Petter Northug tok to etappeseire i Tour de Ski, men har fortsatt ikke tatt en verdenscupseier denne sesongen. Lørdag tok imidlertid Tomas Northug ansvar.

Lillebror Northug vant nemlig verdenscupsprinten i Otepää, Estland foran Ola Vigen Hattestad og finske Toni Ketelä. Dette var 24-åringen Northugs første verdenscupseier.

Den kom imidlertid ikke uten kontroverser. Svenske eksperter mener nemlig at Northug burde vært disket.

SVT-kommentator Anders Blomquist mente at Tomas Northug forårsaket russeren Evgenij Ustyugovs fall i semifinalen. Ustyugov falt på oppløpet, noe som gjorde at Northug tok seg til finalen på russerens bekostning.

— Han hugger fast i Ustyugovs stav, han burde blitt disket for det der. Før sesongen har man bestemt at man skal være mye hardere på det der regelverket, sa SVT-ekspert Anders Blomquist ifølge Expressen.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn er uenig med kommentatorkollegaen. Bjørn minner om at det alltid er løpere som kommer bakfra som har ansvaret, og at Northug var foran Ustyugov da hendelsen oppstod.

— Han (Northug) skal ikke diskes, sier Bjørn ifølge NRK.no.

Anklager om forskjellsbehandling

Den kjente eksperten Blomquist gikk senere til angrep på det internasjonale skiforbundet FIS.

— Jeg har noen ganger tenkt at nordmennene som oftest får fordel når det er tvilsomme situasjoner. Det faller oftest ut til deres fordel, det har jeg tenkt i flere år. Som beste nasjon virker det som at de har en fordel når juryen vurderer, sier Blomquist.

Stakefantomet Ustyugov skaffet seg en enorm fart på oppløpet, og var i ferd med å passere Northug da han falt. Northug ble nesten tatt med i fallet, men klarte å komme seg unna.

NRKs kommentatorer gjorde ikke noe poeng ut av Tomas Northugs oppførsel på oppløpet.

- Sprøyt

Langrennssjef i Skiforbundet Åge Skinstad er på norgescup på Lygna denne helgen, og fikk dermed ikke med seg situasjonen der Ustyugov falt.

Slik reagerer Skinstad på anklagene om forskjellsbehandling:

— Det er bare sprøyt, sier han til Aftenposten.

- Sprøyt, sier sier skiforbundets langrennssjef Åge Skinstad om SVT-ekspertens anklager om forskjellsbehandling. Foto: NTB SCANPIX

— Har du noen ytterligere kommentar til Blomquists anklager?- Jeg har ingen andre kommentarer. Reglene er de samme for nordmenn som for alle andre, sier Skinstad.

Du har tidligere jobbet som NRK-ekspert, hva tenker du om at Blomquist kommer med slike anklager på svensk TV?

— Det er ytringsfrihet, det er fullt mulig for ham å si det han mener. Han sier dette stort sett til et svensk publikum, og jeg synes det er litt rart at dere følger med på svensk TV, sier Skinstad.

Dette er langt fra første gang det svenske langrennsmiljøet reagerer på den angivelige forskjellsbehandlingen av Norge.

Video viste norsk-svensk krangel

SVT-dokumentaren «Svenske skidhjälter» inneholdt en scene der Sveriges landslagssjef Rikard Grip kranglet med funksjonærer under verdenscupsprinten i Drammen.

Grip mente da at det norske støtteapparatet hadde fått tilgang til et område i startområdet andre nasjoner ikke hadde tilgang til.

Her gir Sveriges landslagssjef Rikard Grip klar beskjed om det han mente var forskjellsbehandling av det norske laget under sprinten i Drammen i mars. Foto: Skjermdump SVT

— Jeg blir fremfor alt irritert når vært kjære naboland i vest tøyer grensene, da er jeg ganske raskt der og påpeker at jeg syns det er feil, sa Grip i videoklippet, som du kan se her.En annen kontroversiell situasjon oppstod under Tour de Ski. Da gikk Martin Johnsrud Sundby feil under prologen, uten å bli straffet.

