Justyna Kowalczyk er kjent som en av verdens aller beste skiløpere. Den polske stjernen er også en aktiv debattant i hjemlandet.

I sin blogg på nettstedet sport.pl tar hun denne uken opp temaet idrettsutøvere og utdanning. Hun ivrer for at flere kvinner og menn innen idretten bør prioritere skole.

— En avsluttet utdannelse åpner mange dører for oss etter endt idrettskarriere. Livet etter idretten er ofte veldig vanskelig for mange. De er flinke til å huske alt som hører til idretten, at de glemmer å lære seg å forberede seg til andre alternative jobbvalg,skriver Kowalczyk.

Kowalczyk gikk seg inn til OL-gull i 2010 og 2014, og var i flere år Marit Bjørgens argeste rival i skisporet. Den siste sesongen ble imidlertid preget av skadeproblemer, og bronsemedaljen på lagsprinten var den eneste medaljen hun fikk med seg hjem fra Falun-VM.

Vasaloppet ble en drømmedag for Justyna Kowalczyk. Her er hun i målområdet med den tradisjonsrike vinnerkransen. Foto: TT

Håper hun ikke blir «dummere» av karrieren

Hun er en av idrettsutøverne som samler flest tv-seere i Polen, men til tross for en god økonomi har hun begynt å forberede seg til livet etter siste målgang.

«Gjennom hele mitt liv har jeg bare hatt et ønske i forbindelse med min skikarriere: at jeg ikke skal bli dummere mens jeg holder på. Jeg har lest hundretalls av bøker og jeg har ikke sluttet å prøve å bli smartere. Dette er jeg veldig stolt av. Jeg har lyst at de yngre idrettsutøverne skal skjønne at berømmelse og penger er kjekt, men det viktigste er å evne å utvikle seg intellektuelt. Visdom er ikke din fiende og en bok kan til tider være din beste venn», skriver Kowalczyk.

Hun skriver også at hun har full forståelse for at ikke alle utøvere har mulighet til å ta utdannelse mens de er aktive, men at hun mener spesielt utøvere i Polen har en god anledning til å bruke tid på «å berike sitt intellekt».

Kun 18 av 52 idrettsutøvere tar utdanning

NRKpresenterte i fjor en undersøkelse som viser at bare 18 av 52 norske toppidrettsutøvere innen vinteridrettene tar utdanning ved siden av sporten sin.

Tidligere idrettsleder Hans Skaset mener slike tall er bekymringsfulle.

— Jeg synes personlig at det er beklagelig og ikke så lite trist, sier Skaset.

Litteraturelskeren Uhrenholdt Jacobsen vil bli forfatter

Blant de norske løperne har Astrid Uhrenholdt Jacobsen snakket om sin kjærlighet til bøker.

Hun leser mye i forbindelse med medisinstudiene ved Universitet i Oslo, og har helt siden hun var ung brukt mye tid på skjønnlitteratur.

Da hun i 2007 ble verdensmester på sprint, satt hun og leste Jane Eyre mellom prologen og finalene.

Jacobsen drømmer selv om å gi ut bok, og har vært brukt som rådgiver og korrekturleser for vennen Hans Olav Lahlum.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har investert mye tid og krefter i studiene. Foto: Ørn E. Borgen

— Jeg tror ikke jeg kommer til å skrive skjønnlitteratur. Det blir nok mer egne erfaringer og hvordan jeg har tenkt i ulike situasjoner jeg har vært i, sa hun da Aftenposten møtte henne før Holmenkollrennene i midten av mars.

Lahlum har stor tro på at Heming-løperen kan få suksess også med bøker.

— Det gjelder bare å finne det riktige prosjektet for henne. Da kan det bli virkelig, virkelig bra.

Akkurat det mener Jacobsen er det vanskeligste. Hun har mange ideer hun synes er bra, utfordringen er å sette de sammen til en totalitet.

— Det er mange der ute som har gode ideer. Vi får seg om jeg er en av dem som klarer å sette dem ut i live, eller ikke.