En ny Northug spurtet til seier i verdenscupen. Tomas (24) fikk luke tidlig og vant overlegent i Estland lørdag.

– Jeg føler kanskje at jeg har tatt treningen enda litt mer seriøst og alvorlig i vår, sommer og høst, sa Northug til NTB etter debutseieren i verdenscupen.

Han smadret feltet i Otepää over sprinten på 1,5 kilometer.

– Du havner på en måte i en egen boble når du får så mange meter. Da jeg kom opp den siste bakken snudde jeg meg og skjønte jeg at jeg kom til å vinne. Da var det snakk om å holde seg på beina, sa Northug.

På vei inn?

Seieren gjør ham brennaktuell for Falun-VM. Det hagler med norske sprintkandidater. Ola Vigen Hattestad ble nummer to lørdag. Pål Golberg kom inn som fjerdemann foran Finn Hågen Krogh og Sondre Turvoll Fossli. Norge hadde fem av seks mann i finalen.

– En sterk søknad om VM-plass?

– En verdenscupseier er bra å ta med seg, men det er så trangt om plassene. Det skal nok gås helt inn, sa Northug.

Norge har fire plasser i den klassiske VM-sprinten. NM på Røros kommer til å avgjøre mye, men det er ikke helt usannsynlig med to ganger Northug til start 19. februar i Falun.

Lenge siden

Den mellomste av Northug-brødrene har gjort sine forsøk i verdenscupen uten å nå opp. Lørdag svevde han på en liten sky.

– Jeg vet hvor jo hvor artig det er å vinne viktig skirenn jeg og. Jeg har jo gjort det før. Det er en stund siden. Men dette er noe man må kjenne på og føle. Det går jo an å glemme det på et vis. Det siste artige jeg husker, er jo junior-VM.

Lillebror Northug tok to gull i 2010-mesterskapet i Hinterzarten (sprint og 4 x 5 km stafett).

Et par

Det var vanskelige forhold med regn, sludd og snø i løpet av konkurransen.

– Jeg valgte å gå med feste hele dagen. Jeg testet litt rubbeski, men falt ned på det første.

Northug kom med til finalen på tid, og det var virkelig så vidt han snek seg inn blant de seks som gikk om seieren.

Etterpå kunne Northug nyte triumfen og motta gratulasjoner fra nesten alle hold.

– Jeg har ikke sjekket telefonen ennå, men jeg regner med at det ligger noen meldinger der. Sikkert en fra Petter også, sa Tomas Northug.

Han var ikke med på at han gjorde noe galt på oppløpet i semifinalen. På svensk TV mente de at Northugs sporvalg brøt med reglementet og at han kanskje burde vært diskvalifisert.

Han går ikke søndagens sprintstafett med mindre en uttatt nordmann blir syk i løpet av natten.

(©NTB)