Trøndernes satte et klart preg på onsdagens seier mot Island. Jonas Svensson fikk sin debut fra start på høyrebacken. Foran seg hadde han Markus Henriksen som høyre indreløper og Pål André Helland som høyre kant. Midt på banen spilte Ole Selnæs, og i midtforsvaret spilte som vanlig Vegard Forren. Mot slutten kampen markerte også Alexander Sørloth seg med sin første nettkjenning på landslaget.

En fin kveld for alle som sier «æ», og et tegn på en lovende trøndersk landslagsframtid.

– Når Omar Elabdellaoui er skadet på høyrebacken bør alle trønderne ha mulighet til å spille fast. Jeg tror det er lurt at man velger spillere fra 2–3 klubber som kjenner relasjonene, det tror jeg er lurt når du har få døgn som landslagstrener, sier ekspertkommentator for NRK og Skeid-trener Tom Nordlie.

Han viser til den tyske landslagssjefen Joachim Löw og måten han har endret spillestil etter hvilken spillestil Bayern München brukte.

– Når du har så lite tid som landslagssjef til å bygge relasjoner, så er det lurt å se hvordan de 2–3 beste lagene i ligaen spiller. I tillegg har du jo spillere i utlandet som kjenner systemene og har spilt det før, så jeg mener det er smart for å skape trygghet og relasjoner i et landslag. Du tjener mye på at de kjenner hverandre fra nåværende eller tidligere klubblag.

Han mener at Svensson må kjempe om høyrebackplassen med Martin Linnes når Omar er ute med skade. Henriksen spilte på høyre indreløperplass, og Nordlie mener det er plassen han bør bekle på landslaget.

Selv uten mye spilletid på klubblaget mener han at Selnæs gjør det bra begge veier, og Forren og en skadefri Helland bør være med. I bakhånd har man en spiller som Tettey og Midtsjø og Per Ciljan Skjelbred, som ikke var i troppen mot Island.

Henriksen det klareste valget

For Lars Tjernås, ekspertkommentator for C More og skribent for 100 % Sport, er Markus Henriksen det klareste trønderske valget, men at spillere som Selnæs, Svensson, Helland og nå Sørloth har lagt inn gode søknader om mer spilletid. Også Tjernås peker på relasjoner som viktig.

– Det er to grunner til at jeg mener de bør få spilletid. Det ene er at de er gode hver for seg. Det andre er at de er veldig gode sammen, sier Tjernås.

Han mener at de beste lagene veldig sjelden består av de elleve beste spillerne, men av spillere som passer sammen, noe man kunne se i gårsdagens kamp.

– Høgmo sin jobb er ikke å plukke de beste individene, men det beste laget. Det har de som spiller godt sammen på klubblaget til daglig en klar fordel, og akkurat nå er RBK det klubblaget med flest spillere med god offensive samhandling.

— Ikke en toskete måte å tenke på

Også Gøril Kringen mener at relasjonene bør prioriteres.

– Om det er tett mellom kvalitetene mellom to spillere du er i tvil om, bør relasjonene prioriteres. Vi trøndere vet jo hva relasjoner betyr, det har vi sett i praksis år etter år. Det er i alle fall ikke en toskete måte å tenke på.

Kringen ble onsdag kveld rammet av et større strømbrudd i Trondheim, og fikk dermed ikke sett landskampen. Men hun er positiv til trønderne som viste seg fram i kampen.

– Svensson har vært veldig god på Rosenborg, samtidig så er det sterk konkurranse på den plassen. Om han ikke blir fast, er han en person som helt klart bør være med å bidra på landslaget, sier hun.

Hun mener Henriksens plass på landslaget er udiskutabel, og en skadefri Helland har x-faktor og kvaliteter som er utrolig spennende. En Selnæs som tilpasser seg internasjonal intensitet på sikt bør også være en viktig brikke på landslaget i framtiden.

Synes Høgmo har vinglet

Tjernås har tidligere sagt at Høgmo har vinglet for mye, både på spillestil, system og bruk av enkeltspillere.

– Det står jeg for i dag også. En landslagstrener har dårlig tid, og da må han bruke den tiden best mulig for å finne en stamme med noen veldig klare knagger i måten å spille på. Jeg håper han beholder både stil, system og stamme fra i går, og bygger videre på det, sier han til Adresseavisen.

Det får han støtte fra Nordlie i.

– Det er første gang på lenge at jeg synes vi har sett ut som et lag begge veier. Jeg synes det var smart, og håper de fortsetter med det. I går var det et relasjonelt og et fysisk sterkt lag som var på banen, og det tror jeg er viktig, for at Norge skal ha en mulighet, sier han .