Torsdag ble det offentliggjort hvem styret i Det internasjonale sykleforbundet (UCI) har utpekt som VM-arrangør i 2017. Valget falt på Bergen, i konkurranse med Autralia (Melbourne), Colombia (Bogotá) og Østerrike (Innsbruck).

Kaken gikk ikke til spille. Her får byrådsleder Ragnild Stolt-Nilsen æren. Foto: Jan Stian Vold

– Vi er ikke lenger en søkerby, vi er en arrangørby, utbrøt byrådsleder Ragnhild Stolt-Nilsen av glede.– Bare fotball-VM og sommer-OL er større enn dette i antall deltakere og TV-seere, så vi gleder oss veldig, sier Torjus Larsen, tidligere proffsyklist og medlem i komiteen som har jobbet for å få mesterskapet til Bergen.

– Dette er en gledens dag for norsk sykkelsport og for hele den norske idrettsbevegelsen. Et VM på sykkel er et enormt arrangement som vil skape positive ringvirkninger for hele norsk idrett. Dette arrangementet vil NIF selvsagt fortsette å gi sin helhjertede støtte til, uttaler idrettspresident Børre Rognlien.

Folkefest

Initiativtaker Steinar Remme var naturlig nok ekstatisk.

– Dette er kjempestort. Det er takket være de som var med på å arrangere NM i 2008. Dette betyr enormt mye. Et idrettsarrangement på denne størrelsen er ikke mulig, bortsett fra på sykkel. Vi har sett så mange sykkel-VM ute, at vi vet dette kommer til å bli en folkefest, sier Remme.

Bergen søkte også sykkel-VM i 2016, men den gang fikk Doha i Qatar mesterskapet. Årets VM går av stabelen i Ponferrada i Spania.

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (i forgrunnen), ordfører Trude Drevland, initiativtaker Steinar Remme, CK Sotra-ildsjel Bjarte Hetlevik og komitemedlem Frode Nyhammer jublet for VM til Bergen.

Norge var sist arrangør av et sykkel-VM i 1993. Den gang var det både på landevei og bane. Landeveisløpene gikk i Oslo, mens banedelen gikk på en provisorisk velodrom inne i Vikingskipet i Hamar. I 2017 skal det ikke være banedel.– Det begynte med at Steinar hadde en vill idé, men han fikk oss til å tenne. Alle vi har snakket med i ettertid har funnet interessen, sier Frode Nyhammer.

Skal brukes

Ordfører Trude Drevland var overbegeistret.– Jeg har det helt fantastisk. Vi har jobbet hardt for dette. Jeg har jobbet med både ledere og de aktive for å få dette i stand, sier Drevland.

– Vi kommer ikke til å ha et lignende arrangement verken nå eller langt inn i fremtiden. Å få verdens tredje største idrettsarrangement til Bergen og Hordaland er langt over et eventyr, sier ordføreren.

Hva vil det bety for Bergen og regionen?

– Vi aner ikke dimensjonene av hva dette betyr. Når noen spør: har vi råd til dette? Så må jeg si, vi har ikke råd til å la være. Dette er en investering i fremtiden, sier Drevland og legger til:

– Det vil dryppe på Bergens som turistby, næringslivsby, kulturby, aktivitetsby… Jeg ser ingen ende på hva det vil bety for Bergen.

Hvordan er ordførerens sykkelinteresse?

– Det er jo helt galskap. Det er nesten like ille som når det er Brann-kamp, og heretter vil det bare bli verre.