SOTSJI (Aftenposten.no): Espen Agdestein var en gang blant de fem-seks beste sjakkspillerne i Norge.

Nå er han manageren til verdens beste sjakkspiller. Tredagersskjegget er blitt et varemerke, han legger inn en posesnus og strekker seg i stolen. Det er fem år siden han sa nei til direktørjobben i HjemmetMortensen og ja til en 18-åring fra Lommedalen som var noe så inne i hampen god til å spille sjakk. Akkurat det trekket har han ikke angret på.

Han er nå manageren til Magnus Carlsen, verdensmesteren Magnus Carlsen fra Norge. Sjakkgeniet som begeistrer og som sørger for solide inntekter både til Agdestein og til et helt lite team. I morgen er ikke Carlsen lenger utfordrer. På pressesenteret i OL-byen Sotsji møter han utfordreren Viswanathan Anand. Inderen han banket på hans egen hjemmebane for 12 måneder siden.

Kompisen Carlsen

I morgen flytter geniet fra Lommedalen den første brikken. På bakrommet sitter en spent manager.

— Vil du si at du er kompisen til Magnus Carlsen?

— Jeg vil si at jeg er det også. Han er veldig morsom å reise sammen med. Har fin humor. Det er mye tull og tøys. Magnus er rett og slett også en morsom samtalepartner.

- Snakker dere om sjakk?

— Selv om jeg ikke kan spille på et så høyt nivå, så forstår jeg sjakk. Jeg skjønner hva som foregår. Magnus snakker sjakk med meg. Det synes jeg er veldig gøy. Vi diskuterer varianter og valg som er blitt gjort underveis i et parti.

- Du er en habil sjakkspiller med andre ord?

— Jeg har vært med i to sjakk-OL for Norge og var rangert som nummer fem i Norge tidlig på 1990-tallet. Jeg har ikke spilt turneringer siden midten av 90-tallet, men jeg elsker å følge med på sjakk. En gang sjakkspiller, alltid sjakkspiller.

Espen Agdestein har en lillebror som er bedre. Simen Agdestein spiller fortsatt aktivt og var med på Norges lag sammen med Magnus Carlsen i sjakk-OL i Tromsø i august.

— Vi var fire sjakkspillende brødre og en sjakkspillende far. Jeg er nest yngst og nest best. Simen er yngst og fortsatt best. Sjakk var en stor del av oppveksten. Da vi var ferdige med skolen, løp vi hjem for å spille sjakk.

- Hvorfor er Magnus Carlsen så god?

Espen Agdestein mener Magnus Carlsen kan vri fin vin ut av gråstein. Foto: Dan Petter Neegaar

— Han gir aldri opp. Han kan vri fin vin ut av gråstein. Når andre spillere er klare for remis og deling av poengene, fortsetter Magnus å spille. Han har en egne evne til å kjempe til siste slutt. Det blir tungt for Anand nok en gang å møte en spiller som er så kompromissløs som Magnus. - Du har kalt ham tusenårsbarnet. Hvorfor?

— Det er sjeldent at et menneske får en slik kombinasjon av egenskaper. Akkurat den kombinasjonen kommer ikke så ofte i Norge. Kanskje bare en gang i hver generasjon i hele verden. Han har hatt fantastiske foreldre, han har hatt et bra miljø på NTG (Norges Toppidrettsgymnas) og det er hele tiden lagt til rette for ham. Men det er ikke forklaring nok.

- Hvorfor sa du opp jobben som direktør i et stort norsk mediehus for å satse på en 18-åring fra Lommedalen?

— I 2009 hadde jeg denne jobben i HjemmetMortensen. Jeg hadde startet opp noen bedrifter og var i det hele tatt ganske fornøyd med meg selv. Jeg hadde en mistanke om at det kunne bli morsomt å være med på oppturen til Magnus Carlsen. Jeg trodde det skulle bli en rolig og behagelig jobb hvor jeg skulle få tid til å dyrke mine andre interesser.

- Ble det ikke slik?

— Det er blitt langt mer hektisk enn jeg har hatt det i noen andre jobber.

- Hvordan ble Magnus Carlsen sett på sponsorobjekt på denne tiden?

— Det var en ganske tøff tid. Magnus var bare 18 år gammel og sjakk var ingen stor TV-sport. Det er heller ingen utstyrsindustri rundt sjakk. Det ble vanskeligere enn jeg trodde, og vi fikk mange nei på den tiden. Målet var fire millioner kroner i sponsorinntekter. Vi klarte det til slutt, og alle sponsorene som kom inn da, er fortsatt med.

- Hvordan klarte du å få klesmerket G-Star inn som sponsor?

— De var de letteste. Det var de som kom til oss. Vi hadde aldri spurt dem. De hadde en idé om at de ønsket noe de kalte "unexpected combinations". Det var derfor de koblet skuespilleren Liv Tyler og Magnus Carlsen i sin første kampanje.

- Er dere blitt lurt av folk som bare ønsker å gjøre lettjente penger på Carlsens suksess?

I år som i fjor står VM-tittelen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

— Stort sett har vi vært heldige og er ikke blitt alvorlig lurt. Vi passer på og vi har jo et advokatselskap som én av sponsorene. De går grundig gjennom alle avtaler. Vi er nå i den posisjon at vi ikke trenger å hoppe på alle muligheter. - Dere har vært i opposisjon til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) og støttet den sittende presidentens motkandidat (Garry Kasparov) under sist valg. Synes dere at FIDE opptrer merkelig?

— De er ikke så irrasjonelle som vi kunne frykte. Jeg opplever at det som regel er en god vilje bak det meste av det de gjør – og at de gjør så godt de kan. Det er lettere for meg å snakke om ting som kunne vært gjort bedre etter matchen. Jeg ønsker ikke store overskrifter på at jeg kritiserer FIDE før vi starter.

- Hvor mye vekt la dere på den politiske situasjonen i Russland før dere bestemte dere for å skrive under på kontrakten om å spille VM-kamp i Sotsji?

— Det var en vurdering som lå der i forkant av at Magnus signerte. Det var et viktig element. Nå når kontrakten er undertegnet, må andre tenke politikk og diplomati.

- Vil du hilse på Vladimir Putin dersom han skulle dukke opp i Sotsji?

— Det kan være lurt å oppføre seg skikkelig. En annen ting er jo selvfølgelig om Putin ønsker å hilse på meg.