— Jeg jobber med saken, sier Synnøve Solemdal og gjør noe hun er veldig god til: å smile bredt.

26-åringen fra Tingvoll på Nordmøre har hatt en jojo-sesong av den grovkalibrede sorten. I de siste rennene før VM i Oslo gikk hun fra å bli nummer 76 på sprinten til å gå en meget god etappe og skyte feilfritt på mix-stafetten.

— Da jeg kom i mål på sprinten i Canmore og så resultatet, tenkte jeg: jeg reiste altså så langt, og så får jeg den. Det var forholdene som satte meg helt ut, forteller hun.

Det var et bingorenn med mye og varierende vind i Canada, og hun var ikke den eneste av de norske som havnet langt bak. Marte Olsbu, den andre landslagsløperen som reiste til Canada, ble nummer 61. ## Kom på pallen

Heldigvis reiste begge seg på mix-stafetten og tok tredjeplassen sammen med Alexander Os og Håvard Bogetveit.

Nå har Eckhoff kontroll på siste stående

— Jeg var veldig fornøyd med å få til stafetten. Det var veldig viktig for meg. Det gjorde godt for selvtilliten, understreker Solemdal.

Og det er akkurat det hun jobber mest med for tiden: å finne den nødvendige selvtilliten.

— Når man ikke har de beste resultatene er den ikke der naturlig, legger hun til.

Det uttalte målet for Solemdal og lagvenninnene i VM er å ta en medalje på stafetten. Det er ingen liten ambisjon med tanke på resultatene denne sesongen. De har ikke vært på pallen i noen kvinnestafetter så langt.

Kan få gå mix-stafett

Synnøve Solemdal ligger også bra an i løypa til å få gå mix-stafetten på VMs første dag.

— Hun har vært rå på alle stafettene hun har gått i år. Hun har litt for få gode individuelle resultater. Men hun må bare se på det hun har gjort på stafetter og prøve å få til det samme på for eksempel en sprint, fastslår trener Stian Eckhoff.

VM blir NRKs største satsing siden 2011.

— Jeg går hvis jeg får, sier Solemdal om sjansen for en plass på mixlaget.

Den individuelle innsatsen hennes så langt denne sesongen karakteriserer hun slik:

— I noen renn har jeg gått veldig fort og i noen renn skutt veldig bra. Men jeg har ikke klart begge deler i noen renn.

- Er det noe i selve VM-forberedelsene du absolutt ikke skulle gjort?

— Jeg trente litt for mye i tiden rundt jul. Det førte til at jeg kom helt utkjørt til Ruhpolding og måtte stå over rennene Anterselva. Det skulle jeg ikke gjort. Jeg skulle hatt mer is i magen. Jeg ble for ivrig. Det går i læringsbanken, det også. Men jeg har vært for ivrig før også, og det gjør det ekstra irriterende.

Nå har skiskytterne brukt de siste dagene på Beitostølen til å samle overskudd. Det er overskudd Synnøve Solemdal helt klart trenger for at hun skal være VM-klar i Oslo fra og med torsdag 3. mars.