Jaysuma Saidy Ndure sprintet inn til 9,95 i Florø i fjor. Vindmåleren viste 1,9 sekundmeter medvind – altså akkurat innenfor den lovlige grensen. Tiden var dermed soleklar norsk rekord på 100 meter.

Men så var ikke alt som det skulle være likevel. Tv-bildene viste nemlig at vindmåleren sto skjevt vinklet mot vinden, og dermed ble rekorden underkjent av de høye herrer i Norges Fri-idrettsforbund.

Skal vokte på måleren

— Det var skikkelig irriterende å miste rekorden på den måten. Det skal garantert ikke skje igjen, sier stevneleder Rune Osa om den feilplasserte vindmåleren.

— Vi sysler med planer om å plassere en uniformert vakt ved siden av måleren, så den ikke kommer ut av stilling igjen, fortsetter han.

Med til historien hører det også at Ndure løp inn til 9,92 i forsøket. Men da viste vindmåleren 2,3 sekundmeter – altså over den tillatte grensen.

Dermed står 9,99 fortsatt i bøkene som gjeldende norsk rekord, en tid Jaysuma Saidy Ndure oppnådde i Lausanne i 2011. Lørdag løper han i Florø på nytt.

Superduell

— Vi fikk iallfall bevist at Florø er en rask bane å løpe på, sier Osa om fjorårsstevnet.

Han garanterer at de ikke vil gjøre samme tabben om igjen.

Jaysuma Saidy Ndure kommer i år også, og får tøff konkurranse: Den tredobbelte europamesteren Francis Obikwelu (36) fra Portugal har nemlig meldt sin ankomst. Han vant EM-gull på både 100 og 200 m i Göteborg i 2006. Han har også gull på 100-meteren fra EM i 2002. Han har 9,86 som pers, satt under OL i 2004, der han tok sølv. Tiden er også gjeldende europarekord for den tidligere Namibia-sprinteren.

Snur etter vinden

— Vi snur løpsretningen etter vinden, så alt skal ligge til rette for raske tider. Det vi ønsker oss nå, er litt høyere temperatur, sier Osa.

Ezinne Okparaebo er også på plass, og hun løper alltid fort i Florø.

I 2012 satte hun norsk rekord både på 100 og 200 meter i samme stevne, med henholdsvis 11,16 og 23,30. 200-m-rekorden står enda. 100 m-tiden ble forbedret to ganger i London-OL samme år, og er nå på 11,10. ## Rekord på 400 meter?

På 200 meter kommer svensken Johan Wissman, som tok EM-sølv på hjemmebane i Göteborg i 2006. Rune Osa har ellers forventninger til 400-meteren for menn.

— Karsten Warholm løp på 46,31 her i fjor, og norgesrekorden til Quincy Douglas (46,11, red. anm.) kan dermed være innen rekkevidde, tror han.

I Florø får han drahjelp av en kenyaner med pers på 45,64. Osa er også spent på lengdekonkurransen for kvinner, med Nadia Akpana Assa fra BUL. Hun tok sølv i junior-VM i fjor, og har hoppet 6,39 m.

Han har også forhåpninger om at Eivind Henriksen kan pynte på sin norske rekord i sleggekast, satt i Florø i 2012, på 75,57 m.

— I dameklassen har vi også med Beatrice Llano fra Laksevåg, som er i verdenstoppen for junior. Hun har allerede satt norsk rekord for junior i år, og det blir spennende å se om hun kan forbedre den, sier Rune Osa.