Se hvilke 78 land som skriver om fotballyndlingen i vårt interaktive kart i toppen av artikkelen. OBS: Fungerer best på PC.

En gjennomgang av publiserte artikler i digitale medier på verdensbasis, viser at bursdagsbarnet Martin Ødegaard (fyller 16 onsdag) er blitt et globalt fenomen. Han har forlengst rukket å bli en medieyndling i Norge, men hans prestasjoner på fotballbanen vekker oppmerksomhet langt utenfor Norges grenser.

Ved hjelp av analyseselskapet Meltwater har vi kartlagt antall utenlandske artikler om Martin Ødegaard i perioden 18. august til 12. desember.

VERDENSKJENT: Martin Ødegaard har etter hvert blitt et kjent navn, også langt utenfor Norges grenser. Foto: NTB scanpix

Og resultatet fra undersøkelsen understreker den enorme interessen for 15-åringen fra Drammen. 19. august i år ble Ødegaard tatt ut i Per-Mathias Høgmos landslagstropp for første gang, og siden er Godset-talentet omtalt i:

  • 78 land

  • 4174 artikler i utlandet

  • 2837 artikler i Norge

  • 56.745 ganger i sosiale medier

Se oversikten i det interaktive kartet i toppen av artikkelen.

Til sammenligning er Petter Northug, Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen nevnt henholdsvis 2922, 2642 og 791 ganger i utlandet i den samme perioden.

NRKs mangeårige fotball— og hoppkommentator Arne Scheie er ikke i tvil: Oppmerksomheten rundt Martin Ødegaard har han aldri sett maken til i norsk fotballhistorie.

– Det slår alt. Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne, for dette er helt unikt, sier Arne Scheie.

Nærmest samtlige storklubber i Europa vil sikre seg Ødegaards signatur, og unggutten har vært på besøk hos blant annet Real Madrid, Liverpool og Bayern München. Ifølge den tyske TV-kanalen Sport1 er Bayern München i førersetet i kampen om å signere Godsets juvel.

KOMMENTATORLEGENDE: Arne Scheie er imponert over det Martin Ødegaard har vist så tidlig i karrieren. Foto: NTB scanpix

Kan velge og vrake i storklubber– At Norge har fått frem en spiller på det nivået, er nesten ikke til å tro. Han står fritt til å velge klubber på øverste hylle. Vi som har fulgt med år etter år, kan si at det har aldri vært snakk om noe i nærheten, påpeker Arne Scheie, som mener det er veldig hyggelig at Norge har fostret frem et slikt fotballtalent.

GRAF: Se når utenlandske medier har skrevet om Ødegaard i grafen under: Toppene kom da Ødegaard ble tatt ut på A-landslaget for første gang (19. august), og da 15-åringen kom inn mot Bulgaria på Ullevaal og ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp (13. oktober).

Idrettshistoriker Tom A. Schanke nevner Harald ”Dutte” Berg, Roald ”Kniksen” Jensen og Ole Gunnar Solskjær, men sliter med å finne eksempler som er i nærheten av hysteriet rundt Martin Ødegaard.

– Den eneste parallellen jeg kan trekke til Ødegaard, er Roald ”Kniksen” Jensen. I 1960, da Norge slo Sverige 3-1, var han – som 17-åring i sin fjerde landskamp – så god at han ble kåret til Nordens beste fotballspiller av svenske medier. Men da hadde vi én radiokanal og én TV-kanal, så medieoppmerksomheten er ikke sammenlignbar med i dag. Men relativt sett var Kniksen enorm i svenske og norske medier, sier Schanke.

Schanke: — Solskjær ikke i nærheten

Han mener Solskjærs karriere i Manchester United, som toppet seg med matchvinnerscoringen mot Bayern München i Champions League-finalen i 1999, totalt sett kan sammenlignes med interessen for Ødegaard, men at Solskjær ikke var en sensasjon, slik Godsets midtbanejuvel er.

– Solskjær var ikke i nærheten av Martin Ødegaard. Han var et overraskende Manchester United-kjøp, og ingen etablert landslagsspiller. Som en lovende, ung spiller kan jeg ikke komme på noen andre å sammenligne med enn ”Kniksen”.

Arne Scheie synes ikke det ser ut som medieoppmerksomheten påvirker Martin Ødegaard negativt.

– Nå kjenner jeg ham ikke, men det han har vist til nå vitner ikke om en 15-åring, men om en meget reflektert, ung mann. Og det ser ut til at han har en fantastisk medspiller i faren. De selger seg til media og så videre, og det er tydeligvis en skikkelig god strategi bak. Jeg håper Martin kommer til en klubb der han kan spille med de beste, sier Scheie.

PS! Magnus Carlsen, som vant sjakk-VM tidligere i høst, er omtalt i 7518 digitale artikler og i 83 land utenfor Norges grenser i perioden 18. august til 12. desember.

Fakta:

Martin Ødegaard

  • Født: 17. desember 1998

  • Klubb: Strømsgodset

  • A-landskamper/mål: 3/0

  • Spilte 15+8 seriekamper i 2014, scoret fem mål og hadde sju assist

  • Ble tidenes yngste spiller og målscorer i eliteserien denne sesongen

  • Ble i august tidenes yngste A-landslagsspiller for Norge

  • Ble i oktober tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp

Om Meltwater:

Meltwater tilbyr tjenester som kan skille ut og analysere forretningskritisk informasjon fra den enorme mengde data beslutningstakere må forholde seg til i dag. Ved hjelp av denne informasjonen hjelper vi våre kunder med å lese markedet og ta velinformerte beslutninger.

Meltwaters tjenester henter ut data fra over 250.000 redaksjonelle digitale kilder og 280 millioner kilder i sosiale medier (Facebook, Twitter, Youtube, blogger, forumer, Wikipedia, kommentarer) globalt.