Molde (Rbnett): Svensk Elitfotboll vedtok nylig at det heretter bare skal spilles med én type ball i Allsvenskan. Sisteskansen for Norge og MFK, Ørjan Håskjold Nyland, mener Norge nå må gjøre det samme.

«Tippeligaen treng ein felles matchball, kan ikkje ha ein liga som har 5-6 ulike ballar på ein sesong!» skriver han på Twitter i dag.

Kommersielt og sportslig

I det norske seriesystemet er det laget som har hjemmekamp som er ansvarlig for å stille med ball.

Svenskene tok beslutningen både på grunn av kommersielle hensyn, men også på grunn av det fotballfaglige. Spillerne ønsker å ha én type ball, slik de også har det i de store europeiske ligaene.

– Ballene oppfører seg ulikt ut i fra hvilken type ball det er, og du merker forskjeller på egenskapene. Noen er lettere, andre svever litt mer og tar en annen ballbane. Får vi spille med samme ball hele tiden kommer det til å bli bedre kvalitet på frispark og hjørnespark, men også i det vanlige spillet, sier Kristian Bergström, en av Sveriges fremste målscorer på toppnivå noensinne, til Aftonbladet.

«Norge er vel ein av få, kanskje einaste som ikkje har denne ordninga» twitrer Nyland.

– En skandale

De siste årene har en rekke eliteseriespillere tatt til orde om det samme. Også Viking-trener Kjell Jonevret har bedt om å standardisere balltypen.

– Jeg synes det er en skandale at vi spiller med ulike baller, sa han til Nettavisen i fjor høst.

NISO tok også opp problemstillingen for tre år siden, og hadde forhandlinger med klubbene. Konklusjonen var at flere av klubbene var redd for å tape penger ved å gå for én type fotball.