Den belgiske syklisten Femke Van den Driessche (19) er utestengt i seks år for å ha jukset med motor i sykkelen sin.

Det bestemte domsutvalget i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) tirsdag.

Det er første gang noen er blitt tatt i å jukse på denne måten. Avsløringen kom etter at UCI tok i bruk en ny skanner som oppdaget en elektrisk motor inne i rammen på 19-åringens sykkel. Avsløringen betegnes som et gjennombrudd i jakten på juksemakere.

Det var under U23-EM i cyclo-cross at 19 åringenble avslørt. Ved siden av seks års utestengelse blir hun også bøtelagt med 20.000 sveitsiske franc.

Alle resultater hun har oppnådd siden i oktober i fjor er blitt strøket, og hun er blitt bedt om å returnere sine premiepenger og medaljer.

– Skanneren kan oppdage magnetisk resonans og raskt avsløre motorer, magnetfelt og større objekter som kan være skjult i rammen eller i utstyret. Vivax-motoren var skjult sammen med et batteri i seterøret. Den ble styrt via bluetooth med en bryter under styreteipen, heter det i en uttalelse fra UCI.

UCI-president Brian Cookson opplyste at denne nye formen for testing er et gjennombrudd som etter hvert vil bli verdensomspennende og tas i bruk i større etapperitt.

– Vi har brukt mange ressurser på å utvikle denne nye og effektive skanning-teknologien. Vi vil gå hardt ut og straffe dem som blir avslørt i å jukse på denne måten.

– Denne saken er en stor seier for UCI og alle fans, syklister og lag som vil være sikre på at vi skal få denne formen for juks vekk fra idretten vår, sa Cookson.

Testmetoden ble benyttet under bane-VM på sykkel i London hvor 274 ble testet. 216 sykler ble testet i forbindelse med årets Flandern rundt, 232 under Paris-Roubaix og 173 under forrige helgs U23-utgave av Liege-Bastogne-Liege.

Presidenten i Det internasjonale syklistforbundet (CPA), den tidligere italienske toppsyklisten Gianni Bugno, har tidligere uttalt at de som blir avslørt må utestenges på livstid.

(©NTB)