SKRAMSTADSETRA (Aftenposten.no): Mens solen skinner både på Rena og Lillehammer, og det så ut til å bli en riktig så fin dag i skiløypene for de mange tusen som skulle gå Birkebeinerrennet, er Birken avlyst.

På fjellet blåser det så mye at arrangøren ikke tok noen sjanser. Det har Anders Aukland full forståelse for, men er likevel skuffet over at det ikke blir noe renn.

— Det er veldig, veldig, veldig skuffende, sier Aukland til Aftenposten på Skramstadsetra.

Kunne vunnet tre strake

Setra ved rennets første drikkestasjon er base for mange av løperne som etter planen skulle ut og gå lørdag morgen. Klokken åtte skulle eliteklassen slippes av gårde, mens resten av løperne i tur og orden skulle sendes ut fra Rena utover morgenen.

Aukland, som har vunnet rennet fire ganger, var en av favorittene til å vinne Birken i år. Det ville i så fall sikret ham hans tredje strake seier i kraftprøven. Men da Aftenposten snakket med ham på Skramstadsetra i morges hadde 41-åringen slått seg til ro med at sesongen nå i stedet er så godt som over.

— Vi vet at det er tøffe forhold på fjellet, og arrangøren tenker på sikkerheten. Det er selvfølgelig veldig forståelig. Når 16.000 skal over fjellet i kuling og med trikot, må man tenke på sikkerheten. Men for oss som er ladet og klare til å gå renn er dette en stor skuffelse, sier Aukland.

Han gikk ikke Vasaloppet grunnet sykdom. Derfor var nettopp Birken viktig for veteranen.

— Birken var sesongens viktigste renn for meg i år, og jeg hadde virkelig sett frem til å gå. Men sånn er det. Nå er det ikke så mye igjen av sesongen, sier Aukland.

AVLYST: Her fra Skramstadsetra lørdag morgen. Foto: EIRIK FARDAL

StormUtenfor Skramstadsetra Fjellstue står han sammen med teamkompis Simen Østensen. Også han slet med å holde skuffelsen tilbake etter juryens avgjørelse. Men inne på fjellet blåste det kraftig, storm i kastene, og arrangøren hadde ikke noe valg.

— Det er selvfølgelig veldig kjedelig for alle som har forberedt seg og som var klare for å gå. Men været får vi ikke gjort noe med. Og hvis det blåser så mye som vi har hørt, var det kanskje fornuftig. Men jeg tror nok vi i eliteklassen hadde kommet oss over fjellet. Og det er mange her som hadde lyst til å gå, sier Østensen.

Dette er andre gang Birkebeinerrennet blir avlyst. Forrige gang var i 2007.