Rettsmøtet mot Petter Northug etter fyllekjøringen i vår skal finne sted i tingretten torsdag neste uke (9. oktober). Den er berammet som en tilståelsessak og det er ventet at dommen kommer med en gang forhandlingene er avsluttet.

— Retten beslutter å tillate fotografering og filmopptak av dommerens opplesing av dommen. Etter at dommeren har lest slutningen vil siktede bli spurt hvordan han stiller seg til dommen. Denne delen av rettsmøtet omfattes fortsatt av forbudet mot fotografering og opptak, skriver tingrettsdommer Ingrid Stigum.

Ikke fritt frem

Hun skriver at Northug ikke har gitt noe samtykke til at hans forklaring i retten kan filmes.

Men det vil likevel ikke være fritt frem for mediene. Tingretten har satt opp disse begrensningene:

  • 1. Fotografering og filmopptak tillates frem til 15 minutter forut for rettsmøtet, dvs frem til klokken 09.45. Det presiseres at dette ikke gjelder siktede, jf foran.

  • 2. Fotografering og filmopptak tillates under den delen av rettsmøtet hvor dommeren leser opp dommen. Det vil bli tatt pause forut for at dommeren leser opp dommen.

  • 3. Filmopptak skal koordineres slik at det etableres en poolordning. Det er en forutsetning at alle interesserte medier gis tilgang til opptakene til samme tid. Opprettelse av poolordning og den praktiske gjennomføringen skal nærmere avtalers med en representant for tingretten.

  • 4. For filmopptaket gjelder følgene begrensinger:

  • a. Det skal kun gjøres opptak fra ett kamera.

  • b. Kameraet skal være montert på stativ og være plassert i salen etter anvisning fra retten.

  • c. Ved eventuell direktesending av opptakene skal det legges inn en forsinkelse på to minutter. Andre navn enn siktede skal tas bort (eksempelvis navn på passasjer som er tatt inn i tiltalen).

  • d. Filmopptaket skal avsluttes etter at domsslutningen er lest, slik at siktedes svar på om han godtar dommen skal ikke gjøres opptak av.

Enorm medieinteresseI straffesaker i Norge er det ikke lov å ta bilder eller filme tiltalte eller siktede uten samtykke. Det er heller ikke lov å ta bilder eller filme under en straffesak, uten at retten har opphevet fotoforbudet.

Forrige uke fortalte Erling Moe, avdelingsdirektør ved Domstoladministrasjonen (DA), at det var enorm medieinteresse rundt Northug-saken.

— Saken ligger an til å bli den mest dekkede tilståelsessaken i norsk historie. Vi har fått tilbakemelding om at nærmere 40 pressefolk vil følge saken. Til å være en tilståelsessak er det en ekstrem interesse. Alle store norske medier vil være til stede, sa Erling Moe til Adresseavisen.

Tiltalen mot Northug omfatter seks punkter. Fem for brudd på veitrafikkloven og ett for brudd på straffeloven. Det siste gjelder falsk anklage, fordi at han tre ganger forklarte at han var passasjer i bilen.

Promille på 1,65 og 16 meter hopp

Det førte til at den egentlige passasjeren, hans kamerat, ble siktet og måtte avgi blodprøve før Northug senere samme dag erkjente å ha sittet bak rattet.

Northug hadde en promille på 1,65 da han i mai kjørte fra boligen sin. Bilen endte i autovernet etter å ha truffet midtrabatten og hoppet 16 meter tvers over en rundkjøring slik at bilen «traff og knakk en lysmast», ifølge tiltalen. Dette skjedde rett ved skistjernens bolig.

Etter ulykken løp Northug fra stedet og forlot kameraten sin skadd i bilen. Northug er også tiltalt for råkjøring og for ikke å ha varslet politiet om ulykken.

I tilståelsessaken vil Northug møte som siktet.