AALESUND — SANDNES ULF 3-1

COLOR LINE STADION (smp.no): Ettersom resultatene ikke gikk Sandnes Ulfs veg i alle de andre kampene, må rogalendingene ut i kvalifisering for fornyet kontrakt mot Ullensaker/Kisa. Men det kunne gått til direkte nedrykk, men Fredrikstad maktet ikke å vinne over serievinner Molde. Fredrikstad fikk to i fleisen på overtid av Molde.

AaFK kunne på sin side avslutte en heller skuffende sesong med et solid resultat – og ikke minst; avslutte AaFK-karrieren til veteranene Amund Skiri på en verdig måte. I hvert fall resultatmessig.

Ulf best i gang

AaFK gikk mest offensivt til verks, mens Sandnes Ulf lå defensivt med to kompakte firere – og ventet på overgangsmuligheter. Men det virket ikke som om AaFK ønsket å ha trykket, og de spilte i realiteten seg selv lav. Dermed fikk Sandnes Ulf trykket.

Og gjestene fikk også den første store sjansen. Steinthor Frey Thorsteinsson utnyttet en markeringssvikt i AaFK-forsvaret. Han stakk til Tommy Høiland som stod helt alene på 14 meter. Men skuddet ble slurvet til side for mål.

Leke ga ledelse

Tre minutter senere gjorde tilrettelegger Thorsteinsson det hele selv, mens han skar inn fra venstre kant. Skuddet gikk til side for mål.

Men det var AaFK som tok ledelsen, da klokken viste 12.30. en corner ble spilt ut til Tremaine Stewart. Hans legg gikk inn på femmeteren, der Leke James enkelt kunne styre inn ledelse 1-0. Like før klokken bikket kvarteret skjøt Peter Orry Larsen like over fra 20 meter.

Også Sandnes Ulfs Bjørnar Pettersen Holmvik prøvde seg fra distanse i den første halvdelen av omgangen, men hans skudd gikk rett på Sten Grytebust i AaFK-målet.

Tamt

Det var tydelig at Sandnes Ulf hadde mer å spille for enn AaFK i denne kampen, for de ville mest utover i omgangen. Kampbildet fra åpningen ble derfor byttet om; gjestene presset på, mens AaFK lå lavt og ventet på overgangsmuligheter. Men viljen til å utnytte mulighetene som bød seg var ikke nevneverdig stor.

Nevneverdig stor var i realiteten ikke underholdningsverdien i det som ble prestert utpå bana den siste halvdelen av omgangen. Om det var været, alvoret for Sandnes Ulf, eller mangelen på noe å spille for AaFK – ELLER om det var mangelen på vilje eller ferdigheter, skal være usagt. Men eliteserien verdig var det ikke.

AaFK kom til avslutning fra distanse ved Orry Larsen og Jo Nymo Matland før pause, men begge forsøkene gikk like utenfor ramma.

Dermed ebbet omgangen ut med 1-0-ledelse til AaFK, etter en omgang der gjestene hadde ballen mest – men uten å klare å skape gode avslutningsmuligheter. AaFK gjorde på sin side bare akkurat det de måtte. Men det hold til ledelse ved pause.

Perle fra Matland

Andre omgang startet slik det meste av første forløp, med trykk fra gjestene fra Sandnes. Men AaFK var nok en gang effektive. Denne gangen på direkte frispark. Jo Nymo Matnland curlet frisparket fra 22 meter vakkert over muren og rett i mål – utagbart for keeper Sean McDermot. Kampen var da i det 52. minutt.

Bare halvannet minutt senere burde Sandnes Ulf redusert. Fredrik Torsteinsbø kom alene mot Grytebust, skjærende inn fra høyre, men skuddet gikk langt til side for mål.

AaFK fortsatte med å være effektive, og la på til 3-0 ved innbytter Lars Fuhre i det 58. minutt. Michael Barrantes fikk ballen med en offensiv Michael Barrantes, han kjøre tunnel på en Sandnes Ulf-spiller, men ble taklet i det han skulle legge til fra 18 meter. Men taklingen gikk fra Sandnes Ulf-spilleren mot eget mål, og havnet i bena til Lars Fuhre. Han klinket inn 3-0. ## Presset for fornyet kontrakt

Etter 3-0-scoringen så det ut til at Sandnes Ulf hadde resignert, og AaFK trillet ball. Men gjestene fikk redusering ut av intet. AaFK-forsvaret klarte ikke å klarere et innlegg, og ballen havnet på sekstenmeteren i bena til Morten Andersen. Han klinket inn reduseringen helt nede i Grytebusts høyre hjørne.

Reduseringen ga drivstoff til Sandnes Ulf-maskinen, som jaget på for å forsøke å komme seg på sikker plass på tabellen. Og Så lenge det stod 0-0 i Fredrikstad hang direkte nedrykk også over de lyseblå. Men det ble veldig fantasiløst i angrepsspillet. Dermed ble det enkelt for AaFK å demme opp for forsøkene.

AaFK sikret seieren inn

AaFK slet på sin side voldsomt i denne perioden. De hadde verken flyt eller presisjon i det de foretok seg, og ble presset langt tilbake på banen.

Det siste kvarteret ble det mye stanging for de lyseblå, mens AaFK klarte å kjøre kampen ned i et tempo der de styrte og kontrollerte greit. Og de kom på noen gode overgangsmuligheter, men uten at det ble med mer enn de tre som de hadde scoret for å sikre en seier.

Dermed endret sesongens siste eliteseriekamp med en vel fortjent seier 3-1 til AaFK.