjemmebane. Rollene er byttet om. Utfordrer har blitt tittelforsvarer. Anand hadde mye å tape sist, ingenting å tape nå. Presset på Carlsen er større. Kanskje er det noe av forklaringen på at nordmannen nå tapte det tredje partiet, mens han forble ubeseiret i India. Anand ser ut til å ha fått enda bedre hjelp med åpningsforberedelser denne gangen, og har lykkes i å få klar fordel ut av flere av sine hvitpartier. Carlsen og sekundantene har måttet lete seg frem til nye forsvar med svart, skrev Hagesæther, før han understreket at han tror Carlsen har «knekket Anand-koden» underveis i VM-kampen.