— I FIFA er det sånn at reglene gjelder for fiendene til ledelsen, for vennene deres er det om å gjøre å gjemme alle hemmelighetene som organisasjonen har.

Det sier den Genève-baserte journalisten Jamil Chade til Aftenposten. Han reagerer sterkt på utestengelsen.

Harold Mayne-Nicholls ledet FIFA-gruppen som vurderte søkerne før tildelingen av verdensmesterskapene i 2018 og 2022. Han var mannen som først advarte om at det kom til å bli for varmt å spille VM-fotball i Qatar om sommeren.

Det var meget kontroversielt da FIFAs eksekutivkomité bestemte seg for å gi arrangementene til Russland og Qatar, spesielt fordi emiratstaten var den eneste som ble stemplet som "et høyrisikoprosjekt" i rapporten fra Mayne-Nicholls.

Chileneren vurderte også en periode å utfordre Sepp Blatter som FIFA-president. Den planen gikk imidlertid i vasken da det ble opprettet sak mot ham.

Utestengt til etter VM

Mayne-Nicholls skal midt i anbudsrunden via e-post ha spurt Aspire-akademiet i Qatar om muligheten for at sønnene hans kunne trene der gratis, og sjekket mulighetene for jobb for broren og svigersønnen.

Ifølge The Guardian skal ikke Mayne-Nicholls fått noe av akademiet. Likevel ble han utestengt i syv år.

— Jeg forsvarer ham ikke, han gjorde en feil, men da må FIFA straffe alle. Den etiske komiteen er en stor vits. Det er aldri de allierte av Blatter som blir suspendert, sier Chade.

Journalisten peker på at syv års suspensjon er en meget streng straff i FIFA-sammenheng.

— Mannen som inspiserte VM-kandidatene og var kritisk til Qatar kan ikke ta i fotballen til etter verdensmesterskapet er ferdigspilt. Er det tilfeldig at det ble syv år?

Hallén ikke involvert

Mayne-Nicholls har hele tiden stilt seg uforstående til etterforskningen, i og med at han hele tiden har vært kritisk til at Qatars kandidatur og ikke har mottatt noen verdier.

— For meg er det veldig rart at den etiske komiteen bruker tid, energi og penger på disse undersøkelsene, sa han i fjor.

Yngve Hallén er medlem av den dømmende delen av FIFAs etiske komité. Den består av leder, nestleder og fire ordinære medlemmer.

For hver sak oppnevnes det tre domsmenn, som regel de to lederne og én til.

— Jeg var ikke oppnevnt i denne saken. Jeg har ikke hatt tilgang til noen av papirene, og leste om avgjørelsen i mediene, sier Hallén til Aftenposten.

Han ønsker derfor ikke å uttale seg om saken, men sier at det ikke er tvil om at syv års utestengelse er en sterk reaksjon.

Norges fotballpresident forteller at en av de største utfordringene til FIFAs etiske komité er begrensningen på ressurser til å skaffe beviser.

— Politiet kan bruke beslag, vi må i stor grad belage oss på informasjonen folk er villige til å gi fra seg selv.