VINDFULL: Slik så det ut på fjellet i natt. Foto: Johannes Haukåssveen / Birken.no

Arrangøren av Birkebeinerrennet fikk ikke en gang fraktet sine egne funksjonærer inn på fjellet på grunn av kraftig vind. Da så de ingen annen utvei enn å avlyse årets Birkebeinerrenn.— Jeg får inn rapporter her nå, og de sier at det er full storm i kastene oppe på Raudfjellet. Det er helt uforsvarlig å sende løperne over fjellet nå. Det er løpere som sier de vil gå over likevel, men vi prøver å stoppe dem. Vi kan ikke nekte noen å gå, men det er ikke forsvarlig å gå over fjellet, sier informasjonsansvarlig i Birken, Ingunn Rønningen Kleven til Aftenposten.

LES OGSÅ:

Har blåst i hele natt

Mens solen skinner fra blå himmel fra Rena til Lillehammer, og det hele ser riktig så innbydende ut, blåser det så kraftig at de som kjører køypemaskinene ikke kunne gå ut av maskinene på fjellet. Rett og slett fordi de ikke klarte å stå oppreist. Det sier noe om hvor kraftig det blåser. Da sier det seg også selv at å sende løpere i tynne trikoter opp på fjellet er uforsvarlig.

— Det har blåst i hele natt. Vi har hatt folk der inne, og de forteller at det har blåst hele tiden. Vi utsatte starten en time i morges, for det så ut til at det skulle løye litt, men oppe på fjellet gjorde det ikke det. Da var det bare å avlyse, sier Rønningen Kleven.

Da løypesjef Tor Skraastad og løypekjører Johannes Haukåssveen kjørte over Raufjellet i natt, blåste det 25 sekundmeter som tilsvarer full storm.

Sammen med temperaturen tilsvarer dette en kuldepåvirkning på 25 minusgrader. Tor Skraastad mente ved 01-tiden natt til lørdag at det så stygt ut med hensyn til avvikling av årets Birkebeinerrenn.

Rennleder Sølvi Amundsen Aas hadde løpende kontakt med alle kontrollpostene hver halvtime i løpet av natten. Meningen var å kjøre et jurymøte klokka 06.00 lørdag morgen. På grunn av de rådende forhold ble dette framskyndet med én time. Allerede da var det klart at rennavviklingen var i fare.

Storm i kastene

— Vi hadde løpende kontakt med en scooterkonvoi vi hadde sendt ut, men også med løypepostene. Det så fortsatt ikke lovende ut. Et nytt møte to timer senere gikk for en times utsettelse av starttidspunktet til klokka 08.30. Med tanke på alle problemer som ville oppstå med en eventuell avlysning senere på formiddagen, besluttet juryen å avlyse rennet allerede klokka 07.15, sier Amundsen Aas og legger til:

— Jo lengre vi ventet med å avlyse, jo større konsekvenser ville dette få.

Ved starttidspunktet klokka 07 var vinden løyet til 15 sekundmeter, men likevel med storm i kastene.

Vindretningen er også slik at løperne ville fått vinden midt i ansiktet i det de kom opp på fjellet. Det ville blitt en sikkerhetsutfordring.

- Kom tilbake i juni

Dermed ble det ingen tur på de over 17.000 skiløperne som har forberedt seg på kraftanstrengelsen i lang tid. I stedet må de vente på at transporten tar seg fra Lillehammer tilbake til Rena, for å frakte løperne hjem. Da Aftenposten var på start i går ettermiddag var det tidvis småkaotisk på Rena med biler og busser som fraktet løpere og støtteapparat til start. Det blir minst like kaotisk når mange tusen løpere skal plukkes opp utover lørdagen.

— Vår oppfordring til folk er å komme tilbake i juni. Da med joggesko og sykkel. Da er det pgså sol og sommer, sier Ingunn Rønningen Kleven.