Kraftig vind på Raufjellet gjorde at arrangøren måtte avlyse årets utgave av Birken. Foto: Birken.no

Full storm på Raudfjellet gjorde at arrangørene av Birkebeinerrennet ikke så noen annen utvei enn å avlyse årets utgave av det tradisjonsrike langløpet.17.000 langrennsløpere måtte slukøret innse at de ikke fikk gå sine planlagte 54 kilometer mellom Rena og Lillehammer. Samtidig med avlysningen må de også godta at påmeldingsavgiften på 1200 kroner blåste bort.

— Vi har våre rennregler. I avtaleverket vårt som går mellom oss og hver enkelt utøver, har vi et eget punkt som sier at ved avlysning i løpet av arrangementsdagen på grunn av plutselig oppståtte vær og klimatiske forhold, så beholder arrangøren påmeldingsavgiften, sier konstituert daglig leder i Birken AS, Hans Petter Wahl Adolfsen.

LES OGSÅ:

Kostnadene øker dramatisk

Konstituert daglig leder i Birken AS, Hans Petter Wahl Adolfsen. Foto: Privat

Samtlige løpere i Birken må betale en avgift på 1200 kroner for å få delta. Det betyr at det totalt er betalt inn 20,4 millioner kroner, uten at noen får gjennomføre rennet.Til tross for inntekter på drøyt 20 millioner kroner, taper også arrangøren penger på dagens avlysning.

— Alle våre kostnader er påløpt allerede. I tillegg har vi nå fått kostnader etter at vi i natt måtte hyre inn 30 busser for å frakte folk hjem igjen. Jeg kan ikke si hvor mye, men kostnadene våre øker dramatisk, sier Wahl Adolfsen, som tar avlysningen svært tungt.

— Jeg har det helt jævlig nå. Dette er noe av det verste man som arrangør kan oppleve. Det eneste som er verre er ulykker eller dødsfall i løypa. Men vi kan ikke gjøre annet enn å forholde oss til det Birkebeinerens jury beslutter, sier Wahl Adolfsen.

- Ikke mulig med tidligere avlysning

Han har hatt løpende dialog med juryen hele natten og fikk først beskjed om at rennet var utsatt én time. Deretter kom beskjeden om at rennet måtte avlyses.

I Birkens reglement står det at avlysningen av Birkebeinerrennet dagen før arrangementet gjør at arrangøren beholder 50 prosent av påmeldingsavgiften. Den andre prosentdelen går altså tilbake til utøveren.

Wahl Adolfsen er imidlertid klar på at det ikke var mulig å avlyse Birken fredag kveld.

— Vi kjørte et arrangement i går, og da var det veldig fine forhold. Værmeldingene sa at det skulle blåse opp, men det så ikke så ille ut i går, sier den daglige lederen.