Michael Conlan var en av få irske medaljehåp i Rio-OL, men måtte tirsdag takke for seg etter kvartfinalen i bantamvekt i boksing.

Conlan møtte russiske Vladimir Nikitin, og etter kampen mente dommerne at russeren fortjente å gå videre til semifinalen. Det fikk Conlan til å se rødt og komme med en tirade mot Det Internasjonale Amatørbokseforbundet (AIBA).

Michael Conlan mener han burde hatt seieren over Vladimir Nikitin under herrenes kvartfinale i bantamvekt tirsdag. Foto: Reuters

— De er en gjeng bedragere. Jævla bedragere. Jeg bryr meg ikke om jeg banner på tv. Jeg var her for å vinne et olympisk gull, og den drømmen er blitt knust, sa Conlan til den irske tv-kanalen RTE.Det ble sagt i kampens hete, men det virker ikke som at Conlan har roet seg veldig mye ned. Senere på kvelden går nemlig Conlan til angrep på nytt, i en Twitter-melding som tilsynelatende antyder at Russland og president Vladimir Putin har fikset OL-boksingen.

— Hei, Vlad Putin! Hvor mye betalte du, bror? skriver Conlan til Putins Twitter-bruker @PutinRF_Eng, med en ironisk kysse-emoji til.

Det er ingen konkrete bevis for at Russlands boksesuksess i OL er som et resultat av skittnent spill. Nikitins seier er imidlertid ikke den første kontroversielle kampen.

Det vekket også harme blant boksekommentatorer da Jevgenij Tisjtsjenko fra Russland tok OL-gull i tungvektsboksing natt til tirsdag, etter å ha blitt dømt til seier mot kasakhstanske Vasilij Levit.

— Viser hvor korrupt organisasjonen er

Ifølge kanalen fikk russeren Nikitin poeng i tredje runde, en runde der Conlan skal ha dominert totalt.

— Jeg har en stor karriere foran meg, men de folka her er kjent for å være bedragere, og de vil alltid være akkurat det. Amatørboksing er råtten tvers gjennom, sier en forbannet Conlan.

— Dette viser hvor korrupt denne organisasjonen er, sier den irske bokseren, som legger til at han aldri vil bokse amatør igjen.

Får støtte

Flere har gått ut i sosiale medier og forsvart Conlan. Miguel Delaney, journalist for ESPN, kaller det et ran.

Al Bernstein, som har vært bokseekspert i USA i mange år, bruker samme ord:

— Jeg føler med Michael Conlan. Han blir ranet i en OL-kamp. AIBAs dommere slår til igjen, skriver Bernstein.

— Et fryktelig ran. Dette er pisspreik. Forferdelige dommere ødelegger guttedrømmer, skriver tidligere mellomvektsmester Darren Barker.

Fryktet korrupsjon før OL

Kritikken mot AIBA er det ikke første gang vi hører om. Før OL skrev The Guardian at flere innad i boksemiljøet fryktet korrupsjon, og at kamper under OL kunne bli fikset.

En kilde skal ha fortalt den britiske avisen at det ikke var tvil om at noen av dommerne i Rio ville være korrupte. Den gang svarte AIBA at de hadde foretatt store endringer i ledelsen for å sikre at utviklingen i sporten gikk i henhold til kravene til forretnings— og idrettspartnerne.

— Vår jobb er å sikre en rettferdig og gjennomsiktig konkurranse, sa AIBA før OL.

Senest mandag raste TV 2s kommentatorer mot dømmingen i finalen i tungvektsklassen, da russiske Jevgenij Tisjtsjenko fikk gullet, til alles overraskelse.

— Dette er en skandale, raste TV 2-kommentator Thomas Hansvoll.