— Vi mener absolutt at det burde vært en egen serie for toerlag, og da spesielt for eliteserien, 1. divisjon og 2. divisjon.

Det sier Sten Stolpe, nestleder i Norsk Breddefotballforening.

Debatten er ikke ny, den har pågått lenge, men blusset opp igjen etter en hendelse for noen uker siden.

Sandefjord 2 er utestengt fra sin 3. divisjonsavdeling for resten av sesongen. Årsak til utestengelsen er at Sandefjord ikke stilte lag til hjemmekampen mot Eiger i midten av mai. Sandefjord hadde flere ganger forsøkt å få flyttet kampen, uten hell. Eiger-laget satte seg i bussen østover fra Egersund, men i Sandefjord var det kun tre dommere som stilte, ingen spillere fra hjemmelaget.

Bakgrunn:

Topp mot bredde

Eiger måtte busse hjemover uten å ha spilt kamp. Sandefjords lag i 3. divisjon ble utestengt, og anken er avvist.

«En elendig beslutning basert på et elendig regelverk. Spillerne lider. Ikke klubben. Gratulerer, Eiger», skriver en ironisk Bohinen på Twitter.

Med hendelsen kommer debatten om andrelagene til toppklubbene ikke burde hatt en egen avdeling. I England er det det vanligste, mens man i for eksempel Spania lar toppklubbenes andrelag spille mot andre klubber som ikke er andrelag.

Debatten har lenge stått mellom toppfotballen og breddefotballen, og slik er det også nå.

— Dette er noe som er oppe nesten hvert år, og det beste for fotballen var at det hadde skjedd. Jeg tror ikke det er noen utviklingsarena slik det er i dag, sier Stolpe i Norsk Breddefotballforening.

— Kan styre kampene på en helt annen måte

— Med en egen avdeling kan toppklubbene styre kampene sine på en helt annen måte. De møter andre topplag og får ikke like mange kamper. Nå blir de pålagt at de skal spille faste dager, sier Stolpe.

Stolpe mener altså at både topp- og breddeklubbene vil ha nytte av en ny ordning.

— Mange breddeklubber må reise langt på en mandag for å møte et toerlag. Mange har utfordringer med dette, sier han.

Stolpe har aldri opplevd at et lag ikke har stilt til kamp, men har flere ganger opplevd å møte et lag fult av juniorspillere i en kamp, og et lag med en god andel reserver fra førstelaget. Det er også det som for mange har vært det største ankepunktet mot dagens ordning.

Flere jevne kamper

— Et topplag som sender et guttelag og møter voksne menn i 3. divisjon og taper 12-0. Da snakker vi ikke om utvikling. Jeg tror vi hadde fått mer jevne kamper og at toppklubbene kunne snakket seg mellom og ikke vært så bundet, mener Stolpe.

Men der breddefotballen vil ha endring, har toppfotballen lenge stått på at dagens ordning er den beste. Jo Bergsvand, sportsjef i Norsk Toppfotball, som er et talerør for norske toppklubber, sier det ikke er endringer i holdningene til ligastrukturen.

— Så langt har klubbene vært entydige på at det beste for andrelagene er å ha det slik det er i dag, sier Bergsvand.

- Hvorfor det?

— Vi mener at den inngangen du får når du møter møter motstand som ikke bare er andrelag, men som står i stil på en helt annen måte, gir bedre motstand. Så har vi evnet å tilpasse det, med restriksjoner på alder, slik at man ikke kan stille med rent A-lag, sier han.

— Dagens ordning best for utvikling

I Norges Fotballforbunds kampreglement står det at man for å være spillerberettiget må være under 22 år ved året begynnelse. Hvert lag kan til enhvert tid ha inntil tre overårige spillere på banen samtidig.

Man kan heller ikke bruke spillere som har startet kamp for førstelaget dagen før.

- Dette er en evigvarende debatt. Vi tenker ren utvikling, og at dagens ordning er best for de som står i utvikling. Enten de som skal tilbake i kamp, eller unge spillere i utvikling. Det er mange unge som får bryne seg på seniorer, og det er forskjell på å møte andre juniorer og det å møte voksne spillere på 25-30 år, mener Bergsvand.

Bergsvand har ikke hørt noe som skal tilsi at toppklubbene har fått en annen mening rundt saken.

— Men verden endrer seg, og kvalitiet i utviklingsarbeidet blir stadig utviklet. Om klubbene mener det er på tide å se om det er endring i seriesystemet, har de egne forum for dette, sier sportssjefen.