MOLDE: Toppklubbene har den siste måneden diskutert rapporten fra det nederlandske analysefirmaet Hypercube, som lanserer alternative endringer i den norske ligastrukturen. Molde-ledelsen har ikke frontet sitt syn utad, men nå bekrefter Nordstrand Jacobsen at klubben vil ha færre lag i eliteserien.

– Vi tror det er fornuftig å redusere antall lag fra 16 til 14. Jeg vet ikke om det blir grunnlag for å fremme sak allerede på tinget i mars, men tror det blir en realitet enten i 2016 eller eventuelt 2017.

– Hvorfor vil MFK har færre lag i den øverste divisjonen?

– Vi mener norsk fotball må erkjenne at det ikke er grunnlag for 32 helprofesjonelle klubber i Norge. Det bor for få folk i vårt langstrakte land og konkurransen er stor fra andre idretter. Det finnes rett og slett ikke nok penger, sier direktøren.

Flere kamper

Vil ha færre lag: Administrerende direktør Tarje Nordstrand Jacobsen i Molde Fotball. Foto: Erik Birkeland

Han legger til at MFK støtter et system med minst like mange kamper som i dag.– Det er viktig med mange kamper, kanskje enda flere enn i dag. Men vi ønsker en struktur der belastninga er jevnere. Nå er det et ekstremt trøkk i mai, samt at lag som spiller i Europa også får veldig mange kamper i juli og august, påpeker han.

Molde-ledelsen er også åpen for å teste en sluttspillmodell.

– Vi er positive til den ideen, fordi vi tror det kan gi en del ekstra interessante kamper mot slutten av sesongen. Men forslagene trenger justeringer før vi kan avgjøre dette, sier han.

Sier ikke nei

Nordstrand Jacobsen avviser at toppklubbene totalt sett sier nei til endringer i ligastrukturen, slik det har blitt framstilt i media de siste dagene.

– Vi har ikke stemt over noen løsninger og det er overhodet ikke gjort noen vedtak. Det er derfor ikke riktig at klubbene er avvisende til endringer, disse påstandene er tatt ut av sin sammenheng, sier direktøren.

Eliteserieklubbene diskuterte saken i et møte på Gardermoen for to uker siden.

– Jeg oppfattet at to klubber helt tydelig ønsket å fortsette med 16 lag, og at to klubber ga tydelig uttrykk for et ønske om 12 lag umiddelbart. Blant de øvrige var det noen som støttet 14 lag og noen som ennå ikke hadde konkludert. Det er derimot riktig at de fleste klubbene i 1. divisjon ønsker at de øverste divisjonene skal bestå av 16 lag, sier han.

Talentarbeid

Han understreker at MFK tror andre virkemidler kan heve norsk fotball langt mer enn endring i antall lag.

– Det aller viktigste er talentarbeidet. Alt starter med hvordan vi påvirker de yngste, at de får god instruksjon fra trenere og foreldre i tidlig alder. Mange andre faktorer spiller også inn i verdikjeden som fører fram til sluttproduktet. Det er viktigere enn de grepene vi kan gjøre på A-lagene og landslagene, sier han.

Nordstrand Jacobsen tror også den mye omtalte tilskuersvikten de siste årene primært skyldes at de største klubbene fra de største byene, altså Rosenborg, Vålerenga, Brann og Viking, ikke har lyktes godt nok sportslig.