KRINGSJÅ: — Det var høyt tempo i kampen, men jeg synes det gikk bra. Jeg hadde det kjempegøy.

Niloo Kafili (17) sitter foran 16 unge dommere i klubbhuset på Kringsjå og blir evaluert for innsatsen i 2.-divisjonskampen for kvinner mellom Lyn og Vålerenga.

Det var god stemning underveis i 2.-divisjonskampen mellom annenlagene til Lyn og Vålerenga. Foto: Monica Strømdahl

Hun er blant talentene Oslo Fotballkrets har plukket ut i satsingsgruppen som skal få frem flere kvinnelige toppdommere. Tilbakemeldingene fra kollegene denne kvelden er en del av den tette oppfølgingen unge dommere i hovedstaden får.I oppgjøret mellom reservene til oslolagene var det både en omstridt straffesituasjon og et annullert mål. Kafili får både ros og konstruktiv kritikk.

Responsen fra spillere, trenere og publikum var ikke mer enn man må forvente som kampleder. Det er imidlertid ikke alltid tilfelle.

— Du vil ikke tro hva middelaldrende menn kan få seg til å si til unge jenter, sier Svein Dahle.

Han har ansvaret for nye, unge jentedommerne i fotballkretsen.

— Jeg har opplevd trenere som stormer ut på banen etter kamp og fører hånden frem og tilbake mot munnen samtidig som tungen stikkes inn i motsatt kinn slik at det buler i takt med hånden, forteller Dahle.

«Kvinnfolk kan ikke fotball».

«Dere kan ikke sende jenter for å dømme gutter/menn».

«Helvetes fittedommer».

Dette er blant uttalelsene Dahle har hørt fra sidelinjen.

— Mannlige trenere kan stadig kommentere assistentdommere på sidelinjen når de løper forbi, og de er ikke fornøyd før dommerne gråter. Da kommer det for øvrig kommentarer om hvor lite jenter tåler, sier han oppgitt.

Fikk tyn av foreldre

Å få kjeft hører med til det å være dommer. Dahle mener imidlertid tilbakemeldingene mye oftere går på kjønn når det gjelder jenter og kvinner.

Marie Green Dahle (15) er inne i sin første sesong som dommer og trives veldig godt. Hun har allerede bestemt seg for å satse og se hvor langt hun kan nå.

Én opplevelse var imidlertid ubehagelig.

Marie Green Dahle dømmer sin første sesong og trives veldig godt med oppgaven. Foto: Monica Strømdahl

— Jeg blåste en straffe, og etter kampen kom foreldrene på det ene laget bort og rottet seg sammen og var skikkelig frekke. De var jo voksne og kom og angrep en 15 år gammel jente. Det synes jeg var helt uakseptabelt, sier rekruttdommeren, som også fikk beskjed av veilederen etter kampen om at straffeavgjørelsen var helt korrekt.Foreldrene fulgte henne imidlertid til bilen og klaget på avgjørelsen til en dommer som er like gammel som døtrene deres som spilte kampen.

— De kom med mange banneord og skjellsord. De kjenner meg jo ikke engang, så hvorfor skal de bruke sånne ord mot meg?

Hun tror jenter som dømmer kan få kjeft på en annen måte enn gutter som dømmer.

— Frekke skjellsord som «hore» og sånn kan forekomme, sier hun.

Nesten alle tilbakemeldingene går imidlertid på at hun er flink og må fortsette med dømmingen.

Svein Dahle forteller at det nå er 22 unge, kvinnelige dommere på kretsnivå i Oslo. For bare fire år siden var antallet fem.

I tillegg kommer jenter som dømmer på klubbnivå i barnefotballen.

— Vi har satset mye på å skape et godt miljø som jentene trives i, sier Dahle.

Fikk du med deg denne?

17-årige Niloo Kafili satser fullt som fotballdommer og håper en dag å få dømme på internasjonalt nivå. Foto: Monica Strømdahl

Møtte i retten

Toppdommer Emilie Rodahl Dokset har tidligere fortalt til Aftenposten om hvordan hun er blitt skjelt ut på banen.

sa hun før hun skulle dømme cupfinalen i 2014.

Niloo Kafili mener at det gode miljøet blant dommerne i kretsen og folkene man blir kjent med er det beste med å være dommer. Det å være kampleder og håndtere situasjoner under press er viktige egenskaper, og det gir en god mestringsfølelse når man klarer det.

