Det kunne kanskje virke som et hvilket som helst mosjonsløp, men i «Heaton parkrun» i Manchester lørdag var det en virkelig ekstraordinær idrettsprestasjon som fant sted.

Ikledd en lysegul overtrekkstrekkstrøye krysset 76-åringen Ron Hill målstreken lørdag formiddag, heiet frem av et titalls tilskuere.

Bildene har gått sin seiersgang på nettet. Ron Hill er nemlig ingen vanlig 76-åring.

I dag, lørdag 20. desember 2014, har nemlig Hill løpt hver eneste dag i 50 år. Da Men's Running spurte Hill om han noensinne har vurdert å ta en hviledag, svarte han «nei, det har jeg ikke».

Hill har ikke bare løpt mye, han har også løpt fort. Han vant flere store maratonløp på 70-tallet, blant annet Boston Marathon. Det var i nettopp Boston han løp sitt 115. og siste maratonløp i 1996, men løping er altså fortsatt en stor del av Hills liv.

— For meg er det en helsegreie, og jeg konkurrerer jo, men jeg må akseptere at jeg løper saktere. Jeg prøver å holde meg i form, sa Hill.

Kristiansen: - Nevrotisk greie

Derfor har han nå holdt det gående i 18.262 dager, siden 20. desember 1964. I intervjuet med Men's Running 17. desember fortalte Hill at han hadde løpt over 216.000 kilometer på de 50 årene.

— Jeg har et nytt jubileum ved årets slutt, 31. desember, da jeg runder 160.000 engelske mil (rundt 257.000 kilometer), fortalte han.

Ingrid Kristiansen (58) vet alt om hvordan det er å løpe i time etter time. Hun var en av verdens beste maratonløpere på 80-tallet, og tror ikke det nødvendigvis bare er et sunnhetstegn at Hill har løpt hver dag i 50 år.

Ingrid Kristiansen er en legende i norsk friidrett. Her fra Bislett Games i 1986, da Kristiansen satte verdensrekord på 10.000 meter. Foto: NTB SCANPIX

— Jeg husker at han ble veldig stresset hvis han ikke fikk løpe. Det virker mer som om det er en nevrotisk greie, sier Kristiansen til Aftenposten.Hun mener å huske at hun først møtte Hill på slutten av 70-tallet. Kristiansen forteller at Hill pleide alltid å ha joggeskoene i håndbagasjen på flyreiser, for å forsikre seg om at han ikke ville gå glipp av en løpetur dersom kofferten skulle gå tapt.

- Sykdom er ingenting

I anledning Hills 70-årsdag i 2008 stilte han opp i et intervju med den britiske avisen The Guardian. Der ble han stilt et svært berettiget spørsmål: «Hva med sykdom?»

— Ja, jeg har vært syk, men sykdom er ingenting, sa Hill.

— Jeg brakk brystbeinet i en frontkollisjon med bil, og løp fortsatt en britisk mil (rundt 1,6 kilometer, journ. anm.) dagen etter. En annen gang opererte jeg stortåen og løp med gips i seks uker, fortalte han.

— Det er imponerende på mange måter, men det er ikke sikkert at han gjør det med glede, sier Kristiansen.

— Jeg må le litt. Jeg synes dette høres ut som en tvangslidelse, fortsetter hun.

Vil fortsette til han dør

Kristiansen jobber som personlig trener i Oslo, og forteller at mottoet hennes er «humør, trivsel og glede».

— Jeg bør trene fordi det er gøy. Fordi man tregger hyggelige folk, for å komme seg i form. Hvis det blir sånn at du må, fordi du har satt en regel i hodet ditt, tror jeg ikke det er sunt, sier Kristiansen.

Selv holder hun seg fortsatt aktiv. Det går ikke bare i løping, men også i svømming og sykling.

— Men jeg har aldri blitt lei av å løpe, forsikrer Kristiansen.

Og Hill? Han har ingen planer om å gi seg, selv nå som 50-årsmilepælen er nådd.

— Noen har sagt at når de bærer kisten min til krematoriet, vil jeg be dem om å notere ned de siste meterne i treningsloggen min. Jeg vil løpe hver dag til jeg ikke kan gjøre det mer, noe jeg ikke ser for meg vil skje på lang, lang tid, sier Hill.