TRONDHEIM (adressa.no): Tomas Northug sjokkerte hele langrennsverden da han stormet fra resten av finaleheatet under verdenscuprennet i estiske Otepää.

Petter Northug: — Enormt!

I snødriv og tungt føre var 24-åringen fra Mosvik utilnærmelig og utklasset verdenseliten da han tok sin første verdenscupseier. Tomas Northug vant foran Ola Vigen Hattestad og Toni Ketelä fra Finland.

Hjemme i Norge satt storebror Petter Northug og fulgte rennet fra TV-skjermen. Den 29 år gamle skikongen var svært glad på brorens vegne og sendte denne sms-en til adressa.no da vi spurte om hans kommentar etter oppvisningen.

— Enormt! Gratulerer med første World Cup-seier og VM-plass.

På vei til VM

Dermed fastslår Petter Northug at mellomste Northug-bror slår følge med ham til VM i Falun. Sprinten der går også i klassisk stil 19. februar og det skal svært god argumentasjon til for å komme utenom Tomas Northug.

Mens Petter Northug slo gjennom som junior og har kjempet i verdenstoppen i hele sin seniorkarriere, har mellomste Northug-bror hatt en langt mer kronglete vei frem mot sin første verdenscupseier.

Også Tomas var et supertalent. Han tok gull både på sprinten og stafetten i junior-VM i Hinterzarten i 2010. Selv om han har vært en del av både rekruttlandslaget og sprintlandslaget de siste årene, har han slitt med å prege verdenscuprenn.

Helt frem til i dag.

Vinnerskalle

— Han er en vinnerskalle, men kan være litt sløv og avslappet til ting. Noen kan tolke det som mangel på toppidrettsholdninger, sier Øyvind Sandbakk til adressa.no.

Olympiatoppen-eksperten har vært sparringspartner for både Tomas Northug og hans trenere Sjur Ove Svarstad og Arild Monsen de siste årene.

— Tomas var jo juniorverdensmester, så han var et bra talent. Overgangen til senior var krevende for ham. Da han fikk et virus for tre sesonger siden, så det dårlig ut. Sammen laget vi et opplegg for ham for å få ham tilbake, forklarer Sandbakk.

Døgnrytme og kosthold

Noe av det Tomas Northug tok tak i var å få på plass bedre toppidrettsrutiner.

— Det handler om å være mer bevisst på hvordan han gjennomfører hver eneste treningsøkt. Når du er bror til Petter Northug og har vært i landslagssystemet i mange år, er det litt som å få ting servert. Han ble mer bevisst på å lytte til kroppen, samt døgnrytme og kosthold. Han har hatt mye å gå på og tar stadig nye steg.

Sandbakk er ikke like klar som Petter Northug på at Tomas allerede er klar for VM.

— Jeg vil gjerne se ham i NM først, men det kan jo hende at Tomas dunker Petter ut av sprinten til VM.

- Bør dyrke sprint

- Hvor god kan Tomas Northug bli?

— Fra mitt perspektiv mener jeg han har enda mer å gå på når det gjelder å få toppidrettsholdninger. Han kan også bedre basisferdighetene, både teknisk og fysisk. På sprint kan han bli best i verden. Jeg ville ha anbefalt ham å dyrke sprint, sier Sandbakk til adressa.no.

Om oppsvisningen i Estland sier Sandbakk dette:

— Det er nok ingen som er på det nivået at de kan vinne et verdenscuprenn så suverent som Tomas gjorde. Det er klart at han gjorde et taktisk bra løp og hadde gode ski. Men han er i verdenstoppen og var best i dag.