Ponferrada (bt.no): Noen minutter over ett ble spenningen utløst.

I en ganske liten lounge på det offisielle hotellet til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), en 20-minutters kjøretur fra selve VM-byen Ponferrada, ble det offentliggjort at Bergen får arrangere sykkel-VM i 2017.Mannen som leste opp avgjørelsen, var den mektigste av alle: UCI-president Brian Cookson (63).

UCI-president Brian Cookson snakket med Bergens Tidende like etter at avgjørelsen om sykkel-VM i 2017 var tatt. Foto: Mads Bøyum

— Jeg er veldig glad for å annonsere at verdensmesterskapet i landeveissykling for 2017 går til Bergen, sa han – og så brøt jubelen løs.Blant Bergens idrettsbyråd Helge Stormoen (Frp), søknadssjef Erik Halvorsen, sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og alle de andre oppdressede norske som var til stede. De klappet, ropte og klemte hverandre.

- Veldig god søknad

Det pågikk ennå da Brian Cookson utdypet valget av Bergen overfor BT.

— De presenterte en veldig god søknad. De har vakre fordeler, som en havn, en flott flyplass, fine hoteller, gode treningsfasiliteter for rytterne, fine løypeplaner. Det var en veldig god pakke som gjorde dem til den beste kandidaten. Derfor ga vi dem mesterskapet, sier Cookson.

Prosjektleder Erik Halvorsen medgir med et glass sprudlende i hånden at tilbakemeldingene fra toppen varmer.

— Det er selvfølgelig smigrende. Men vi har hatt tro på dette hele tiden, fordi arbeidet som har vært gjort har vært så bra. Både det sykkelforbundet og alle aktørene i Bergen og Hordaland har bidratt med. Vi har hatt tro på konseptet vårt og så er det veldig gøy å se at det har vunnet frem.

UCI ønsker i liten grad å uttale seg om de tapende kandidatene, Bogotá, Innsbruck og Melbourne. Cookson går i stedet løs på en ny runde bergensros.— Vi ønsket en arrangør med en god finansieringspakke, og en som kan sette opp et strålende sportsarrangement.

Han bekrefter videre at Bergen dro fordel av at VM både i 2015 og 2016 går utenfor Europa, i henholdsvis Richmond, USA og Qatar.

— Det var viktig for oss å komme tilbake til Europa.

- Forpliktet seg over tid

Han understreker også at Bergens langvarige arbeid for å få mesterskapet, det har pågått siden 2010, har spilt inn. De andre kandidatene var mye senere på banen.

— Det er viktig for oss at arrangøren viser at de kan forplikte seg over tid. Så ja, det har vært en av fordelen Bergen har hatt.

Sist sommer var Cookson og resten av UCI-toppene i Bergen der det ble arrangert et managementkomitémøte. Det vurderes til å ha spilt positivt inn for bergenssøknaden.

— Det er en veldig attraktiv del av verden, sier Cookson.