SOTSJI (Aftenposten): Sola skinte. Svartehavet duvet dovent og ga fra seg jevnlige skvalp mot småsteinstranden. Fra basketballbanen hørtes et høylytt «Bravo!» da en fra Team Carlsen prikker inn en trepoenger på banen mellom sjakkhotellet og stranden.

Aftenposten-journalist Kurt B.M. Haugli. Foto: Espen Hansen

Hotellbaren lå øde, en doven vaktmann døste, en drosjesjåfør tråkket hvileløst rundt og ventet på sin kunde. Det var 24 timer til Magnus Carlsen skulle ut i den siste og avgjørende duellen mot sin 19 år eldre motstander. Duellen mellom to sjakkgenerasjoner, mellom den unge, kule og den tradisjonelle, eldre, mellom idrettsmannen og sjakknerden.

Kan vinne i dag

I løpet av ettermiddagen kan Carlsen vinne VM-kampen mot Viswanathan Anand. Det 11. sjakkpartiet i VM 2014 skal spilles. Et parti som på mange måter viser retning videre for sjakken. Til det kjedsommelige har det vært gjentatt at Magnus Carlsen står for den nye tiden. Han er sponset av et internasjonalt kjent klesmerke, han digger fotball og oppfører seg ikke helt slik man forventer at en sjakkspiller skal fremstå utenfor brettet.

Samtidig har han også en tilnærming til selve spillet som på mange måter er annerledes enn hva man er vant med i sjakkverden. Han angriper hvert parti som en toppidrettsutøver. Han er en 23 år gammel mann fra Bærum som hater å tape. Derfor gjør han alt for å vinne.

Som en Drillo

Han nekter å oppgi det som kan se ut som en umulig stilling. Han nekter å innse at han har tapt før den siste beregningen for videre spill er gjennomført. Ja, selv da nekter han å gi seg. Han spiller videre, kanskje i et håp om at motstanderen skal gjøre en feil.

Det er ikke alle fra gamleskolen i sjakkverden som er like begeistret. De som anser dette som et spill hvor sjakkintelligensen skal være det avgjørende. Et spill hvor selve skjønnheten i spillet er minst like viktig.

Slik er det ikke alltid for Magnus Carlsen. Han har en tilnærming til et sjakkparti på mange måter samme måte som en Egil Drillo Olsen hadde til et møte med en antatt sterkere motstander. Drillo spilte for å oppnå et resultat. Drillo fikk kritikk. Kjedelig og sjelløst, sa fotballeksperter som ikke var norske. Samme kritikk har også rammet Magnus Carlsen.

Respektløst

I dette VM er det avviklet 10 partier. Tre partier er avgjort med seier. Resten har endt med remis. Altså uavgjort. Det lengste av disse partiene varte i seks timer og 21 minutter. Det korteste uavgjortpartiet varte i én time og ett minutt. Etter det lengste remis-partiet var det flere utenlandske sjakkommentatorer som mente at Magnus var på grensen til ikke å respektere sin motstander. De mente han burde ha tilbudt Anand remis på et tidligere tidspunkt. I den norske ekspertleiren var tonen noe annerledes. De mente den norske tittelforsvareren hadde all mulig rett til å spille videre for å se om det var noen som helst åpning for seier.

Carlsen har vunnet to partier. Han har selvsagt spilt sjakk på et meget høyt nivå, men seierne er kommet etter feil hos Anand.

Gamle kjente

Anand og Carlsen kjenner hverandre svært godt etter å ha spilt 20 VM-partier mot hverandre de siste 12 månedene. Det er vanskelig for noen av dem å overraske. Begge spillere har forberedt seg på de aller fleste eventualiteter. Det er rett og slett veldig vanskelig å vinne.

Det er der idrettsmannen Magnus Carlsen kommer inn. Vinnerskallen som hater å tape, som ikke gir seg før det er helt tomt for krefter og som har et enormt begjær etter seier.

Seieren går derfor til den beste idrettsmannen denne gang. Han er trolig norsk.