Yuki Kawauchi jobber 40 timer i uken i administrasjonen på en videregående skole. Han er en helt vanlig 27 år gammel japansk mann. Det er imidlertid én viktig ting som skiller Kawauchi fra mengden: Han er en av verdens beste maratonløpere.

Kawauchi er ikke som alle andre japanere, og han er heller ikke som alle andre maratonløpere.

Yuki Kawauchi løp på 2:16:41 i New York Marathon søndag. Han var helt utslitt da han kom i mål, og måtte hjelpes bort. Foto: AP

Etter at Kawauchi kom i mål som nummer 11 i New York Marathon søndag, var han så utslitt at han måtte hjelpes bort fra målområdet. Det har vært et vanlig syn i etterkant av løpene Kawaguchi stiller i.

— Jeg har ingen trener som forteller meg at det jeg gjør er galskap, sa Kawaguchi til Runners World i mai.

Slik er treningsprogrammet

Kawauchi har tidligere fortalt at han droppet ut av det japanske eliteprogrammet for maratonløpere.

Til nettstedet Deadspin avslører han treningsplanen. Mandag og tirsdag løper han 20 kilometer i «joggetempo». Onsdag løper han intervaller, før han løper 20 kilometer på torsdag fredag og lørdag. På søndagene stiller han helst i en konkurranse.

På hverdagene gjennomfører han treningsøktene på morgenen, før han jobber fra 12.45 til 21.15. — Det er et tett program, men sammenlignet med mange toppidrettsutøvere har jeg mye frihet, sier Kawauchi.

På grunn av jobbforpliktelsene har Kawauchi fått kallenavnet «Citizen Runner» - som på norsk kan oversettes til «borgerløperen».

Kawauchi har blitt veldig populær i Japan. Etter at han mislyktes i å kvalifisere seg for det japanske laget til London-OL, barberte han hodet i skam, en handling som gikk rett til japanske hjerter.

— Det var en unnskyldning til alle som hadde støttet meg og heiet på meg, forklarte Kawauchi til athleticsillustrated.com.

Forhatt

Alle har imidlertid ikke satt pris på at 27-åringen bryter med stereotypene av en offentlig ansatt.

Yuki Kawauchi (til høyre) tok bronsemedaljen på maratondistansen under Asialekene i Incehon, Sør Korea 3. oktober. Her avbildes han sammen med landsmannen, sølvvinner Kohei Matsumura. Foto: REUTERS

— Han har vært en provokatør, en katalysator. Han har vært veldig frittalende om feilene ved det offentlige systemet, og det gjør mange sinte. Noen folk forakter han virkelig, sier Brett Larner, mannen bak bloggen Japan Running News, til Deadspin.Ifølge Larner er Kawauchi også forhatt i deler av løpemiljøet, og mange løpere møter opp på konkurranser bare for å få en mulighet til å vinne over ham.

Det er imidlertid ikke lett.

Mens resten av verdenseliten stort sett løper to-tre maraton i året, løp Kawauchi hele 11 maratonkonkurranser i 2013. Gjennomsnittstiden hans på de 11 maratonløpene var bedre enn gjennomsnittstiden til de 11 beste amerikanske maratontidene i 2013, fordelt på hele USA.

Kawauchis rekord er på 2:08:14, noe som er fem minutter og 17 sekunder dårligere enn verdensrekorden til kenyaneren Dennis Kimetto.

Hjemmelaget utstyr

Slike tider blir lagt merke til - også på sponsormarkedet. Men Kawauchi avviser tilbudene om sponsing. Det kan han heller ikke, for det ville vært et brudd på reglene for statsansatte i Japan. Han er heller ikke interessert i påspandert medlemskap på et treningssenter.

— Jeg trener hjemme, ikke på et treningssenter, sier han.

- Har du vekter hjemme, eller utstyr?

— Nei, jeg lagde det selv med ting jeg kjøpte i en dagligvarebutikk, sier Kawauchi.

Dermed er Kawauchis hensikt å holde beina plantet på jorden og i løperytme. Han håper å kunne komme seg ned på 2.07-tallet i løpet av vinteren. Jobben har han imidlertid ingen planer om å kvitte seg med.

— Det er ingen grunn til å slutte. Hvert år etter at jeg begynte å løpe har jeg satt personlige rekorder. Dette miljøet funker for meg.

— Dersom jeg løper for pengene, skaper det visse behov og krav som begrenser muligheten for hvor jeg kan løpe. Jeg løper for meg selv, mine egne mål og min egen frihet. Jeg har mine egne ambisjoner, sier Kawauchi,