17-åringens store mål er å bli assistentdommer på et internasjonalt nivå. Hun har aldri vært i tvil om å satse videre, til tross for at hun tidligere i høst møtte i retten som vitne etter en trusselmelding som tikket inn på mobiltelefonen etter en kamp i fjor.

— Situasjonen ble håndtert bra av politiet, kretsen og NFF som har støttet meg. Dommersamfunnet har stått bak meg gjennom hele saken, sier Kafili.

Meldingen var én av i alt 34 trusler som en 42 år gammel mann i Øvre Romerike tingrett nå er dømt til tre år og fire måneder i fengsel for å ha sendt til aktører innen rettsvesenet, idretten og mediene.

Søndag 30. oktober klokken 14 er Kafili assistentdommer i Toppserien for første gang når Røa møter Trondheims-Ørn.

Dommere fra satsingsgruppen til Oslo fotballkrets møtes jevnlig for å se hverandre dømme. Etter kampen evaluerer de og snakker om hva de kan lære. Foto: Monica Strømdahl

Speiler samfunnet

Dommersjef Terje Hauge sier at Norges Fotballforbund ikke sitter på tall på hvor omfattende problemet med dommerhets er. Han tror at mange har opplevelser som ikke nødvendigvis rapporteres videre.

— Fotballen gjenspeiler samfunnet på godt og vondt, sier den tidligere toppdommeren.

Det tror han også er bakgrunnen for at jenter opplever hets og ufine tilbakemeldinger som går på kjønn.

Hauge mener det er stor forskjell fra klubb til klubb hvordan de følger opp og danner holdningene hos spillerne. Dårlige holdninger ute på banen speiler ofte hvordan trenere og foreldre oppfører seg langs sidelinjen.

Den indre Trump

Heidi Helene Sveen ga tidligere i år ut boken Såpass må du tåle. Sex, krenkelser og offentlig debatt . Hun er ikke overrasket over at kjønnshets forekommer på fotballbanen.

— Fotball har vært en veldig maskulin arena, hvor menn vil måle krefter og være menn. Det er nok en del som tenker at maskulin identitet går tapt når kvinner inntar den arenaen, sier forfatteren.

Sveen tror mange menn opplever at samfunnet blir stadig mer feminisert, og at det finnes færre domener hvor «menn kan være menn».

Idrettssosiolog Gerd von der Lippe ved Høgskolen i Sørøst-Norge har forsket på kjønnsperspektivet innen idretten i en årrekke. Hun kjenner kvinnelige dommere i en rekke land, og forteller om de samme tilbakemeldingene derfra.

— Skjellsordene sitter løst når følelsene tar overhånd og ropene blir høye, sier hun.

Hun mener det er bra at kretser og forbund nå satser på opplegg som skal få med flere kvinnelige dommere.

Fikk du med deg denne i serien om ungdom og idrett?

Caroline Torgersen, Kristina Løkke og Niloo Kalifi er blant de største dommertalentene i Oslo Fotballkrets. Foto: Monica Strømdahl

Tydelig og autoritær

— Mine beste egenskaper er at jeg er tydelig og autoritær, uavhengig av om det er gutter som er mye større enn meg, eller om det er jenter som er lavere enn meg, sier Kristina Løkke (18).

Hun trives veldig godt som dommer og skryter veldig av miljøet. Løkke har bestemt seg for å satse for å bli best mulig. Hun har sjeldent havnet i ubehagelige situasjoner.

— Jeg hadde én med et gutter-19-lag. Jeg ble kalt et par stygge ord og spyttet etter, men den saken ble håndtert bra fra kretsen, sier Løkke.

- Jo lavere du kommer i aldersklassene, jo flere situasjoner er det med foreldre, sier Caroline Torgersen (19), som er assistentdommer sammen med Kafili på Røa søndag.

De føler ikke at jentedommere blir behandlet annerledes enn guttedommere, men:

Dahle synes han er heldig som får være med å utvikle nye kvinnelige dommere i Oslo Fotballkrets.

— Det er en velsignet oppgave. Det er så mange jenter som er modige, som tør og er genuint interessert i å gjøre en god jobb. De har en seriøs tilnærming og ønsker å lære og utvikle seg.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene: