I 2007 tok 17 år gamle Karoline Bjerkeli Grøvdal gull i U20-EM på 3000 meter hinder, satte norsk rekord og leverte en løfterik VM-debut. Og mer hinder ble det. Men ikke alltid på banen.

Vi treffer løperjenta fra Isfjorden på Olympiatoppen. Den første av dagens to økter er unnagjort. Hun er yr av forventninger før banesesongen for hennes del starter på Jessheim i morgen. For en gangs skyld har hun hatt en skadefri oppkjøring. Ja, 24-åringen har faktisk vært skadefri "helt siden" desember. Da røk EM i terrengløp.

"Karo" ber nærmest om å få slippe å ramse opp alt plunderet hun har vært gjennom.

– Jeg har hatt min dose. Nå prøver jeg å tenke fremover og ikke på det som har vært.

EM 2008 måtte hun stå over på grunn av spiseforstyrrelse. Siden har det vært tretthetsbrudd i ryggen og leggen, benhinnebetennelse, kneproblem og betennelse i foten. Det var det siste som gjorde at terreng-EM gikk fløyten i desember.

Og som om ikke det skulle ha vært nok av tradisjonelle skader, hadde hun også en vorte under foten som måtte behandles med cellegift. Dermed ble også EM 2013 spolert.

Men det har vært mye positivt også. Hun kan vise til tre gull fra og U20-EM, og i 2009 ble hun kåret til årets "rising star" av Det europeiske friidrettsforbundet.

I år skal stjernen funkle?

I stallen til Evertsen

Etter å ha trent med Knut Jæger Hansen i tre år, byttet "Karo" til Frank Evertsen denne sesongen.

– Knut hadde ikke tid til å trene både Ingvill (Måkestad Bovim) og meg, samtidig som jeg syntes det var greit med et bytte. Jeg kom inn i sammen med Sindre (Buraas) og Sondre (Norstad Moen). Det er fint å tilhøre et miljø, sier Romsdals-jenta, som har bosatt seg samen med kjæreste og hekkeløper Vladimir Vukicevic bare en langspurt unna Toppidrettssenteret. Det gir kort avstand til herlighetene, både Olympiatoppen og Marka. Den bruker "Karo" både sommer og vinter.

– Hvilke forandringer blir det med Evertsen?

– Han ønsker å bygge meg opp igjen forsiktig. Derfor ble jeg pålagt en fridag gjennom hele vinteren. Og jeg som ikke har hatt fri en eneste dag siden jeg var liten. Men jeg tror det har vært lurt. Kroppen har fått tatt seg inn igjen.

Langrennsløper etter OL?

Mellom treningsøkter og rehabilitering har Karoline også fått gjort unna en bachelor i coaching. Det har selvfølgelig coach Frank Evertsen fått høre. Og Aftenposten får høre om hvilke andre tanker hun tomler med.

– Som yngre var jeg også langrennsløper. Jeg har lekt med tanken om å prøve meg igjen som langrennsløper etter OL i Rio. Særlig da jeg var skadet var det tanker som dukket opp. Langrenn er jo den store sporten i Norge. Det er noe galt når Henrik Ingebrigtsen løper 1500 meter på 3,31 og nesten ikke får oppmerksomhet. Friidretten er ikke så attraktiv for sponsorene. Det er bare så vidt jeg kan leve av det. Jeg håper vi får opp flere gode som igjen kan få opp interessen.

– Men langrenn?

– Jeg tror jeg ville hevdet meg bra. Hadde jeg fått det støtteapparatet som de har, så hadde det vært gøy. Jeg er vel en sånn Johaug-type som hadde gjort det best i den tøffe tremilsløypa i Kollen. Skulle jeg valgt idrett ut fra sponsorer og popularitet, hadde det blitt langrenn. Men nå får jeg først se hvordan det går med friidretten de neste to sesongene.

Statist på Bislett Games

1500 meter er ikke 24-åringens øvelse, men hun løper den på Jessheim i morgen for å få fart i kroppen. Samtidig ønsker hun å skaffe PR for ildsjelene Ivar Egeberg og Hans Jørgen Borgen som har startet Jaktstarten – et løpstilbud lagt opp med et handicapsystem à la golf. Bjerkeli Grøvdal leder selv Jaktstarten etter forrykende 31,41 i Sentrumsløpet i april.

– Det gikk så lett at jeg håpet det hadde vært en kilometer til da jeg kom til mål!

– Apropos mål, sesongens mål?

– Det er å komme under 15 blank på 5000. Skal jeg klare det, må jeg også greie 4,10 på 1500 meter.

– Men i VM kan det bli 3000 hinder?

– Det kan hende. Jeg kommer til å vurdere litt, men det kan fort bli øvelsen hvor jeg har størst sjanse for å hevde meg. Det er flere som satser flatt enn hinder.

– Bislett Games?

– Der blir det 5000 meter, men det feltet er for godt for meg. Jeg får bare prøve å henge meg på bakerst, sier Vidar-jenta om løpet hvor Genzebe Dibaba skal prøve seg på verdensrekorden.

Maraton utsatt

Forrige trener, Knut Jæger Hansen, mener at Karoline har størst potensial på maraton.

– Det kan godt være, men jeg orker ikke å satse maraton ennå. Først vil jeg se hva jeg kan få til på bane. Dessuten er maraton stor belastning på kroppen, og det er ikke akkurat det jeg trenger nå. 3000 hinder og 5000 blir mine øvelser i år, men jeg skal også prøve meg på 10.000 meter.

Men først og fremst skal Karoline Bjerkeli Grøvdal forsøke å holde seg skadefri.