FURUSET: Hallen ligger vegg i vegg med et av Norges mest besøkte handlesentre, men i Furuset Tennissenter er det ikke flatpakkede IKEA-kjøkken og billige tallerkener som ligger i handlevognen. Den er full av små, gule baller, noe som også ligger strødd rundt om på de fire banene.

— Du slår mye mindre i nett i dag, sier landslagstrener Jørgen Vestli fornøyd.

- Ja, deilig, svarer Malene Helgø og smiler. Fjorårets norgesmester – tidenes yngste – har spilt i tre av de fire største juniorturneringene i verden i år.

I US Open i New York tok hun sin første singelseier i Grand Slam-sammenheng da hun slo Elena Rybakina i første runde.

Helgø er en del medgangsbølgen norsk tennis rir på om dagen. Interessen rundt Casper Ruud har ulmet lenge, men tok for alvor fyr da 17-åringen vant ATP Challenger-turneringen i Sevilla.

— Jeg merker at mediene er på tennis. De fleste vet hvem han er og at han spiller tennis. Det gjør at flere følger med på sporten på grunn av han, og da følger de gjerne med også på andre som er på vei opp, sier Helgø.

Hvorfor ikke meg?

På veggen i klubblokalet henger et utklipp fra lokalavisen etter fjorårets NM-triumf. Den da 15 år gamle la ikke skjul på at hun sikter mye høyere enn å bli best i landet.

— Jeg vil gjøre det bra internasjonalt og konkurrere med dem som har samme målsetning som meg, sier 17-åringen, som ikke ser det som en hindring at hun kommer fra en bitte liten nasjon i tennissammenheng.

Hun ser ingen grunn til at hun ikke kan bli best i verden selv om hun er norsk.

— Jeg bruker det mer til å tenke at noen må bli den første norske som er best i verden, så hvorfor ikke meg? spør hun.

Holdningen gjenspeiler innstillingen som er i ferd med å spre seg blant de norske som satser i verdensidretten som har stjerner som Serena Williams, Roger Federer og Novak Djokovic.

Vi møtte Capser Ruud og faren Christian:

Det kreves en enorm dedikasjon for å nå toppen i tennis. Foto: Olav Olsen

Ruud-modellen

Capser Ruud-effekten er reel, skal vi tro Øivind Sørvald, idrettssjef i Norges Tennisforbund. Aldri før har det vært så mange nordmenn som er ute og spiller internasjonalt, både blant de under 16 år og de som spiller juniorturneringer. Etterveksten blir også stadig bedre.

— Vi merker det rundt forbi i Norge, nå senest da jeg var i Bergen forrige helg. Det er stor interesse for at flere barn skal begynne med tennis, sier Sørvald.

Siden 2011 har forbundet jobbet systematisk for å få frem flere enere. Ruud og Helgø er sammen med Melanie Stokke, Ulrikke Eikeri og Viktor Durasovic noen av dem det knyttes forhåpninger til.

Med suksessen til Ruud blir det også enklere å få gehør for at ideene er gode.

— Det viktigste er det som skjer i klubbene, men vi har også noen eksperter som kan være med og veilede. Nå kan unge norske spillere få bruke det samme opplegget rundt det fysiske, tekniske, analysene og annet treningsarbeid som Ruud, sier Sørvald.

Han mener at noe av det viktigste Ruud gjorde var å få på plass de viktigste basisferdighetene tidlig.

Furuset setter standarden

På Furuset har de fostret frem seniornorgesmesteren på kvinnesiden de to siste årene. Helgøs fjorårsseier ble fulgt opp av lagvenninne Astrid Wanja Brune Olsen i år. I sommer vant duoen tidens første norske EM-gull i tennis, da de vant juniorklassen i double.

De er ranket som henholdsvis nummer 38 og 64 blant juniorene i verden, noe som betyr at begge er kvalifisert for Australian Open i januar. Det å få spille i Grand Slam-turneringene er viktig.

— Jeg er stolt av meg selv at jeg har klart å komme dit. Det er annerledes enn alle de andre turneringene, med opplegget rundt, anleggene og det at man sitter og spiser i samme restaurant som proffene. Plutselig så går du på Angelique Kerber i gangen, sier Helgø om den tyske verdenseneren.

BAKGRUNN:

Casper Ruud og Malene Helgø ble norgesmestere i fjor. Foto: Bendiksby, Terje

På tur halve året

Helgø bor på Fjellhamar i Lørenskog. Hun står opp klokken seks om morgenen, tar bussen til Furuset og har dagens første tennisøkt fra halv åtte til ni. Så trener hun gjerne styrke, før det som regel er en ny økt med tennis senere på dagen.

— Jeg har jo de samme fagene som andre, med studiespesialisering, realfag og hele pakken. Det er jo tøft når jeg trener to økter og så må gjøre lekser, sier Helgø, som har muligheten til å satse som hun gjør gjennom opplegget på Norges Toppidrettsgymnas.

Nå jakter hun sponsorer som kan være med å finansiere en trener på heltid og den omfattende reisevirksomheten.

Med 25 uker i utlandet i året mister hun mye av den sosiale biten man får med å være på skolen hver dag.

— Jeg merker at jeg savner det fra ungdomsskolen, men man må jo velge, sier Helgø.

Akkurat nå gjør hun alt for at drømmen å bli best i verden en dag skal bli virkelighet.

VERDENS BESTE MARKERER SEG:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Den ene gjesten er på bærtur, den andre fikk et ublidt møte med en illsint trener: