ALPE CERMIS (aftenposten.no): Martin Johnsrud Sundby vant Tour de Ski for andre året på rad.

Han var jublende glad og fastslo:

— Dette er det største jeg har opplevd som idrettsutøver! Konkurransen i år tøffere enn i fjor. Det har vært en kamp om sekunder hver dag, det har ikke vært mulig å ha en eneste svak dag, for å kunne vinne. Derfor føles dette stort, sa Johnsud Sundby etter å ha gjort unna blomsterseremoni og internasjonal pressekonferanse.

Først og fremst mente han at årets Tour var en mental kamp. Og han fikk god støtte av mange hjelpere, blant andre fra OL-helten Olaf Tufte.

— Jeg har ligget i 10 centimeter over senga. Jeg har ikke klart å slappe av skikkelig. Jeg har ikke klart å finne den roen jeg pleier å ha. Vanligvis er det konkurranser og så er vi ferdige med dem. Men nå tar vi med oss konkurranser inn i neste dag og inn i ny fight om sekunder. Du vet at hvis du ikke er på hugget, så taper du Tour de Ski. Den kverna som går i 10 dager, er ekstremt krevende.

- I fjor brukte du mentaltrener Erik Bertrand Larssen mye, gjorde du det nå også?

— Erik og jeg har tett kontakt. Han er viktig for meg. Kanskje enda viktigere i år enn i fjor. Det tikket vel inn en 7-8 SMS før jeg gikk i dag.

PREMIE: Martin Johnsrud Sundby med trofeet som beviser at han er vinner av årets Tour. Foto: Richard Sagen

— Hva står det i de meldingene?

— Nei, det er ting vi jobber sammen om som han vil at jeg skal tenke på og dra frem når det er som tyngst. Det betyr innmari mye for meg. Og så har jeg en del kompiser som jeg søker lynkurs i smertehåndtering hos. Han ene sto og heiet meg frem i bakken i dag. Han heter Olaf Tufte og har hjulpet meg frem til seier i dag. Jeg har mye gode kompiser i idrettsmiljøt og det er til stor hjelp for meg.

- Hvordan ser et kurs i smertehåndtering ut?

— Jeg har utvekslet en del meldinger med Olaf de siste dagene. I mine øyne er han en av de råeste idrettsutøverne i Norge. Jeg har prøvd å søke tips om hva som har vært som vondest. Det har vært rått å ha han opp bakken i dag.

KAN NOE OM SMERTE: Olaf Tufte har hjulpet Martin Johnsrud Sundby. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

— Er den største utfordringen i Tour de Ski det mentale eller det fysiske?

— Fysisk er ikke Tour de Ski den største utfordringen. Men mentalt er det det verste jeg kan være med på. Det er et fantastisk og kult konsept, men det er beintøft, sa Sundby, som fortalte hva han sa til seg selv da kroppen hadde det vont opp slalåmbakken Alpe Cermis:

- Jeg er stokk stiv, men de andre har det verre!

Det er i tråd med rådet han fikk fra Olaf Tufte.

— Martin fortalte meg egentlig bare at han kom til å bli veldig sliten. Så han spurte meg rett og slett hva tenker du på når du er sliten. Han trengte bare litt påfyll, kanskje fra en litt annen vinkel, sier Tufte til Aftenposten.

- Hva pleier du å tenke på når du har det vondt?

— Jeg pleier som regel å tenke på at de andre har det minst like ille, og at jeg liker å ha det vondt, sier legger roeren til.

Løp sammen med Sundby

Tufte ble kjent med Sundby under innspillingen av TV-serien «Best av de beste». Siden har de to holdt kontakten. Tufte er for øyeblikket på samling i Seiser Alm, men tok turen for å heie på Sundby og de andre norske i alpinbakken søndag.

Tufte klarte ikke å dy seg da han så Sundy på nært hold. Roeren løp ved siden av Sundby et stykke mens han ropte oppmuntrende meldinger til skistjernen.

- Hvilke personlighetstrekk har Martin som har gjort det mulig å vinne Tour de Ski to år på rad?

— Når Martin bestemmer seg for å gjøre noe, så fullfører han det. Han er en stayer. Han er veldig klar over sine sterke sider, og også klar over sidene der han ikke er best. Han er ærlig mot meg selv, det tror jeg er viktig, sier Tufte, som selv satser mot 2016-OL i Rio de Janeiro.

Ny formtopp i Falun

Johnsrud Sundby følte seg dårlig i starten. Petter Northug hadde høyere fart ned til stigningen startet.

Da stigningen startet gikk Johnsrud Sundby jevnt fra Northug. I mål var avstanden på 34,5 sekunder.

— Hvorfor er dette det største du har opplevd som idrettsutøver?

— Konkurransen er ekstremt mye tøffere. Det har vært 10-12 sekunder som har skilt oss fire beste de siste fire dagene. Det har vært en fight uten like med høye skuldre og mye stress. Det var en enorm befrielse å være først over målstreken.

- Hva er planen i Falun?

— Forhåpentligvis blir det fire distanser ihvertfall. Men jeg og Petter har diskutert at det hadde vært å gå en teamsprint sammen!

- Hvordan skal du nå en ny formtopp i Falun?

— Nå skal jeg hjem for å roe ned en del dager. Jeg skal kule'n, ikke tenke en meter på langrenn. Så skal jeg begynne treningskjøret inn mot VM. Jeg kommer i form når jeg trener som rakkern, og det skal jeg gjøre inn mot VM i Falun også. Først skal jeg lade batteriene, så blir det er kjør jeg ikke gleder meg til.

- Hvor lenge roer du ned?

— Nå blir det en uke med rolig trening og mange dager med fri, og lek med min to år gamle sønn.

- Er du verdens beste langrennsløper for øyeblikket?

— Jeg er i hvert fall ganske rå på dette Tour-konseptet!