ALPE CERMIS (adressa.no): Petter Northug var godt fornøyd etter å ha gått inn til andreplass i Tour de Ski. Martin Johnsrud Sundby ble for sterk opp monsterbakken, men Northug gikk taktisk klokt og klarte å holde Jevgenij Belov og Calle Hafvarsson unna.

— Jeg skjønte at de kom til å gå fort og håpet å øke til dem før bakken. Jeg følte meg bra i dag. Da jeg kom inn i bakken, visste jeg at Martin kom til å sette fart i starten. I stedet for å møte veggen, fant jeg min egen rytme og prøvde å svare da Belov og Calle kom. Jeg klarte å gå i min egen verden. Da Belov var bare ti sekunder bak, trodde jeg at andreplassen røk. Så klarte jeg å slå om, sier Northug til adressa.no.

Nå drar 29-åringen hjem til Trøndelag for å få kraftanstrengelsene den siste uka ut av beina. Deretter er planen å reise til Rybinsk i Russland, hvor de er tre verdenscuprenn i slutten av januar.

Først 15-kilometer fristil fredag 23. januar, deretter sprint fristil og så skiatlon søndag 25. januar.

Kan revansjere OL

Der får Northug mulighet til å revansjere fjorårets Russland-opphold, hvor han måtte reise medaljeløs hjem fra Sotsji-OL.

— Det er artig å krige med russerne. Det er veldig stor interesse for langrenn i Rybinsk og fine distanser. Jeg har ikke lagt en endelig plan, men åpner veldig for å gå to distanser der, sier Northug til adressa.no.

Han har også til hensikt å delta i NM på Røros uka etter.

— Jeg tror jeg må prøve å få med meg skiatlon i Russland og skiatlon i NM. Det er viktige løp for å få gjennomkjøringer før en VM-distanse, forklarer Northug.

GRATULERER: Petter Northug måtte se seg slått av Martin Johnsrud Sundby i årets Tour de Ski. Foto: Richard Sagen

Avklart med sjefen

Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter at Northug blir en del av troppen til Russland.

— Det er avklart at han skal til Rybinsk. Petter har vist seg veldig robust i ettertid av slike tourer og takler sykdomsperioder veldig godt, sier han til adressa.no.

Selv om Northug fortsatt har til gode å vinne sammenlagt, ble årets Tour de Ski en god opplevelse for ham og et endelig bevis på at han han er tilbake i verdenstoppen etter det turbulente 2014-året.

— Tidligere har jeg fått en karamell på slutten og tapt plasser. Nå hadde jeg det lille giret jeg trengte for å svare da de bak kom. Jeg har aldri hatt så god følelse i bakken, sier Northug til adressa.no.

DUELLANTER: Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby like etter målgang. Foto: Richard Sagen

La følelsene til side

Han forklarer at han la følelsene til side da han gikk opp monsterbakken.

— Du prøver å gå bakken så godt som du kan, med de forutsetningene du har. I dag kunne jeg ikke ha gått fortere. Jeg har tenkt mye på de to siste døgnene, på hvordan jeg skulle gå bakken så optimalt som mulig med den kroppen jeg har. Jeg tror jeg har funnet en riktig løsning nå.

Tidligere på dagen deltok Northugs foreldre John og May i showrennet Rampa con i Campioni opp monsterbakken i Val di Fiemme. May slo John med god margin og det ønsket sønnen mer enn gjerne å kommentere på pressekonferansen etterpå.

Han forklarer at han forberedte moren på at faren kom til å kjenne det i henget.

Snus og tur med bikkja

— Med den grunntreningen han har, med mye snus og gåturer med bikkja til Tomas, så gjør det ikke akkurat susen i bakken.

- Hvem gjorde den største prestasjonen i familien Northug i dag?

— Det gjorde nok fattern, selv om han gjorde det dårligst sportslig. Jeg hadde aldri trodd at han skulle gå opp her. Når han måtte ta av seg skiene for å komme opp, så sier det mer om fattern enn om bakken, smiler Northug, som nå har fullt fokus på Falun-VM.

Noen dager hjemme i Trøndelag, Russland-tur, NM på Røros og høydeopphold i Seiser Alm i Italia blir oppladningen frem til mesterskapet starter om en drøy måned.