Tirsdag, i pausen mellom Norge og Italia, ble Brede Hangeland hyllet foran et fullsatt Ullevaal stadion for sine 12 års tjeneste og 91 kamper for Norge.

Der fikk han også se Norge, med Per-Mathias Høgmo ved roret, tape sin syvende kamp på 12 forsøk. Kun én gang har Norge gått av banen med seier under Høgmos ledelse, det var mot Moldovai januar.

— Må få tid

Hangeland, som i sommer takket for seg på landslaget, sier det er for tidlig å gi opp prosjekt Høgmo etter kun én kamp spilt av kvalikens ti totalt.

— Nå må få Per-Mathias få litt arbeidsro. Norge møtte et godt lag, og det var stor forskjell på lagene kvalitetsmessig. Jeg lot meg imponere over Italia. Men Per-Mathias står for noe nytt og spennende. Det må gis tid. Vi kan ikke forvente at det på såpass kort tid skal være sterkt nok til å slå Italia, sier Hangeland til Aftenposten.

Det gjorde Norge heller ikke. Italia scoret to ganger, Norge ingen. Hjemmelaget var faktisk ikke så fryktelig nærme scoring heller.

— Det blir viktig å ha to tanker i hodet samtidig nå: på lang sikt skal landslaget og norsk fotball bli bedre, men samtidig skal vi komme oss til et sluttspill. Å tape for Italia er ingen skam. Det blir mer spennende å se etter de to neste kampene (Malta borte og Bulgaria hjemme, red.anm.) som er mot litt svakere motstand. Det blir lettere å se hvor laget står kvalitetsmessig da, sier Hangeland.

Bølgedal

- Du har vært en del av dette prosjektet, men hvordan vurderer du den kursen som Høgmo har staket ut?

— Den er spennende. Og så er det helt andre typer spillere som kommer opp nå. Det var første gang jeg så at Italia var fysisk sterkere enn Norge nå på tirsdag. Landslaget må dyrke frem andre ferdigheter enn de hadde på 90-tallet. Men det krever en tålmodighet. Både fra de på laget, men også fra de rundt.

— Jeg er helt overbevist om at norsk fotball vil komme styrket ut av den bølgedalen de er inne i nå. Det som er usikkert er hvor lang tid det tar før man kommer ut av den bølgedalen. Det kan ta ett år og det kan ta fem år. Men jeg er overbevist om at vi er på rett vei. Spesielt når jeg sammenligner med det jeg leser eller blir fortalt, sier Hangeland.