Etter at Emil Hegle Svendsen hadde gått inn til en skuffende 12. plass på jaktstarten i Anterselva 23. januar, forsvant han.

Nå ble han ikke helt borte. Han dro hjem. Hjem til Oslo og Norge. Hjem for å trene i fred og ro. Emil Hegle Svendsen samler ikke på 12.-plasser.

Han var litt bekymret. Det var ikke helt slik han hadde sett for seg sesongen. Det var ikke helt slik han hadde et håp om å gå inn i et verdensmesterskap på hjemmebane i Kollen.

— I mine øyne er det jeg har prestert i vinter, minst like mislykket som det er i andres øyne. Jeg er min egen største kritiker. Hvis det er noe som ikke er hundre prosent, så er det drittdårlig, sier han om årsaken til at han reiste hjem.

Men de som ser Emil Hegle Svendsen kanskje mest gjennom vinteren, er ikke i tvil om at 30-åringen kan finne frem til noe som gir suksess i VM.

— Han er mentalt sterk nok til å være på sitt beste i VM, sier Ole Einar Bjørndalen.

For mye trening

Han har før hatt middels sesonger for så å slå til i mesterskap. Han har en teori på hvorfor det ikke har vært så veldig mye «SuperSvendsen» i vinter, mest «MiddelsSvendsen».

— En av grunnene er at jeg har fokusert på å trene veldig mye. Det har gjort at kvaliteten på de hardeste øktene har gått litt ned. Kvaliteten på skyteøktene har gått litt ned. Da går på en måte vinningen opp i spinningen. Mer trening er ikke alltid det beste. Jeg dro strikken litt lenger enn jeg kanskje burde. Hadde jeg trent litt mindre, så hadde jeg fått litt bedre kvalitet på alt, sier Emil Hegle Svendsen.

Mesterskapsløper

Etter en periode hvor han har skutt og skutt, gått og gått i VM-løypene i Kollen er han i ferd med gjenvinne fotfeste. Og de som er rundt Emil er ikke i tvil om at han kommer til å prestere når det er mesterskap i Kollen.

— Han er jo en mesterskapsløper nummer én. Han tar medalje hver gang. Han er en garantist for medalje, sier Tarjei Bø, romkamerat på samling, konkurrent og kompis.

Emil Hegle Svendsen lader opp til VM på Beitostølen. VM starter i Oslo om en drøy uke. Foto: NTB Scanpix

Sjefen hans, Egil Gjelland er minst like overbevist om at det kommer til å bli edelt metall til trønderen som er bosatt tre-fire lange steinkast unna VM-løypene.— Han kommer til å stå på toppen i et individuelt løp, sier Gjelland som selv tok sølv på stafetten for Norge sist det ble arrangert VM i Kollen i 2000. En som kjenner kroppen til Emil Hegle Svendsen godt er landslagets manuellterapeut. Han tviler ikke et sekund på hva kroppen fra Charlottenlund (i Trondheim) kan prestere.

— Jeg vet at Emil blir trigget av slike store mesterskap. Og et mesterskap på hjemmebane gjør at han finner frem det ypperste i seg selv, sier Helge Eriksen.

Har skjedd før

Han er i ferd med å komme på offensiven. Han innrømmer gjerne at han har en tendens til å svartmale vel svart i perioder. Men nå smiler Svendsen.

— At folk har troen på meg er jo først og fremst veldig hyggelig. De har vel lært fra tidligere mesterskap at de ikke skal avskrive meg. Jeg har kommet tilbake før og har vist at det er mulig. For eksempel foran VM i 2013 så hadde jeg en sesong som var litt tilsvarende den sesongen jeg har hatt nå.

Vi vet jo alle hvordan det mesterskapet gikk. Han var på gulljakt allerede fra første øvelse. Da han reiste hjem fra Nove Mesto hadde han med seg fire gullmedaljer og en bronse. Nå skal det sies at han sesongen 2012/13 hadde en seier i verdenscupen før VM. Denne sesongen har han ikke vært bedre enn en annenplass på fellesstarten i Pokljuka.

VI HAR FULGT EMIL SIDEN SEPTEMBER. HER ER FLERE EPISODER:

Vi har fulgt Emil Hegle Svendsens vei mot VM. Her er alle tre episodene så langt

  • DESEMBER: Den første konkurransen for sesongen (3)

Hvordan det gikk da det første rennet i VM-sesongen gikk av stabelen.

  • NOVEMBER: Man må til høyden for å nå toppen. (2)

Om treningshverdag på høydetrening i Val Senales.

  • SEPTEMBER: Det kan være ensomt å være toppidrettsutøver (1)

Om alle de treningsøktene som blir gjennomført stort sett alene. Svendsen på barmark i Kollen-anlegget.

-- Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra:

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: