Når neste FIFA-ranking blir publisert 18. september ligger Norge an til en plass utenfor de 70 beste fotballnasjonene i verden.

Det er den dårligste plasseringen Norge har hatt siden FIFA-rankingen så dagens lys i 1993. Forrige måned lå Norge på 53. plass. Vår hittil laveste rangering er 60. plassen fra februar i år. To ganger har vi vært rangert som verdens nest beste fotballnasjon: I oktober 1993, og i juli og august 1995.

Prognosene til FIFA selv og nettstedet football-rankings.info viser at Norge vil få 421 rankingpoeng (512 på forrige ranking). Sistnevnte nettsted spår Norge på 73. plass på september-rankingen, etter at Norge har spilt uavgjort mot Emiratene og tapt mot England og Italia.

Slår prognosene til vil Norge ligge bak land som Kapp Verde, Burkina Faso og Kongo.

Siem jakter svar

Generalsekretær Kjetil Siem uttrykte overfor NTB torsdag at han står last og fast rundt landslagssjef Per-Mathias Høgmo i en periode der Norge faller som en stein på rankingen. Én seier på tolv A-landskamper under den nye landslagssjefen er fasiten ett år etter at Drillo ble vippet ut.

– Enten må vi ha tro på det vi har startet på, eller så trenger du ikke tro på det. Nå er det et vedtak om at vi skal tro på det. Norsk fotball har gått jevnt og trutt nedover i mange år, på både klubb— og landslagsnivå, påpeker Siem.

Generalsekretæren varsler at det vil bli stilt langt strengere krav til Fotball-Norge.– Vi må finne ut hvorfor vi i Norge blir forbigått av nasjoner som vi før var like gode som. Hva har skjedd? Det driver vi med nå. Hvorfor gir ikke barne— og ungdomsfotballen vår det samme tilfanget som før. Har det med samfunnsutviklingen å gjøre? Vår rikdom? Det er mye som kan spille inn. Hvorfor kan Albania plutselig bli noe helt annet enn de var? Vi må tørre å si at alle skal være med, men også at vi ønsker at folk skal bli gode. Gjør vi ikke det, klarer vi ikke få de tidene vi har opplevd tilbake, sier Siem.

Hjelp fra Nederland

Norsk Toppfotball har engasjert det nederlandske selskapet Hypercube til å foreta en analyse av norsk fotball. Denne analysen kommer til å være sentral for hvordan norsk toppfotball vil se ut i fremtiden. Eventuelle drastiske endringer av ligaformatet kan vedtas på fotballtinget til våren.

PS : Helt på bånn av FIFA-rankingen finner vi Bhutan og San Marino på delt 208. plass.