— Forseelsen var grei, men de konkluderte med at han ikke hadde fått noen fordel av det, sa landslagssjef Vidar Løfshus til Aftenposten da.

Flere svenske medier minnet om at Daniel Richardsson hadde blitt flyttet til bunnen av resultatlisten etter at han gikk feil i 2012. Reglene hadde imidlertid endret seg fra 2012, slik at det ikke nødvendigvis ble straffet med tidsstraff dersom en løper gikk feil.

På spørsmål om Sundby burde blitt straffet, svarte Rikard Grip slik:

— Jeg kan jo mene at man alltid må følge løypen. Det viktigste er at juryen følger regelboken korrekt, sa Grip ifølge Expressen.

Petter Northug: - Gratulerer med VM-plass

Lørdag mente altså juryen at Tomas Northug ikke hadde gjort noe galt, og dermed fikk han herje seg til seier i finalen.

Snøværet i Otepää gjorde det svært vanskelig å rykke fra, men Tomas Northug valgte overraskende nok å brenne til tidlig i finalen. Han fikk en kjempeluke, og vant soleklart.

— Det var ikke planen, men jeg følte meg veldig sterk, sier Northug i et intervju vist på NRK.

Han forteller at han fikk beskjed av sekundantene om å gå «all in» etter at han hadde fått noen meter til de andre løperne. Northug gjorde nettopp det. Northug hadde allerede avgjort flere meter før målgang. Det er sjelden vinneren kan ta det såpass med ro mot slutten av en herresprint.

Etter rennet ble Tomas Northug gratulert av sin mer kjente storebror.

— Enormt! Gratulerer med første World Cup-seier og VM-plass, skrev Petter Northug i en tekstmelding til adressa.no.

To gull i junior-VM

Tomas Northug tok gull på sprint og stafett under junior-VM i Hinterzarten i 2010, men siden har veien mot toppen av internasjonal langrenn tatt tid. Nå er Northug plutselig en brennhet kandidat til å bli tatt ut til VM, siden det også skal gås klassisk sprint i Falun.

Lørdag var fem av seks løpere i finalen var norske. Den olympiske mesteren Ola Vigen Hattestad ble nummer to, mens finnen Toni Ketelä brøt den norske dominansen med sin tredjeplass.

Pål Golberg ble nummer fire, Finn Hågen nummer fem, og Sondre Turvoll Fossli nummer seks.

På kvinnesiden var det Ingvild Flugstad Østberg som var sterkest.

Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og de andre norske løperne som fullførte Tour de Ski står over verdenscuphelgen i Otepää.

Verdenscup langrenn, sprint klassisk lørdag:

Menn:

  1. Tomas Northug, Norge, 2) Ola Vigen Hattestad, Norge, 3) Toni Ketelä, Finland, 4) Pål Golberg, Norge, 5) Finn Hågen Krogh, Norge, 6) Sondre Turvoll Fossli, Norge, 7) Eirik Brandsdal, Norge, 8) Timo Andre Bakken, Norge, 9) Emil Jönsson, Sverige, 10) Alexander Panzjinskij, Russland.

Øvrige norske: 12) Vegard Bjerkreim Nilsen, 19) Emil Nyeng, 25) Sindre Odberg Palm.

Kvinner:

  1. Ingvild Flugstad Østberg, Norge, 2) Stina Nilsson, Sverige, 3) Celine Brun-Lie, Norge, 4) Maiken Caspersen Falla, Norge, 5) Jevgenija Sjapovalova, Russland, 6) Magdalena Pajala, Sverige, 7) Kathrine Rolsted Harsem, Norge, 8) Ida Ingemarsdotter, Sverige, 9) Kari Vikhagen Gjeitnes, Norge, 10) Jennie Öberg, Sverige.

Øvrige norske, utslått i kvalifiseringen: 33) Mari Eide, 40) Barbro Kvaale.