STAVANGER (Aftenbladet): I 2012 inngikk Uefa og ECA (European Club Association) en avtale som sikrer kompensasjon til de klubbene som frigir spillere til kvalifiseringskamper eller sluttspillkamper i forbindelse med EM 2012 og EM 2016. Avtalen for EM 2012 var på 100 millioner euro, mens avtalen for EM i 2016 er estimert til 150 millioner euro.

40 prosent av pengene fordeles til klubbene som frigir spillere til EM-kvalifiseringen, mens de resterende 60 prosentene fordeles mellom klubbene som har spillere som deltar i sluttspillet.

Viking var den norske klubben som fikk best betalt i den forrige EM-kvalifiseringen og mottok en sjekk på 765.200 kroner fra Uefa. Totalt fikk norske klubber 5,7 millioner i kompensasjon fra Uefa etter EM 2012-kvalifiseringen.

Det var Rune Almenning Jarsteins spill for Norge og Indridi Sigurdsson og Birkir Bjarnasons spill for Island som skaffet Viking den flotte pengesummen.

50 prosent økning

Mye tyder på at Viking også denne gangen får godt betalt, og det er hovedsakelig Bödvarsson (Island), Mets (Estland) og André Danielsen (Norge) som sikrer klubben penger.

Hvis estimatet som ble avtalt i 2012 følges, vil utbetalingen fra denne EM-kvalifiseringen bli 50 prosent høyere enn under forrige EM-kvalifisering. Viking og andre europeiske klubber vil da motta 54.000 kroner hver gang én av spillerne deres starter eller sitter på benken i en EM-kvalifiseringskamp.

Den høye eurokursen bidrar også til at beløpet blir høyere. I 2012 var euroen langt nede på sjutallet, mens den nå står i 8,6. Bödvarsson og Mets har vært involvert i samtlige kvalifiseringskamper til Estland og Island, mens Danielsen har sittet på benken under tre av Norges kamper. Dermed har Viking allerede sikret seg 700.000 kroner, gitt at økningen faktisk blir 50 prosent.

Er Bödvarsson og Mets involvert i de resterende kampen av kvalifiseringen, kan Viking vente seg en utbetaling på mellom 1 og 1,5 millioner kroner totalt. Skulle Danielsen eller en annen Viking-spillere bli tatt ut til noen av dem fem siste kvalifiseringskampene, vil beløpet bli enda større.

Kommer godt med

Pengene kommer godt med i en klubbkasse som på ingen måte renner over av penger.

— Dette er ikke noe vi har budsjettert med og vi setter veldig pris på disse pengene, sier økonomisjef i Viking, Henning Johannessen til Aftenbladet.

Det er først når kvalifiseringen er ferdigspilt at pengene utbetales. Skulle Island eller Norge kvalifisere seg til mesterskapet, og Viking-spillere bli tatt ut til mesterskapet, venter nye utbetalinger.

Spill på landslaget bidrar også til å gjøre spillerne mer attraktive overfor andre klubber. Jon Dadi Bödvarsson leverte i fjor høst flere meget gode landskamper for Island, og det sørget for at flere europeiske klubber fikk øynene opp for spissen. Viking mottok også bud på islendingen, men budet var alt for lavt til at Viking ønsket å selge.

— Spiller de på landslaget blir de mer attraktive. Det betyr at det kan bli lettere å få solgt spillere til større europeiske klubber, sier Johannessen.

Fifa sier nei

Foreløpig er det kun EM-kvalifiseringskampene som sikrer klubbene kompensasjon. Fifa-president Sepp Blatter og Karl-Heinz Rummenigge, leder av ECA, har lenge forsøkt å forhandle fram en avtale som også sikrer kompensasjon også for kvalifiseringsspillet til VM, men foreløpig har forhandlingene ikke ført frem. Fortsatt er det slik at Fifa kun kompenserer klubber som frigir spillere til selve mesterskapet.