En av verdens største idrettsstjerner, Serena Williams går ut mot politidrapene av afroamerikanere i en svært personlig Facebook-oppdatering.

— Som Dr. Martin Luther King sa: Det kommer en tid da det å være stille er forræderi . Jeg vil ikke være stille, skriver Williams.

Hun gjør dermed som flere profilerte fotballspillere har gjort i USA den siste tiden, og bruker sin status som idrettsstjerne til å sette fokus på en av de mest betente sakene i det amerikanske samfunnet.

Ifølge nettsiden killedbypolice.net er 855 mennesker drept av politiet hittil i 2016. Svarte innbyggere har rundt 2,5 ganger større sannsynlighet for å bli skutt av politiet enn hva hvite innbyggere har, ifølgeen omfattende analyse utført av The Washington Posti sommer.

Williams tar et oppgjør med at afroamerikanere må frykte for sikkerheten og livet til seg og sine barn, og spør: - Hva om jeg får en sønn eller en datter?

Etter 17 timer var innlegget likt 111 000 ganger og delt nesten 19 000 ganger på Facebook.

Fryktet for nevøen

I Facebook-posten skriver Williams om episoden nylig som fikk henne til å tenke. Hun ba sin 18 år gamle nevø om å kjøre seg til et møte så hun kunne bruke tiden underveis til å jobbe.

Da Williams så en politi på den andre siden av veien sjekket hun umiddelbart om nevøen kjørte for fort.

Drapet hun sikter til er 32 år gamle Philando Castile som ble skutt av politiet i Minnesota i juli i år. Han satt i bilen sammen med kjæresten og et barn da han ble stoppet og senere skutt av politiet.

I en video kjæresten sendte direkte på Facebook kan man se Castile ligge blødende i bilsetet, mens kjæresten Diamond Reynolds sitter ved siden av og snakker til kamera.

Hun sier at kjæresten ble skutt da han prøvde å finne sertifikatet som politiet hadde bedt om. Politiet sa de hadde bedt Castile holde armen i ro da han fortalte at han hadde en lovlig registrert pistol i bilen.

Drapet førte — som i mange andre lignende tilfeller - til at rasende demonstranter tok til gatene.

Protestanter tok til gatene etter drapet på Philando Castile. Foto: REUTERS

Den amerikanske fotballprotesten

I meldingen skriver Williams om hvordan millioner av afroamerikanere opplever forholdet til politiet, og frykten de mange skytingene fører til.

Rasespørsmålet har også vært sentralt i opptakten til og i starten av den amerikanske fotballsesongen.

NFL-stjernen Colin Kaepernick skapte sterke reaksjoner da han i slutten av august valgte ikke å reise seg da den amerikanske nasjonalsangen ble spilt foran en treningskamp.

Samfunnsengasjerte Colin Kaepernick (t.h) har skapt store reaksjoner i USA de siste ukene.

Det var en protest mot behandlingen av afroamerikanere og andre minoriteter i landet.

— Jeg kommer ikke til å reise meg opp og vise stolthet overfor flagget til et land som undertrykker svarte og andre fargede. For meg er dette større enn fotball, og det ville være egoistisk av meg å se en annen vei. Det er lik i gatene og folk som slipper unna med mord, sa Kaepernick ifølge National Football Leagues (NFLs) hjemmesider.

Har du lest denne?

Vil fortsette kampen

Williams spør seg hvorfor dette fortsatt må være et tema i 2016, og skriver at hun vil fortsette å kjempe for likeverd.

Hun har toppet verdensrankingen i tilsammen 309 uker, og er av mange kommentatorer regnet som tidenes beste kvinnelige spiller. Under årets Wimbledon-turnering vant hun sin 22. singelturnering i Grand Slam-sammenheng, og 14 ganger har hun og søsteren Venus vunnet en Grand Slam doubleturnering.

Williams er ved flere anledninger trukket frem som et av de fremste feministikonene — spesielt for afroamerikanske kvinner - i USA.

I Aftenpodden Sport får du høre om dommeren som ga seg etter å ha blitt angrepet av en illsint trener: