Når 24-åringen starter som leder på siste etappe i minitouren søndag, 15 km klassisk, vet han at han har et kobbel av gode løpere i hælene.

Martin Johnsrud Sundby, lørdagens vinner, kommer 20 sekunder bak, og deretter Pål Golberg, Sjur Røthe, Calle Halfvarsson og Niklas Dyrhaug.

— Jeg må bare gå kontrollert, sier finnmarkingen, som ingen har styr på.

Med 92. plass på sprintdistansen på Beitostølen i åpningshelgen, ble det mørke natten. Denne nedturen har vært typisk de siste årene, men så kommer han fryktelig tilbake.

— Jeg vet at jeg kan være utenfor topp 100 i et nasjonalt løp, for deretter å være trygg på å være helt i verdenstoppen en uke senere. Det er som om kroppen min melder seg helt ut og glemmer alt som har med langrenn å gjøre, sier han.

Valgte Playstation og squash

Mandagen etter Beito tok han helt fri og spilte Playstation, på tirsdag syklet han litt og spilte squash. Deretter var han klar til verdenscupstarten i Kuusamo, der det ble 9. og 4. plass

Krogh setter noen grå hår i hodet på landslagstrener Trond Nystad:

— Han er umulig å holde styr på, men det gjør ikke noe så lenge han går fort.

24-åringen er løperen som var tatt ut til OL, men som ble vraket i tolvte time til senere olympisk sprintmester Ola Vigen Hattestad. I evalueringen av sesongen kom det frem at landslagstrenerne aldri mer skal ta ut troppen for tidlig. Krogh er kommet over skuffelsen.

Foran denne sesongen fikk han tilbudet om å bli flyttet fra distanselaget til sprint, og han slo til. Det har vært positivt.

— Treningen der funker bedre for meg. Det nytter ikke å henge seg på typer som Martin og Eldar Rønning.

Vil med på flere øvelser

Krogh har likevel ambisjoner om å få gå 15 km skøyting under VM i Falun, ved siden av sprint og teamsprint. Og han viser at han i alle fall er på hugget for tiden.

De to pallplassene på Lillehammer hittil forteller noe om nivået.

— Det var ikke supernegativt å ha en sprint i bena før denne 10 kilometeren.

Krogh er enig i at han tidligere har variert veldig mye som skiløper. Det er bunn eller topp, ingen mellomting.

— Jeg har lyst til å bli mer stabil, og føler at jeg kanskje bare må være meg selv. Når jeg er litt sliten fysisk, må jeg bare noen døgn på å hente meg inn igjen. Får jeg overskudd, blir det som en boost.

Han skal ikke gå Tour de Ski som i fjor, men bruke julen til en god treningsperiode.

Utøveren som debuterte i verdenscupen i 2011, tar med seg erfaringen fra tidligere. Og han vet hvor langrennsskoen trykker:

— Det har med mental innstilling å gjøre. Når jeg er på er jeg virkelig på og gjør alt riktig i forberedelsene. Når jeg ikke er på, er jeg litt sløv og slurver med spising og slike ting.

-Jeg tror det er viktig å ha hodet på plass på de riktige dagene.

FAKTA

Finn Hågen Krogh

Født: 16.9.1990

Klubb: Tverrelvdalen IL

Kommer fra: Alta

Bosatt: På Lillehammer

Meritter: To pallplasser i verdenscupen individuelt, og seier i stafett. Vært på pallen flere ganger på etapper i minitour. VM-gull og bronse i stafett som junior, og bronse individuelt. Deltatt i ett VM, der det ble 31. plass i Val di Fiemme.