I dag møter Vålerenga Stabæk til siste treningskamp før avreise Marbella i morgen. I Spania skal brikkene stables sammen og settes på plass. Kjetil Rekdals VIF-puslespill må begynne å ta form med under tre uker igjen til seriestart.

Etter dagens treningskamp blir det bestemt hvem av Aslak Falch og Marcus Sandberg som blir VIFs førstekeeper denne sesongen. Det som allerede er bestemt er at Moa ikke spiller dagens match.

Redde for å risikere for mye

30-åringen som returnerte til Vålerenga halvveis i fjor, scoret ett mål for Oslo-klubben før han ble skadet. Så skadet at VIF ikke tok noen sjanser med ham og plasserte spissen på sidelinjen ut året. For sikkerhets skyld.

I vinter har den tidligere landslagsspissen trent godt. Rapportene på det han har levert det samme. Men likevel tar man ingen sjanser.

— Det viktigste for oss er å få bygget ham opp igjen. Alle forventer at han skal stå der og banke inn tre mål i serieåpningen. Men vi må bruke den tiden vi trenger med å få Moa tilbake på topp. Vi stresser ikke. Jeg tenker på helheten rundt dette. Så hvor mange mål det er lov å forvente seg, hvordan han skal gjøre det, det vil jeg ikke si så mye om, sier Rekdal til Aftenposten.

Skader, skader, skader

Etter noen trøblete sesonger i Tyskland, ødelagt av skader og lite spilletid, er han tilbake i Oslo og VIF. Rekdal mener prosjektet med å få ham på godt, gammelt nivå kan ta tid.

— Moa skal være her resten av karrieren sin, sannsynligvis. I fire år i hvert fall. Da må vi bruke den tiden det tar så han blir vant til å spille kamper. Vi må holde gutten skadefri, bygge opp igjen svakhetene han har fått etter alle skadeavbrekkene, om det tar en måned eller to måneder lenger tid, det er ikke så farlig. Der er jeg mer tålmodig enn mange andre. Vi har spillere i bakhånd, så vi har ikke hastverk, sier Rekdal.

Tidligere denne måneden fikk Moa en uke fotballfri. I stedet for tunge «Rekdal-økter» i Vallhall, fikk han lov å pleie kropp og bygge styrke i styrkerommet. En omgang i en treningskamp her, en omgang i en treningskamp her.

— Moa må bidra

Men det er ingen tvil om at Moa må levere skal VIF ha en fair sjanse til utfordre lag som Odd, Viking og Strømsgodset om plassene bak de to som synes å være gullrivaler.

— Moa må bidra med sitt, men det må alle andre og. Han er blant lederne i laget og garderoben, som skal være en av de som drar lasset. Han hadde voldsom fremgang da han kom hit i fjor. Så kom skaden mot Viking. Han prøvde å rekke de siste kampene, men fikk føling med skaden igjen, og da var det stopp. Når han ikke har spilt noe særlig på to år og hatt en stygg skade, da tar det tid, gjentar Rekdal.

Tollås blir ikke bra

En som heller ikke er 100 prosent er midtstopper Jonatan Tollås. Han sliter fortsatt med et vondt kne som har vært snittet opp og forsøkt fikset et par ganger det siste halvannet året. Det er fortsatt smerter, og Rekdal sier han ikke vet hva de skal gjøre. Ny operasjon er imidlertid utelukket.

— Han kan nok rekke seriestarten, men han kommer ikke dit smertefri og i toppform. Det er smerter i kneet når han hopper opp eller satser på det eller tar i fot fullt. Kniver som skjærer inn i det. Fryktelig vondt. Det handler om å bygge opp nok styrke rundt kneet, sier VIF-treneren.

Christian Grindheim fortsetter som kaptein. Med seg i teamet får han Daniel Fredheim Holm, Moa, Kjetil Wæhler og «muligens en unggutt».

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: